Enformasyon sanatı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Enformasyon Sanatı ('data sanatı' ya da 'enformatizm' ) elektronik sanatı'ndan yeni gelişen bilgisayar bilimi, bilişim teknolojisi ve ayrıca klasik sanat dalları performans sanatı, görsel sanat, yeni medya sanatı, kavramsal sanat gibi alanları sentezleyen bir sanat dalıdır.[1] Enformasyon Sanatı, genellikle büyük çapta bilgi işleyerek sanatsal içerik üreten bilgisayarlarla etkileşim halindedir.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Enformatizm'in, Kynaston McShine tarafından 1970 yılında Museum of Modern Art'ta düzenlenen Enformasyon adlı sergi ile başladığı kabul edilir.[kaynak belirtilmeli] O dönemde Birleşik Devletler'de yükselen bir eğilim olan kavramsal sanat ile eş zamanlı olarak ortaya çıkmıştır.

Sanatsal Uygulama[değiştir | kaynağı değiştir]

Enformasyon sanatı bilgi havuzu fotoğraflar, nüfus sayımı, mikro ödeme, kişisel profil ve ifadeler, video kayıtları, arama motoru sonuçları, dijital resimcilik, şebeke sinyalleri ve düzyazılar tarafından oluşturulur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Edward A. Shanken az bir bilgiyle teknolojinin kavramsal sanatı ile arasındaki ilişkiyi keşfetmiştir. Ayrıca sanatsal-tarihsel içgüdünün enformasyon sanatından bilişim sanatını yapay bir şekilde ayırdığına inanır. Edward A. Shanken, ‘Bilişim Çağında Sanat: Teknoloji ve Kavramsal Sanat,’ in Michael Corris (ed.), Conceptual Art: Theory, Myth and Practice (Cambridge: Cambridge University Press, 2004.
  2. ^ See Charlie Gere Art, Time and Technology: Histories of the Disappearing Body (Berg, 2005). ISBN 978-1-84520-135-7 This text concerns artistic and theoretical responses to the increasing speed of technological development and operation, especially in terms of so-called ‘real-time’ digital technologies. It draws on the ideas of Jacques Derrida, Bernard Stiegler, Jean-François Lyotard and André Leroi-Gourhan, and looks at the work of Samuel Morse, Vincent van Gogh and Kasimir Malevich, among others.

İlgili okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]