Ertuğrul, Altıeylül

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.03, 24 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17971088 numaralı sürüm (→‎top: düzeltme AWB ile)
Ertuğrul
Harita
Balıkesir
Balıkesir
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeAltıeylül
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam320
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0266
İl plaka kodu10
Posta kodu10000

Ertuğrul, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köken

Amuca, "amca" kelimesinin eski söyleyişidir, yani baba kardeşi demektir. Aşiret/oymak anlamında "kabile" kelimesi kullanılmış ve Amuca Kabilesi olarak Osmanlı Devleti'nin kayıtlarına geçmişlerdir. Günümüzde daha çok "Amıca Kabilesi" olarak söylenmektedir.

Amucalar, Osmanlı Devleti'nin Balkan fetihleriyle Anadolu'dan Balkanlara geçmiş olan Yörük Türkmen aşiretlerinden biridir. 1400'lerin sonunda Kırklareli'nin kuzeyinde, Yıldız Dağları'nın eteklerinde, Keşirlik denen bölgede köyler kurarak yerleşik hayata geçmişlerdir.

Amuca Kabilesi, Kayı Boyuna mensuptur. Bu aşirete "amuca" isminin verilmesi, Osmanlı Hanedanıyla akraba olmalarından kaynaklanmaktadır. Amucalar, Ertuğrul Gazi'nin oğlu, Osman Gazi'nin ağabeyi olan Gündüz Alp (Gündüz Bey)'in soyundan gelenlerdir. Balkanlara gelindiğinde ilk kurulan Amuca köylerinden birinin adının "Gündüzler" olması bunun göstergelerinden biridir. Kabilede kime sorulursa sorulsun “ Siz kimin soyundansınız? ” denildiğinde “Biz Amuca kabilesinden, Ertuğrul Gazi soyundanız" denir. Örneğin, Amucalardan bir grup, 93 Harbinden sonra Balıkesir’e gidip Ertuğrul mahalleninü kurdular. Mahalleye adının verilmesiyle ilgili olarak yaşlılar şu olayı anlatırlar: Devlet görevlileri, kayda geçirmek üzere köye geldiler ve "Mahalleninüze ne ad vermek istersiniz?" diye sordular. Köy halkı, "Bizim atamız Ertuğrul Gazi olduğu için mahallesimüzün adı Ertuğrul olsun" dediler. Bir Amuca mahallesi olan Kırklareli’nin Kızılcıkdere mahallesinin de adı ilk kurulduğunda Ertuğrul idi. Cumhuriyet kurulduktan sonra değiştirildi.

ERTUĞRUL GAZİ'NİN TÜRBESİ - SÖĞÜT

Tarihçe

Kuruluş tarihi resmi kayıtlara göre 1897'dir. Balıkesir'in Ertuğrul Köyü'ne Ertuğrul Gazi'nin adı verilmiştir ve kayıtlarda Ertuğrul olarak yer almaktadır Ertuğrul mahallesi, Kırklareli'nin Kızılcıkdere Köyü'nde Prens Sabahattin, Seniha Sultan ile Damat Mahmud Cemaleddin'nin Oğlu, yani Birinci Abdülmecid'in torunu Ertuğrul'un çiftliği vardır. İlk önceleri adının Ertuğrul olduğu söylenmektedir. Buradan Balıkesir'e göç edenler eski köylerinin adını yeni köylerine vermişler. Köy adının Ertuğrul olduğuna dair Kırklareli köy kayıtlarının 46. cildinde bilgi mevcuttur.

Kızılcıkdere Köyü'nü kuranların Bulgaristan'ın Yumrukkaya, Gündüzler, Belören, Dikence, Bokluca, Gaybılar ve Çırpan köylerinden gelenler olduğu anlaşılmıştır. Kızılcıkdere Köyü'nün 1887 yılında kurulduğu söylenmekte ve Kızılcıkdere Köyü'nü kuranlardan yaklaşık 20 hane, kültürel ve etnik farklılıklardan dolayı 10 yıl sonra buradan ayrılarak Balıkesir'in Ertuğrul mahalleninü kurmuşlardır. Etnik yapı Sünni Türkmen'dir. Bir zamanlar nahiye olan, kara ve demiryolunun geçtiği Ertuğrul Köyü, bugün yaklaşık 50 hanedir.

