EuroLeague şampiyonluğu kazanan koçlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

EuroLeague şampiyonluğu kazanan koçlar listesi, Avrupa basketbol ligleri hiyerarşisinin en üst düzey organizasyonu olan EuroLeague'de şampiyonluk kazanan koçların bir listesidir.

1958'den bu yana geçen atmış sezonda yirmi beş farklı koç şampiyonluk yaşamıştır. En çok şampiyon olan isim dokuz şampiyonlukla Željko Obradović'tir. Obradović'i takip eden Ettore Messina, Božidar Maljković, Pedro Ferrándiz ve Aleksandr Gomelskiy'in ise dörder şampiyonlukları bulunmaktadır.

Obradović beş farklı takımda şampiyon olarak bu alanda da ligin rekorunu elinde bulundurmaktadır. Partizan, Badalona, Real Madrid, Panathinaikos ve Fenerbahçe ile şampiyonluklar yaşayan Obradović'i yine Ettore Messina, Božidar Maljković ve Aleksandr Gomelskiy ikişer farklı takımla yaşadıkları şampiyonluklar ile takip etmektedir. Üst üste en fazla şampiyonluk rekoruysa turnuvanın ilk üç sezonunda bunu başaran Aleksandr Gomelskiy'dedir.

Sezonlara göre şampiyon koçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Koç Takım Not
1958 Sovyetler Birliği Aleksandr Gomelskiy Sovyetler Birliği Riga [1]
1958-59 Sovyetler Birliği Aleksandr Gomelskiy Sovyetler Birliği Riga [1]
1959-60 Sovyetler Birliği Aleksandr Gomelskiy Sovyetler Birliği Riga [1]
1960-61 Sovyetler Birliği Yevgeniy Alekseyev Sovyetler Birliği CSKA [2]
1961-62 Sovyetler Birliği Otar Korkia Sovyetler Birliği Dinamo Tbilisi [3]
1962-63 Sovyetler Birliği Yevgeniy Alekseyev Sovyetler Birliği CSKA [2]
1963-64 İspanya Joaquín Hernández İspanya Real Madrid [4]
1964-65 İspanya Pedro Ferrándiz İspanya Real Madrid [5]
1965-66 İtalya Cesare Rubini İtalya Olimpia Milano [6]
1966-67 İspanya Pedro Ferrándiz İspanya Real Madrid [5]
1967-68 İspanya Pedro Ferrándiz İspanya Real Madrid [5]
1968-69 Sovyetler Birliği Armenak Alaçaçyan Sovyetler Birliği CSKA [2]
1969-70 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Aleksandar Nikolić İtalya Varese [7]
1970-71 Sovyetler Birliği Aleksandr Gomelskiy Sovyetler Birliği CSKA [1]
1971-72 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Aleksandar Nikolić İtalya Varese [7]
1972-73 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Aleksandar Nikolić İtalya Varese [7]
1973-74 İspanya Pedro Ferrándiz İspanya Real Madrid [5]
1974-75 İtalya Sandro Gamba İtalya Varese [8]
1975-76 İtalya Sandro Gamba İtalya Varese [8]
1976-77 İsrail Ralf Klayn İsrail Makkabi Tel Aviv [9]
1977-78 İspanya Lolo Sainz İspanya Real Madrid [10]
1978-79 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Bogdan Tanjević Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Bosna [11]
1979-80 İspanya Lolo Sainz İspanya Real Madrid [10]
1980-81 Amerika Birleşik Devletleri Rudy D'Amico İsrail Makkabi Tel Aviv [12]
1981-82 İtalya Valerio Bianchini İtalya Cantù [13]
1982-83 İtalya Giancarlo Primo İtalya Cantù [14]
1983-84 İtalya Valerio Bianchini İtalya Virtus Roma [13]
1984-85 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Mirko Novosel Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Cibona [15]
1985-86 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Željko Pavličević Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Cibona [16]
1986-87 Amerika Birleşik Devletleri Dan Peterson İtalya Olimpia Milano [17]
1987-88 İtalya Franco Casalini İtalya Olimpia Milano [18]
1988-89 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Božidar Maljković Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Split [19]
1989-90 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Božidar Maljković Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Split [19]
1990-91 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Željko Pavličević Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Split [16]
1991-92 Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Željko Obradović Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Partizan [20]
1992-93 Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Božidar Maljković Fransa Limoges [19]
1993-94 Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Željko Obradović İspanya Badalona [20]
1994-95 Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Željko Obradović İspanya Real Madrid [20]
1995-96 Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Božidar Maljković Yunanistan Panathinaikos [19]
1996-97 Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Dušan Ivković Yunanistan Olimpiakos [21]
1997-98 İtalya Ettore Messina İtalya Virtus Bologna [22]
1998-99 Litvanya Jonas Kazlauskas Litvanya Žalgiris [23]
1999-00 Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Željko Obradović Yunanistan Panathinaikos [20]
2000-01 İsrail Pini Gerşon İsrail Makkabi Tel Aviv [24]
2000-01 İtalya Ettore Messina İtalya Virtus Bologna [22]
2001-02 Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Željko Obradović Yunanistan Panathinaikos [20]
2002-03 Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Svetislav Pešić İspanya Barcelona [25]
2003-04 İsrail Pini Gerşon İsrail Makkabi Tel Aviv [24]
2004-05 İsrail Pini Gerşon İsrail Makkabi Tel Aviv [24]
2005-06 İtalya Ettore Messina Rusya CSKA [22]
2006-07 Sırbistan Željko Obradović Yunanistan Panathinaikos [20]
2007-08 İtalya Ettore Messina Rusya CSKA [22]
2008-09 Sırbistan Željko Obradović Yunanistan Panathinaikos [20]
2009-10 İspanya Xavier Pascual İspanya Barcelona [26]
2010-11 Sırbistan Željko Obradović Yunanistan Panathinaikos [20]
2011-12 Sırbistan Dušan Ivković Yunanistan Olimpiakos [21]
2012-13 Yunanistan Giorgios Bartzokas Yunanistan Olimpiakos [27]
2013-14 İsrail David Blatt İsrail Makkabi Tel Aviv [28]
2014-15 İspanya Pablo Laso İspanya Real Madrid [29]
2015-16 Yunanistan Dimitris İtudis Rusya CSKA [30]
2016-17 Sırbistan Željko Obradović Türkiye Fenerbahçe [31]
2017-18 İspanya Pablo Laso İspanya Real Madrid [32]

