Essar Tebrizi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Essar Tebrizi'nin Mihr o Mushtari'sinin bir el yazmasından "Müşteri ve Bedr, Kral Şapur'un önünde idam edilmeyi bekliyor" başlıklı örneği.

Essar Tebrizi, Celâyir hükümdarı Şeyh Üveys Celâyir'in methiyecilerinden biri olarak görev yapan Tebrizli bir şairdi. Esas olarak 1376'da tamamlanan Mihr u Mushtari adlı şiiriyle tanınır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Essar, İlhanlılar devletinin bir parçası olan Tebriz'de doğmuştur. Abd al-Samad Tebrizi ile astronomi, Şeyh Majd al-Din Sisi ile tasavvuf okumuştur. Ebû Said Bahadır Han'ın 1335'te ölümünün ardından İlhanlılar düşmüştür. Azerbaycan'ın kuzeybatı bölgesi kısa süre sonra Bağdat'ta üslenmiş Celâyir Sultanlığı tarafından ele geçirilmiştir. Essar, Celâyir hükümdarı Şeyh Üveys Celâyir'in methiyecilerinden biri olmuş ve ona bazı kasideler ithaf etmiştir. Essar, Mihr u Mushtari adlı şiirinde methiyeler yazmaktan hoşlanmadığını, yazdıklarını nadiren okuduğunu söyler. Ishq-nama adlı, ancak genellikle Mihr u Mushtari olarak bilinen şiir 1376'da yazılmıştır ve Essar'ın en ünlü eseridir.[1] Biri İbn Ümmü Veled tarafından, daha sonra Osmanlı padişahı II. Selim'e ithaf eden Pir Muhammed Azmi ve oğlu Halati tarafından olmak üzere iki kez Türkçeye çevrilmiştir.[2]Essar, şiirin yanı sıra retorik üzerine birkaç risale ve al-Wāfī fī teʿdād al-qawāfī adlı kısa bir Farsça kafiye kılavuzu yazmıştır. Essar'ın ölüm tarihi belirsizdir. Ya 1377'de ya da 1382'de vefat etmiştir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Massé 1960, s. 720.
  2. ^ a b Safa 1987, s. 803.

Bibliografi[değiştir | kaynağı değiştir]