Enkaz (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Enkaz
Vixen 03
YazarClive Cussler
ÇevirmenEsat Ören
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
TürMacera
Yayım1978 (özgün)
1996 (Türkçe)
YayımcıBantam Books (özgün)
Altın Kitaplar (Türkçe)
Sayfa352
ISBN9780553589443 (özgün)
9789754056211 (Türkçe)
Dirk Pitt serisi
Lanetli Gemi
(4. kitap)
Enkaz
(5. kitap)
Kör Dalış
(6. kitap)

Enkaz, Clive Cussler'ın 1978'de yayınlanan bir macera romanıdır. Türkçeye Esat Ören tarafından çevrilip 1996 yılında Altın Kitaplar tarafından yayınlanmıştır. Bu, yazarın baş kahramanı Dirk Pitt'in yer aldığı dördüncü kitaptır.

Tanıtım Yazısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllardır aranan bir uçak enkazının bambaşka bir yerde, rastlantı sonucu bulunmasıyla gelişen olaylar dizisi soluk soluğa okunan bir romanın başlangıcı oluyor. Lanetli Gemi, Sahrada ayak sesleri, Mavi Vurgun, Şok Dalgası gibi dev romanların yazarı Clive Cussler'dan gerilimle bezenmiş bir roman daha...

Konu Özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 1954'te ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir "Vixen 03" çağrı işaretli bir Boeing C-97 Stratofreighter, Colorado'daki Buckley Donanma Hava Üssü'nden Rocky Dağı Cephaneliği'nden gelen çok gizli kargosuyla Pasifik Okyanusu'ndaki Bikini Atolü yakınlarındaki test alanına gitmek üzere bir gece uçuşuyla havalanır. Uçak Pasifik'teki hedefine asla ulaşamaz ve Donanma ve Sahil Güvenlik tarafından dört aylık büyük bir aramaya rağmen, "Vixen 03"in izine rastlanmaz.

Hikaye daha sonra 34 yıl ileriye atlar; Ulusal Sualtı ve Denizcilik Ajansı'nın (NUMA) Özel Projeler Direktörü Dirk Pitt, Colorado Kongre Üyesi Loren Smith ile birlikte Smith'in merhum babasının Sawatch Dağları'ndaki kulübesinde tatil yaparlar. Pitt, garajda bazı uçak parçaları keşfeder ve yerel göl olan Table gölünde bir uçak kaza alanı olduğunu sezene kadar bu ipucunu takip eder. Arkadaşı ve Özel Projeler Müdür Yardımcısı Al Giordino'yu özel NUMA ekipmanıyla uçmaya çağırırlar, gölü araştırırlar ve çabucak "Vixen 03" enkazını bulurlar.

Enkazda bulunan ipuçlarını keşfeden Pitt, "Vixen 03" mürettebatına çok gizli görevinde emri veren komutan olan ABD Donanması'ndan emekli Amiral Walter Bass'ın kanıtlarını takip eder. Bass önce uçakla ilgili herhangi bir bilgi vermeyi reddeder, ancak Pitt onu gerçekten enkazı bulduğuna ikna ettikten sonra, amiral ölümcül bir biyolojik kıyamet günü organizmasıyla yüklü 16 inçlik savaş gemisi mermilerinden oluşan bir kargo taşıdığını anlatır. Hızlı ölüm olarak adlandırılan organizma, neredeyse anında ölüme neden olan öldürücü bir bakteriyel silahtır. Silah öylesine öldürücüdür ki, Manhattan Adası'na havadan sadece 143 ml damlatılması durumunda, adada yaşayan insanların %98'ini öldürecek ve etkisi zamanla daha da güçlendiği için adayı 300 seneye yakın bir süre boyunca yaşanmaz hale getirecektir.

Bass, sonsuza kadar kaybolmasını umduğu bu kıyamet günü organizmasının asla kullanılmaması gerektiğine inanmaktadır ve Pitt, Amiral Sandecker ve NUMA ekibinin geri kalanını gizlice "Vixen 03"ü karaya çıkarmaları ve ölümcül kargoyu yok etmeleri gerektiğine ikna eder. Ekip enkazı kaldırdıktan sonra ve 36 mermiden sekizinin kayıp olduğunu fark ederler. Kayıp mermilerin yerel dalgıçlar tarafından kurtarıldığını ve Phalanx Arms Company'ye satıldığını keşfederler. Pitt, mermilerin izini sürer ve sekiz mermiden altısını kurtarabilir, çünkü son ikisinin yanlışlıkla Afrika Devrim Ordusu'na yapılan büyük bir sevkiyatın parçası olarak satılmıştır.

Afrika Devrim Ordusu (AAR), uluslararası kamuoyunu kullanarak ve askeri hedeflere karşı güç kullanarak Güney Afrika'nın apartheid hükûmetini devirmek amacıyla gurbetçi Amerikalı Hiram Lusana liderliğindeki siyah Afrikalı militanların bir örgütüdür. Güney Afrika hükûmetinin Savunma Bakanı Pieter de Vaal, hem AAR'dan kurtulmak hem de mevcut hükûmeti devirip, kendini iktidara getirmek için bir plan geliştirir.