Bulgaristan'da Yaşadıkları Yerler

Bugün Bulgaristan’daki Amuca köylerinin kesin sayıları bilinmemektedir. Tespit edilenler şunlardır: Alagönen (Pıstrava), Belören, Börklüce (Bokluca) (Radoynova), Çağlar, Çataltepe (Elhova), Dikence (Graniçar), Eski Konak (Konak)(Byalavoda), Eşekli (Eşeksinikli/Nikolaeva), Gaibler (Kaybılar/Kaybilere, Starnca) Göktepe (Zvezdets), Gündüzler (Cernovoda)(Eski Cuma'daki), Gündüzler (Dennitsa) (Yanbolu'daki), Harmanlı, Hasköy (Haskovo), Kırcaali (Kardzhali), Köseler (Bruevtsi), Karacaören (Sırnevets), Şekerpınar (Tatlıpınar) (Sladık-kladenets), Tekkeköy(Malevo), Yenişarköy (Gorno novoselo), Yumrukkaya (siniokamene). Köyler haricinde büyük yerleşim yerlerinde de Amucaların bulunduğu bilinmektedir.

Türkiye'de Yaşadıkları Yerler

Amuca Kabilesi'nin kurduğu ve halen yaşadığı köyler şunlardır:

Kırklareli'nin; Altıeylül ilçesine bağlı Kızılcıkdere, Deveçatağı, Karıncak, Düzorman, Yürükbayırı, Koruköy, Kapaklı;

Kofçaz İlçesine bağlı Ahmetler, Karaabalar (Karaballar), Malkoçlar, Kocatarla, Ahlatlı, Topçular, Devletliağaç, Tatlıpınar, Beyci, Aşağı Kanara, Yukarı Kanara,

Lüleburgaz İlçesine bağlı Turgutbey, Yenitaşlı, Yenibedir, Umurca, Çeşmekolu;

Babaeski İlçesi'ne bağlı Osmaniye;

Tekirdağ'ın Altıeylül ilçesine bağlı Kılavuzlu ve Muratlı İlçesine bağlı Arzulu;

Balıkesir'deki Ertuğrul ve Köseler;

Eskişehir'deki Şükranlı ve Akçakaya köyleri.

Buralar dışında Kırklareli’nin merkezinde, Çorlu'da, İstanbul Taşlıtarla, Beykoz ve Beşyüzevler’de yaşamaktadırlar.

Din

Matüridîlik, (Arapça: الماتريدي) ünlü Türk din bilgini Matüridî'nin, Hanefî Mezhebi'nin kurucusu İmam-ı A'zam'ın düşüncesini takip eden, akla önemli bir yer veren İslam dini itikad mezhebidir. Türkiye, Balkan, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya ülkelerinde yaygındır.

Coğrafya ve İklim

Mahallenin iklimi, bozulmuş Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin altından geçen dere, hafta sonu piknik yapmak isteyenler için harika bir mesire yeridir. Doğal özellikleri bozulmamış, yer yer akdeniz ve karasal bitki örtüsü mevcuttur. Çınar ve meşe başlıca ağaç türleridir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 320
1997 254

Altyapı bilgileri

Ertuğrul mahallesi merkeze 20 km. uzaklıktadır. Mahallede ilköğretim okulu vardir. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem de kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardir. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifi aktif olarak görev yapmaktadır. Mahallede iki adet tarihi eser niteliğinde ortak kullanım çeşmesi mevcuttur. Tamamen taş oymacılığı ile süslenen çeşmeler köy meydanındadır.Ayrıca mahallede yeni alt yapı çalışmaları olarak sokaklara parakende taş döşenmektedir. Köy, Balıkesir-Savaştepe - İvrindi yol ayrımındadır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Kaynakça

  1. Büyük Osmanlı Tarihi Ansiklopedisi
  2. T.C. Başbakanlık Arşivi
  3. Wiktionary- "Babailer ve Urumeli" maddesi
  4. Wikipedia- "Türkiye Türkleri" maddesi [1]
  5. Wikipedia- "Türkiye'de yaşayan etnik gruplar" maddesi [2]