Ertatsminda Katedrali

Koordinatlar: 41°51′47″K 44°19′30″D / 41.86306°K 44.32500°D / 41.86306; 44.32500
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ertatsminda Katedrali
Ertatsminda Katedrali

Ertatsminda Mtsheta Patriği Katedrali (Gürcüce: ერთაწმინდის ტაძარი) Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Kaspi ilçesinde bulunan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks katedralidir. Ertatsminda isimli köyün merkezinde konumlanmıştır.[1] "Ertatsminda" adı, Gürcücede Aziz Eustatius anlamına gelen "Estatezminda" (ესტატეწმინდა) kelimesinden gelmektedir.[2]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ertatsminda Ortodoks katedrali 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Ertatsminda Katedrali, stilistik olarak 12 ve 13. yüzyıllarda yapılmış diğer Gürcü kiliselerine benzemektedir: İkorta Kilisesi, Pitareti Manastırı, Betanya Manastırı, Kvatahevi Manastırı ve Tsughrughaşeni Kilisesi bu kiliselere örnek teşkil etmektedir.[1]

Kesme taştan yapılan kilisenin büyük kubbesi iki bağımsız sütuna dayanmaktadır. Apsisi, bitişik iki oda ile çevrilidir. Katedral, duvar resimleri ile dekore edilmiştir. Ayrıca kilisenin dört cephesi de genişçe oyulmuş bir haç ile süslenmiştir. Bina, özellikle doğu taraftaki süslenmiş cephesi, süslenmiş haçı, derin ve zengince dekore edilmiş nişleri ve pencere eşikleri ile bilinmektedir. Kilisenin orantısız boyuttaki kubbesi, daha sonraki bir dönemde inşa edilmiştir.

Kilise 17. yüzyılın başlarında, Tarhan-Mouravi ailesinin yönetimine verilmiştir. Şah Abbas tarafından öldürülen Giorgi Saakadze'nin oğlu Paata, buraya gömülmüştür. Kilise, Persler tarafından 550 yılında Zerdüştçülüğü reddettiği için öldürülen Mtshetalı Aziz Eustakuio'ya ithaf edilmiştir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b orthodoxy.ge. "ერთაწმინდა" (Gürcüce). 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2010. 
  2. ^ "† orthodoxy.ge † ეკლესიები და მონასტრები - ერთაწმინდა". www.orthodoxy.ge. 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2019.