Kod adı 'Wild Rose' Operasyonu olan plan, AAR'yi itibarsızlaştırmak ve Güney Afrika'daki beyaz azınlık hükûmetine sempati kazanmak için Amerika Birleşik Devletleri'ne yönelik bir terörist saldırıda siyah paralı askerleri kullanmaya yönelik sahte bayraklı bir plandır. De Vaal, ailesinin AAR tarafından katledildiğine inanan Kraliyet Donanması'ndan Kaptan Patrick McKenzie Fawkes'ı saldırıya liderlik etmesi için işe alır. Plan, Fawkes'ın bir AAR holding şirketi tarafından hurda olarak satın alınan, eski ABD savaş gemisi USS Iowa'nın kontrolünü ele geçirmesidir. Sonrasında ise, Fawkes gemiyi Potomac Nehri'ne çıkaracak ve 16 inçlik silahlarıyla Washington DC'yi bombalayacaktır. Pitt ve birkaç kişi dışında kimsenin bilmediği ise, bu aynı zamanda ölümcül hızlı ölüm organizmasını ülkenin başkentine yayacak olmasıdır.

Pitt, Ulusal Güvenlik Ajansı Direktörü Dale Jarvis'in yardımıyla komployu keşfeder. Başkan ve Genelkurmay Başkanlığı, gemiyi alıp mermileri olduğu gibi ele geçirmek için bir plan başlatırken, Pitt, Amiral Bass'a verdiği sözü tutarak hızlı ölüm savaş başlıklarının teröristler veya hükûmet tarafından kullanılmadan önce yok edilmesini amaçlayan cesur bir göreve başlıyor. Bunu yaptığında, Pitt, Patrick McKenzie Fawkes yardımıyla, ailesinin katledilmesinin arkasında Pieter de Vaal'ın olduğunu öğrenir. Bu nedenle, ABD ve mevcut hükûmet onu bir 'soğuk vaka', yani kayıp bir kişi haline getirmeyi planlar. Sonunda ise De Vaal öldürülür ve Güney Afrika'da hiçliğin ortasında isimsiz bir mezara gömülür.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Amiral Walter Horatio Bass - "Vixen 03" kaybolduğunda yok olduğu düşünülen biyolojik ajanı üreten çok gizli programdan sorumlu ABD Donanma amirali
  • Kongre Üyesi Frederick Daggat – Afrika Devrim Ordusu'nun (AAR) ve Hiram Lusana'nın destekçisi olan Demokrat Parti Afrikalı-Amerikalı Kongre Üyesi; ve Dirk Pitt ile ilişkisini ifşa etmekle tehdit ederek AAR'a Amerikan yardımı verilmesi lehine oy vermesi için Kongre Üyesi Loren Smith'e şantaj yapmaya kalkışmıştır.
  • Pieter De Vaal – Güney Afrika hükûmetinde Savunma Bakanı ; ve "Yaban Gülü" Operasyonunu Güney Afrika'nın mevcut liderliğini devirmek ve onu iktidara getirmek için bir araç olarak düşünen adam.
  • Kaptan Patrick McKenzie Fawkes - sözde Afrika Devrim Ordusu birlikleri tarafından ailesinin öldürülmesinden sonra ABD'ye yönelik 'terörist' saldırıya liderlik etmesi için kandırılan İngiliz Kraliyet Donanması'nın emekli Kaptanı
  • Al Giordino – Ulusal Sualtı ve Denizcilik Ajansı (NUMA) Özel Projeler Direktör Yardımcısı
  • Dale Jarvis – Ulusal Güvenlik Ajansı Direktörü
  • Hiram Lusana - Güney Afrika'nın beyaz azınlık hükûmetine karşı siyasi ve askeri bir savaş yürüten AAR'ın Amerika doğumlu lideri
  • Dirk Pitt – NUMA Özel Projeler Direktörü
  • Amiral James Sandecker – NUMA Baş Direktörü
  • Albay Abe Steiger - Düşen askeri uçakları araştırmaktan sorumlu Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri subayı
  • Kongre Üyesi Loren Smith - Colorado eyaletinden Bağımsız Parti Kongre Üyesi ve Dirk Pitt'le gönül ilişkisi küs barışık olarak devam etmektedir.

Gerçek tarih, coğrafya ve güncel bilime imalar / referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Clive Cussler'ın romanlarında ortak olan bir özellik, birincil zaman ayarından önceki bir dönemde geçen bir önsözdür. Vixen 03'te önsöz oldukça kısadır ve çoğunlukla C-97'nin çok gizli uçuşunda ayrılmasına giden hazırlıklarla ilgilidir. Bu sekans sırasında Başkan Dwight David Eisenhower ve ABD Savunma Bakanı Charles Wilson kısaca kurgusal rollerde görünürler.

Hidrojen Bombası'nın geliştirilmesine ve Bikini Atolü'nde gerçekleştirilen askeri testlere yapılan atıflar, hikâye sırasında hızlı ölüm cihazının test edilmesi için bir maske olarak görünüyor.