Enoch L. Johnson

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Enoch L. Johnson
DoğumEnoch Lewis Johnson
20 Ocak 1883
Galloway Township, New Jersey
Ölüm9 Aralık 1968
Northfield, New Jersey, U.S.
Meslekİş insanı, siyasetçi, haraçcı
Etkin yıllar1911-1941
Siyasi partiCumhuriyetçi
EvlilikMabel Jeffries (1906-1912) Florence Osbeck (1941-1968)

Enoch Lewis "Lewis" Johnson (20 Ocak 1883 – 9 Aralık 1968) Atlantic City, New Jersey'de politik patron, şerif, iş insanı ve haraçcı. Tartışmasız bir şekilde Atlantic City ve Atlantic County yönetiminin 1910'lardan 1941'deki hapsine kadar en etkili isimlerinden biri olmuştur. Atlantic City'nin popülaritesinin zirve yaptığı 1920'li yıllardaki Prohibition döneminde içki kaçakcılığı, kumar ve fuhuş gibi hareketleri yürütmüştür.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Enoch Lewis Johnson 20 Ocak 1883'te Galloway Township, New Jersey'de Smith E. ve Virginia Johnson çiftlerinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Takma adı olan "Nucky" onun ön adı Enoch'dan türemiştir.

1886'da Johnson'ın babası Atlantic County, New Jersey'in üç yıllığına şerifi olarak seçilmiştir ve aile Mays Landing'e taşınmıştır. Kanun yürütmedeki görevleri Mays Landing şerifliği ve Atlantic City şerif yardımcılığı olarak gelişmiştir. 1906'da Johnson gençlik aşkı Mabel Jeffries ile evlenmiştir. 1908'de babasının görevi bitmesi üzerine Atlantic County şerifi seçilmiştir ve bu görevi 1911 yılında mahkeme kararıyla çıkarılana kadar sürdürmüştür.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Enoch L. Johnson 9 Aralık 1968'de Northfield, New Jersey'deki Atlantic County Convalescent Home hastanesinde doğal sebeplerden ötürü ölmüştür. Atlantic City Press'e göre Johnson "yönetmek için doğmuştu: Kabiliyeti ve ihtişamı olmasının yanında politik açıdan ahlak dışı ve acımasızdı. Ayrıca yüzler ve isimler ile çok iyi bir fotoğrafik hafızaya sahip olması ve doğuştan gelen emretme yeteneği vardı... Johnson'un yemekler konusunda iştahlı olduğu, alkolik olması, keyif düşkünü ve hayattaki tüm güzel şeyler ve lüks zevklerin sahibi olarak bilinirdi."

Popüler kültürdeki etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

19 Eylül 2010'da prömiyeri yapılan HBO dizisi Boardwalk Empire Atlantic City'deki içki yasağı dönemi kurgulanmıştır. Beş sezon süren dizinin yapımını Martin Scorsese ve Mark Wahlberg üstlenmiştir. Nucky Thompson rolünü ise Steve Buscemi canlandırmıştır. Gerçek Johnson ile kurgu olan Thompson arasındaki en büyük fark gerçek Johnson kurgu Thompson'un yaptığı gibi hiç kimseyi bizzat öldürmemiştir. Johnson'un ayrıca birini öldürtme emri verdiğine dair kanıt da bulunmamaktadır. Ayrıca, Thompson içki kaçakcılığı adına kendisine ait imalathane yönetmektedir ve doğu yakasındaki diğer gangsterler ile yarış halindedir. Ancak gerçek hayatta Johnson Atlantic City'deki tüm illegal alkol satışlarından payını almıştır ama hiçbir zaman gangsterler ile yarışa girmemiştir. Organizasyonunu "kadife çekiç" ile yönettiği şeklinde tasvir edilmiştir. Johnson karısının ölümü olan 1912'den 1941'e kadar uzun süre evlenmemiştir. Fakat dizide Thompson 1921'de tekrar evlenmektedir.

Louis Malle'nin Atlantic City filminde gangster Lou (Burt Lancaster) Nucky Johnson'un karıştığı bir olaydan bahsetmektedir.