Esenkent, Esenyurt

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Esenkent
Esenyurt
Esenyurt
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
Nüfus
 (2014)
 • Toplam25,292 [1]
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Posta kodu
34510
Alan kodu212
Plaka kodu34

Esenkent, İstanbul ilinin Esenyurt ilçesine bağlı bir mahallesidir. Bahçeşehir'den bir cadde ile ayrılır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Gürbüz Çapan'ın Esenyurt Belediye Başkanlığı sırasında Kooperatifler Birliği ile oluşturulmuş toplu konut projesidir. 7.330 konutta çağdaş yaşam devam etmektedir. Gerek yeşil alanları, gerekse alışveriş merkezleri ile yaşanabilir bir yerdir.Bahçeşehir ile sosyo-kültürel açıdan büyük benzerlikler göstermektedir. Nüfusu her geçen yıl giderek artmaktadır ve 33.000 dolaylarındadır. Esenyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk Şubesi ve Polis Güvenlik birimi bulunmaktadır.

2015 yılında Koza ve Aşık Veysel mahallelerinin kurulmasıyla nüfusu azalmıştır.

Kültür - Sanat[değiştir | kaynağı değiştir]

Esenkent'te sosyal donatı alanları ayrılmış, sosyal tesisler kurulmuştur. 4.000 kişinin oturarak izleyebileceği Açık Hava Tiyatro Merkezi (Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi) çeşitli konserlere, tiyatro etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Son zamanlarda alışveriş ve yaşam merkezlerinin sayısında büyük artış olmuştur. Sunflower AVM, Outland AVM, Parkway orta büyüklükteki alışveriş merkezleridir.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitim alanında da 1'i özel olmak üzere 5 eğitim kurumu bulunmaktadır. (Esenkent Atatürk İlköğretim Okulu, Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu,Halil Akkanat Çok Programlı Lisesi,Okyanus Koleji, PARC International School)

Parklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Her sitenin kendine ait otoparkı bulunmaktadır ve bu otopark sorununun oluşmasına engel olmaktadır.Yeşil alanlar ise Havana Parkı, Hasbahçe gibi düzenli parklardan oluşmaktadır.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Esenkent'e ulaşım İETT'nin düzenli seferleriyle sağlanmaktadır. E-59, E58, E57 no'lu ekspres hatlarla 75 dakikada İstanbul'un merkezi bölgelerinden Otoyol 3 (O-3) otobanıyla ulaşmak mümkündür. Diğer otobüs hatları olan 146 ve 76D ile Bakırköy ve Taksim'e D-100 kara yolu üzerinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca Altınşehir (Başakşehir), Büyükçekmece, Avcılar, Esenyurt ilçeleriyle de minibüs seferleri bulunmaktadır.