Birden çok şampiyonluk yaşayan koçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şampiyonluk Koç Kazandığı takım(lar) Kazandığı sezonlar
9
Sırbistan Željko Obradović Partizan, Badalona, Real Madrid, Panathinaikos, Fenerbahçe 1991-92, 1993-94, 1994-95, 1999-00, 2001-02, 2006-07, 2008-09, 2010-11, 2016-17
4
İtalya Ettore Messina Virtus Bologna, CSKA 1997-98, 2000-01, 2005-06, 2007-08
Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Božidar Maljković Split, Limoges, Panathinaikos 1988-89, 1989-90, 1992-93, 1995-96
İspanya Pedro Ferrándiz Real Madrid 1964-65, 1966-67, 1967-68, 1973-74
Sovyetler Birliği Aleksandr Gomelskiy Riga, CSKA 1958, 1958-59, 1959-60, 1970-71
3
İsrail Pini Gerşon Makkabi Tel Aviv 2000-01, 2003-04, 2004-05
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Aleksandar Nikolić Varese 1969-70, 1971-72, 1972-73
2
İspanya Pablo Laso Real Madrid 2014-15, 2017-18
Sırbistan Dušan Ivković Olimpiakos 1996-97, 2011-12
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Željko Pavličević Cibona, Split 1985-86, 1990-91
İtalya Valerio Bianchini Virtus Roma 1981-82, 1983-84
İspanya Lolo Sainz Real Madrid 1977-78, 1979-80
İtalya Sandro Gamba Varese 1974-75, 1975-76
Sovyetler Birliği Yevgeniy Alekseyev CSKA 1960-61, 1962-63

Milletlerine göre koçların şampiyonluk sayıları[değiştir | kaynağı değiştir]

