Ermenistan Demokrat Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ermenistan Demokrat Partisi (Ermenice: Հայաստանի Դեմոկրատական Կուսակցություն, Hayastani Demokratakan Kusaktsutyun) Ermenistan'da görülen demokratik bir sosyalist siyasi partidir. 1991 yılında, Sovyet dönemi Ermenistan Komünist Partisi'nin son sekreteri Aram Gaspar Sarkisyan tarafından kuruldu.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Sovyetler Birliği'nin ve Ermeni SSC'nin dağılmasının ardından, iktidardaki Ermenistan Komünist Partisi kaldırıldı. Genel sekreteri Aram Gaspar Sarkisyan partiyi feshetti ve kendisini yeni partinin ilk sekreteri olarak atayarak Ermenistan Demokrat Partisi'ni kurdu. Bu arada, Ruben Tovmasyan ve diğer bazı parti üyeleri, Sarkisyan'ın asıl Ermenistan Komünist Partisi'ni feshetme hamlesini açıkça olumsuz olarak değerlendirdiler ve kısa bir süre sonra yeni bir Ermeni Komünist Partisi kurdular.

Ermenistan Demokratik Partisi hiçbir zaman Ermenistan hükûmetinin bir parçası olmadı. Ancak Sarkisyan, 2003'ten 2007'ye kadar Parlamento üyesiydi. Parti, parlamentoda temsil için asgari %5 barajını geçemediği için 2007 parlamento seçimlerinin ardından Ulusal Meclis'te temsil hakkı kazanmadı.

Parti, 2013 cumhurbaşkanlığı seçimleri için Serj Sarkisyan'ı onayladı.[1]

Parti, 2018 parlamento seçimlerine katılmama kararı aldı.[2]

Haziran 2019'da Ermenistan Demokrat Partisi temsilcileri, Cumhurbaşkanı Armen Sarkissian ile bir toplantı yaptı ve iç ve dış politika konularını görüştü.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]