Erland Nordenskiöld

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Nils Erland Herbert Nordenskiöld (19 Temmuz 1877, Strömm - 5 Temmuz 1932, Stokholm, İsveç), Güney Amerika Yerlileri üzerine araştırmalarıyla tanınan İsveçli etnolog ve arkeolog. İsveç ve Danimarka'da antropoloji çalışmalarını önemli ölçüde etkilemiştir.

Bilim insanı ve kâşif Adolf Erik Nordenskiöld'ün oğluydu. Patagonya (1899), Arjantin ve Bolivya'da (1901-1902) zoolojik araştırma gezileri, Peru ve Bolivya dağlarında arkeolojik araştırmalar yaptı (1904-1905). Bolivya-Brezilya sınırındaki ormanlarda yaptığı araştırmalarda tümsek mezarlar ve içine ölü konan kaplar ortaya çıkardı. Güney Amerika kültürünü oluşturan birçok öğenin dağılım haritasını çıkarma konusunda çeşitli yöntemler geliştirilmesine öncülük etti ve son derece karmaşık bir alanın kültürel tarihini yeniden kurmayı başardı.

1913'te Göteborg Müzesi'nin etnografyadan sorumlu müdürü olan, 1924-1932 arasında da Göteborg Üniversitesi'nde ders veren Nordenskiöld, yarı popüler nitelikte gezi öyküleri, birçok makale ve kitap yazdı.Bol resimli L'Archéologie du bassin de l'Amazone (1930; Amazon Havzasının Arkeolojisi) bunlar arasındadır.Comparative Ethnographical Studies ise (10 cilt, 1919-1938; Karşılaştırmalı Etnografya Çalışmaları) en önemli yapıtıdır. Bu kitapta Bolivya kabilelerinin maddi kültürünü inceleyen Nordenskiöld, doğal çevre ile başka öğelerin kültürel kalıpları üzerindeki etkisini araştırmış, Kulturkreis kavramına ilişkin kuşkularını belirtmiştir.