Endonezya Birleşik Devletleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Negara Kesatuan Indonesia
Endonezya Birleşik Devletleri Cumhuriyeti
1949-1950
Endonezya Birleşik Devletleri bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma

Endonezya Birleşik Devletleri haritadaki konumu
BaşkentCakarta
Resmî dil(ler)Endonezyaca
HükûmetParlamenter cumhuriyet Federal cumhuriyet
Tarihçe 
• Kuruluşu
1949
• Dağılışı
1950
Para birimiEndonezya rupiahı (IDR)
Öncüller
Ardıllar
Hollanda Doğu Hint Adaları
Endonezya

Birleşik Devletler Endonezya Cumhuriyeti, kısaltılmışı REUI, Hollanda'nın Batavo -Hollanda Savaşı'nı takiben 27 Aralık 1949'da Hollanda Doğu Hint Adaları eksi Hollanda Yeni Gine üzerindeki egemenliğini resmen devrettiği federal bir devletti . Endonezya Yuvarlak Masa Konferansı..Bu transfer,Endonezyalı milliyetçiler ile Hollanda arasında Endonezya'nın kontrolü için verilen dört yıllık çatışmayı sona erdirdi. Cumhuriyet bir yıldan az sürdü ve yerini Endonezya Cumhuriyeti aldı.

Bağlam[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 1942'de Japonlar, Hollanda sömürge hükûmetini bir kenara iterek Hollanda Doğu Hint Adaları'nı işgal etti . [1] 17 Ağustos 1945'te, Japonların teslim olmasından iki gün sonra, Endonezyalı milliyetçi lider Sukarno, Endonezya'nın bağımsızlığını ilan etti. [1] Sukarno ve Endonezya liderliğinin Japonlarla işbirliği yaptığını gören Hollandalılar, bölgede Hollanda otoritesini yeniden tesis etmeye karar verdi. [1] Bununla birlikte, Hollanda Doğu Hint Adaları'ndan sorumlu olan Louis Mountbatten komutasındaki İngiliz Güney Doğu Asya Komutanlığı, Hollandalı birliklerin Java ve Sumatra'ya çıkmasına izin vermeyi reddetti ve fiilen cumhuriyetçi otorite tanıdı. Ancak Hollandalılar, Borneo ve Büyük Doğu da dahil olmak üzere daha önce Japon donanması tarafından işgal edilen bölgenin çoğunun kontrolünü yeniden ele geçirmeyi başardı. İngilizler ve Hollandalılar arasındaki tartışmalar, Hollanda Doğu Hint Adaları Genel Valisi Hubertus van Mook'un Endonezya toplumu için kendi kaderini tayin hakkını önermesiyle sonuçlandı. [1] [2] Temmuz 1946'da Hollandalılar, Borneo ve doğu Endonezya'dan temsilcilerin Hollanda'ya bağlı Endonezya Birleşik Devletleri federasyonu önerisini desteklediği Celebes'te Malino Konferansı'nı düzenledi.

de cumhuriyetçi yetkililer tarafından kontrol edilen bölgelere karşı başlatılan bir Hollanda askerî harekâtı, Ürün Operasyonu, Hollandalıların Doğu ve Batı Java'yı, Medan çevresindeki bölgeleri, Palembang ve Sumatra'daki Padang'ı geri almasıyla sonuçlandı. Birleşmiş Milletler ateşkes istedi. İki taraf arasındaki müzakereler, Ocak 1948'de Hollanda'nın en gelişmiş mevzilerini birbirine bağlayan, boyunca ateşkesle Renville Anlaşmasına yol açtı. Hollandalılar daha sonra Doğu Sumatra,Madura ve Batı Java, Güney Sumatra ve Doğu Java dahil olmak üzere yeniden işgal ettikleri bölgelerde eyaletler kurdu.

Endonezya yok etmey amaçlayan ikinci bir Hollanda askerî harekâtı olan Kraai Operasyonu 18 Aralık 1948'de başlatıldı. Cumhuriyet başkenti Yogyakarta ve tüm Sumatra (uzak kuzeydeki Aceh hariç) dahil olmak üzere Java'daki büyük şehirlerin yeniden ele geçirilmesine rağmen, operasyon Doğu Endonezya ve Pasundan'daki (Batı Java) kabinelerin ve Yogyakarta Sultanının protestolarında istifaya neden oldu., bölge başkanı olarak görevinden Hamengkubuwono IX. Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler'den de, özellikle Güvenlik Konseyi kararı şeklinde bir baskı geldi. [1] [2] Hollandalılar, bir egemenlik devri ayarlamak için Endonezya ile müzakere etmeyi kabul etti. Batavo-Endonezya Yuvarlak Masa Konferansı, Ağustos'tan Kasım 1949'a kadar Lahey'de yapıldı ve Hollandalıların, Batı Yeni Gine hariç, Hollanda Doğu Hint Adaları'nın egemenliğini devretme anlaşmasıyla sonuçlandı. Buna rağmen 17 Aralık 1949'da egemenlik Endonezya'dan ABD'ye devredildi. [1] [3] [4] [5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]