# Milliyet Şampiyonluk sayısı Koç sayısı
1  Sırbistan 19 5
2  İtalya 11 6
3  İspanya 10 5
4  Rusya 6 2
5  İsrail 5 3
6  ABD 2 2
 Yunanistan
7  Ermenistan 1 1
 Gürcistan
 Hırvatistan
 Karadağ
 Litvanya

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "CSKA's Gomelsky tribute draws greats from across Europe" (İngilizce). euroleague.net. 21 Ocak 2018. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  2. ^ a b c "History & Awards" (İngilizce). cskabasket.com. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  3. ^ "GEORGIA LOSES LEGEND KORKIA" (İngilizce). fibaeurope.com. 14 Mart 2005. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  4. ^ "Basketball Triple Crown (1961-1970)" (İngilizce). realmadrid.com. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  5. ^ a b c d "FIBA Hall of Famers - Pedro Ferrándiz" (İngilizce). fiba.basketball. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  6. ^ "Euroleague mourns Italian legend Cesare Rubini" (İngilizce). euroleague.net. 8 Şubat 2011. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  7. ^ a b c Stankovic, Vladimir (15 Kasım 2015). "Aleksandar Nikolic, Professor of basketball" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  8. ^ a b Stankovic, Vladimir (20 Aralık 2015). "Sandro Gamba, 70 years devoted to basketball" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  9. ^ Arbel, Yarone (7 Ağustos 2008). "Euroleague mourns passing of Ralph Klein" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  10. ^ a b "Club Legend: Lolo Sainz, Real Madrid" (İngilizce). euroleague.net. 28 Nisan 2015. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  11. ^ Stankovic, Vladimir (21 Şubat 2016). "Bogdan Tanjevic, national coach in four countries" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  12. ^ Stankovic, Vladimir (23 Ekim 2010). "Yugoslav coaching school" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  13. ^ a b Stankovic, Vladimir (4 Ocak 2016). "Valerio Bianchini, The Prophet" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  14. ^ "FIBA Hall of Famers - Giancarlo Primo" (İngilizce). fiba.basketball. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  15. ^ Stankovic, Vladimir (17 Ocak 2016). "Mirko Novosel, soldier of basketball" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  16. ^ a b "Milestones / COACHES - Most titles (1958-2017)" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  17. ^ Stankovic, Vladimir (22 Kasım 2015). "Dan Peterson, or simply put: The Coach" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  18. ^ Stankovic, Vladimir (23 Ocak 2016). "Franco Casalini, the first Final Four winner" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  19. ^ a b c d Stankovic, Vladimir (27 Mart 2016). "Bozidar Maljkovic: attack or defense? Titles!" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  20. ^ a b c d e f g h "Final Four'un efendisi: Zeljko Obradovic". eurosport.com. 17 Mayıs 2017. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  21. ^ a b "European basketball celebrates Coach Ivkovic's legendary career!" (İngilizce). euroleague.net. 20 Eylül 2017. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  22. ^ a b c d Stankovic, Vladimir (3 Nisan 2016). "Ettore Messina, the first Euroleague champion" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  23. ^ Stankovic, Vladimir (29 Mayıs 2016). "Jonas Kazlauskas, director of Lithuanian talent" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  24. ^ a b c Stankovic, Vladimir (31 Ocak 2016). "Pini Gershon, coach and showman" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  25. ^ Stankovic, Vladimir (24 Nisan 2016). "Svetislav Pesic, El Numero Uno" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  26. ^ "Regal FC Barcelona vs. Olympiacos" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  27. ^ Kyriakoglou, Stelios (16 Mayıs 2013). "Bartzokas is first Greek coach to win the Euroleague" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  28. ^ "Real Madrid vs. Maccabi Electra Tel Aviv" (İngilizce). euroleague.net. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  29. ^ "Tribute to the 2014-15 champs: Pablo Laso!" (İngilizce). euroleague.net. 25 Haziran 2015. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  30. ^ "Tribute to the Champs: Dimitris Itoudis" (İngilizce). euroleague.net. 17 Haziran 2016. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  31. ^ "Tribute to the Champs: Zeljko Obradovic" (İngilizce). euroleague.net. 23 Haziran 2017. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2018. 
  32. ^ "REAL MADRID: FACTS OF THE CHAMPION!" (İngilizce). euroleague.net. 20 Mayıs 2018. 20 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]