Eyemouth Felaketi

Koordinatlar: 55°52′12″N 2°05′28″W / 55.870°K 2.091°B / 55.870; -2.091
Vikipedi, özgür ansiklopedi
St. Abbs'deki anıt

Eyemouth Felaketi, 14 Ekim 1881'de İskoçya'nın doğu sahilinde meydana gelen ve özellikle Berwickshire'ı ve liman kenti Eyemouth'u vuran bir fırtınadır. İskoç balıkçılık tarihinin en ağır afeti olarak geçer. Şehir tarihinde bu olayın meydana geldiği güne "Kara Cuma" (Black Friday) denmiştir.

14 Ekim günü sabahı hava güneşli olmasına ve havada bulut olmamasına rağmen öğleden sonra belirgin bir belirti göstermeden meydana gelen bu afet, bölge sakinlerinden 189 balıkçının hayatını kaybetmesine neden oldu. Yaşanan, alışılagelmişin çok üstünde yıkıcı bir fırtınaydı. Ölenler arasında Eyemouth'tan 129 balıkçı ve bölgedeki erkek nüfusunun yaklaşık üçte biri vardı. Bu afet sonucu 73 kadın kocasını kaybetti ve 263 çocuk yetim kaldı.19 kayık, bölgenin sahip olduğu toplam kayık sayısının yaklaşık yarısı, battı veya gelgit nedeniyle dönüş yolunda su seviyesi azalmış olan şehir önündeki taşlı kıyı yüzünden akrabalarının ve şehir sakinlerinin gözü önünde parçalandı. Sadece 30 kişinin cesedi bulunabildi. Bir gemi mürettebatı iki gün boyunca denizde kalıp fırtına dindikten sonra geri dönmeyi başardı.

Eyemouth'taki Anıt

Olay sonrasında afet sonucu mağdur olan aileler için bir bağış kampanyası başlatıldı. Bu kampanya sonucu o dönem için ciddi bir meblağ olan 54.000 İngiliz sterlini toplandı. Bu para ile mağdur olan ailelerin aylık maaşları karşılandı. Afet öncesi planlanmış ve eğer yapılmış olsa kurban sayısını büyük ölçüde azaltabilecek olan limanı derin su hâline getirme fikri, bölge balıkçılığının aldığı büyük kayıplar yüzünden gerçekleştirilemedi. Olay sonrasında olanları hatırlamak için granitten kırık bir gemi direği ve afetin etkili olduğu Coldingham, Eyemouth, Burnmouth, St. Abbs, Cove ve Musselburgh'de denize bakan çocuk ve kadınları tasvir eden heykeller inşa edildi. Ayrıca Eyemouth müzesinde fırtınada hayatını yitirenlerin ve fırtına sonucu parçalanan ya da batan gemilerin isimlerinin yazılı olduğu bir duvar halısı mevcuttur.