Fırfırlı köpek balığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fırfırlı köpekbalığı sayfasından yönlendirildi)
Fırfırlı köpek balığı
Korunma durumu

Neredeyse tehdit altında (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Chondrichthyes
Takım: Hexanchiformes
Familya: Chlamydoselachidae
Garman, 1884
Cins: Chlamydoselachus
Tür: C. anguineus
İkili adlandırma
Chlamydoselachus anguineus
(Garman, 1884
Dağılımı
Eski bir fırfırlı köpek balığı çizimi

Fırfırlı köpek balığı (Chlamydoselachus anguineus), asli köpek balıklarından biridir ve Chlamydoselachidae familyasının Hexanchiformes takımına aittir. Güney Afrika fırfırlı köpek balığı da yeni olduğu önerilen Güney Afrika canlısıdır. Bu iki tür diğer hexanchiform köpek balıklarından farklıdır ve yakın bir zaman içinde bu iki fırfırlı köpek balığına kendi takımı olan Chlamydoselachiformes verilmesi önerilmiştir. Bilinenleri türünün tükenmiş olduğuna inanılan diş fosillerinden bulunmuş, ancak 19'uncu yüzyılda Japonya sularında keşfedilmiştir. 21 Ocak 2007 tarihinde Japonya sahilinde Shizuoka'da bulunan Awashima Marine Park'ta, Tokyo'nun güney batısında canlı olarak bulunmuştur. Köpek balığı yakalanmış ancak kısa bir süre sonra ölmüştür.

Görünüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Yılan balığına benzeyen fırfırlı köpek balığı, 6 adet köpek balıklarında olan solungaç yarıkları vardır. Bu solungaç yarıkları çıkıntılıdır. Sırt yüzgeçleri küçük, anal ve kuyruk yüzgeçleri ise büyüktür. Dişleri küçük, üç çatallı ve oldukça keskindir. En uzun 2 metre olduğu ortaya çıkmıştır.

Dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya'da değişik yerlerde fosillerine ulaşılmıştır ancak nadiren sakin suda bulunur. Bu köpek balıkları denizin 120 m ila 1280 m altında yaşar. Genelde mürekkep balıklarını, diğer köpek balıklarını ve derin su kemikli balıklarını yerler.

Çoğalma[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğalması henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak diğer köpek balıkları gibi gençken çoğalırlar ve diğer ooviviparlar gibi 2 ila 12 yumurta taşırlar. Hamilelik döneminde de tahmini olarak bir ila iki yıl arasında olduğu düşünülmektedir.


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]