Eyüpsultan Anadolu Lisesi

Koordinatlar: 41°03′04″K 28°56′05″D / 41.05111°K 28.93472°D / 41.05111; 28.93472
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Eyüp Lisesi sayfasından yönlendirildi)
Eyüpsultan Anadolu Lisesi
Harita
Kuruluş1911 (Reşadiye Numune Mektebi adıyla)
ÜlkeTürkiye
ŞehirEyüpsultan
TürüAnadolu lisesi
MüdürSelam Karataş
Eğitim diliTürkçe
Yabancı dil(ler)İngilizce, Almanca
Resmî sitesieyupsultananadolulisesi.meb.k12.tr
Koordinat41°03′04″K 28°56′05″D / 41.05111°K 28.93472°D / 41.05111; 28.93472

Eyüpsultan Anadolu Lisesi, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumu. Haliç kıyısındadır. Arka cephesi denize sıfırdır. Bahçenin bir bölümü Pierre Loti Tepesi'ne diğer bölümü denize bakar. Son yıllarda YKS başarısıyla dikkat çeken bir okuldur. Oldukça geniş bir alana kurulu okulda tüm sınıflarda akıllı tahta bulunmaktadır. Okul, Eyüpsultan'daki en yüksek puanlı öğrenci alan ve üniversiteye öğrenci yerleştirme başarısı en fazla olan okuldur. 2016-2017 eğitim öğretim yılında hizmete açılan bir spor salonuna sahiptir. 451-470 puan arasındaki öğrencileri kabul etmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Eyüp Lisesi 1911 yılında Sultan Reşat tarafından Mimar Kemaleddin'e yaptırılmıştır. Ebussuut İlköğretim Okulu olan bina Eyüp Lisesi'nin ilk binasıdır. Sultan Reşat'ın türbesi de binanın yanındadır. Kendisi "Her sabah çocukların sesiyle türbemde rahat yatacağım" düşüncesiyle 1911-1912 yıllarında "Reşadiye Numune Mektebi" olarak bu binayı inşa ettirmiştir. Bizzat devrin padişahı himayesinde geliştirilmiş örnek bir okuldur.

Padişah tarafından her yıl öğrencilere yazlık ve kışlık haki renkli üniforma yaptırılmıştır. Buna fes, pelerin ve bir çift ayakkabı ilave edilmiştir. Okulun 36 kişilik mükemmel bir bandosu vardır. İlk izci teşkilatı bu okulda kurulmuştur. Bu durum Türkiye'deki ilk izcilik hareketinin başlangıcını teşkil eden çok önemli bir husustur.

Binanın ikinci katında baştaki kubbeli oda, bina numune mektebi iken mektep mescidi idi. İlk yapıldığında binada 8 derslik bulunmaktaydı. Mektep 1927'de "Eyüp Ortaokulu" ismini almıştır. 1956 yılında İstanbul Valisi Fahrettin Gökay zamanında lise olarak eğitim-öğretime başladı.

2005-2019 yılları arasında eğitim ve öğretime Eyüp Anadolu Lisesi adıyla devam etmiştir. İlçenin adının değişmesi ile okulun adı Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu Lisesi olarak değiştirilmek istenmiş[1] ancak öğrenci, öğretmen, mezun ve genel kamuoyunun tepkisiyle okulun ismi korunarak "Eyüpsultan Anadolu Lisesi" olmuştur.[2] Okul eğitim öğretime hala Eyüpsultan Anadolu Lisesi adıyla devam etmektedir.[1] 22 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Her yıl mayıs ayının son pazarı Geleneksel Eyüpsultan Lisesi Pide Günü adında bir gün düzenlenmektedir. Bu günde okuldaki öğrencilerin kurduğu gruplar ve hazırladıkları tiyatrolar sahnelenmektedir. Ayrıca eski öğrencilerin buluşması, yeni öğrencilerle kaynaşması bir Eyüp Lisesi ruhu oluşması amaçlanmaktadır.

Ulaşımı ve Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyüpsultan Anadolu Lisesi, konumu sayesinde ulaşım açısından oldukça kolay bir okuldur. Eyüpsultan Camii'ne sadece 350 metre mesafede bulunması, öğrencilere yakın çevredeki önemli noktalara kolayca erişim imkanı sağlar. Ayrıca, TF2 Eyüp-Pierre Loti Teleferik Hattı ve Eyüp Teleferik Tramvay İstasyonu'na da yakın bir konumda yer aldığından, ulaşım seçenekleri oldukça çeşitlilik kazanır.

Öğrencilerin rahat ve hızlı bir şekilde okula ulaşmalarını desteklemek amacıyla, çevre ilçelere ve ilçemizin mahallelerine yönelik servis hizmetleri de sağlanmaktadır. Bu sayede, Eyüpsultan Anadolu Lisesi öğrencilerin güvenli ve zamanında okula gelmeleri sağlanarak, eğitim süreçlerine olumlu katkı sağlanmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

3.