Vecihi Hürkuş Havacılık Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Eskişehir Havacılık Müzesi sayfasından yönlendirildi)
Eskişehir Hava Müzesi'nde bir F4

Vecihi Hürkuş Havacılık Parkı ya da eski adıyla Eskişehir Hava Müzesi, 1988 yılında ağırlıkla, 1.Hava İkmal ve Bakım Komutanlığı elinde bulunan uçakların restore edilerek sergilenmesi sonucu oluşturulmuştur. Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunan müze açık hava müzesi şeklinde olup Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'nün karşısındadır. Müzenin yönetimi 24 Eylül 2011 tarihinde yapılan protokolle Anadolu Üniversitesi'ne devredilmiştir. 2020 yılında parkın ismi halk anketi ile Vecihi Hürkuş Havacılık Parkı olarak değiştirilmiş ve park Tepebaşı Belediyesinin sorumluluğu altına alınmıştır. Müzenin toplam alanı 39.000 m2'dir.[1][2]

Müzenin açık alanında, çeşitli tip ve modellerde sivil ve savaş uçakları ayrıca bir adet polis helikopteri yer almakta, kapalı mekanında ise pilot giysileri, rozetler, maket uçaklar ve uçak motorları sergilenmektedir.[1]

Müzede sergilenen bir C-47 kargo uçağı kafeterya şekline dönüştürülmüştür; fakat şu an kafeterya kaldırılıp ofise çevrilmiştir. Müzede 20 yılı aşkın süredir sergilenen uçaklar gerektiğinde restore edilerek korunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Neredekal. "Eskişehir Havacılık Müzesi". Neredekal.com. 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  2. ^ ekinyalgin (16 Nisan 2016). "Eskişehir Havacılık Müzesi". Rota Senin. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]