En uzun köprüler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu liste, karayolunda ya da su üzerinde tam uzunluğa göre sıralanmış en az üç kilometre uzunluğa sahip dünyanın en uzun köprülerinin listesidir. "Açıklık" zemin desteği olmayan en uzun uzunlukları ifade eder.

Not: Bir köprünün toplam uzunluğunu ölçmenin standart bir yolu yoktur. Bazı köprüler, giriş rampasının başından çıkış rampasının sonuna kadar ölçülür. Bazıları kıyı şeridinden kıyı şeridine kadar ölçülmüştür. Ancak diğerleri, köprü inşasında yer alan toplam inşaat uzunluğudur. Hiçbir standart olmadığından, listede yer alması nedeniyle bir köprü sıralaması yapılmamalıdır. Ekleme olarak, uzunluklar Amerikan birimlerine göre ölçülmüştür ve dönüştürmelerde hata görülebilir.

İsim Uzunluk Açıklık Tamamlanma tarihi Trafik Ülke
m ft m ft
Danyang-Kunshan Köprüsü
Beijing-Shanghai yüksek hızlı tren yolu
Guinness: En uzun köprü (herhangi bir türde), 2011[1]
164.800 540.700 80 260 2010 Hızlı tren Çin Çin
Changhua-Kaohsiung Viyadüğü[2][3]
Taiwan High Speed Rail
157.317 516.132 (Viyadük) 2007 Hızlı tren  Tayvan
Tianjin Grand Köprüsü[4]
Beijing-Shanghai yüksek hızlı tren yolu
Guinness: En uzun ikinci köprü (herhangi bir türde), 2011[1]
113.700 373.000 (Viyadük) 2010 Hızlı tren Çin Çin
Cangde Grand Köprüsü[5][6]
Beijing-Shanghai yüksek hızlı tren yolu
115.900 380.200 128 420 2010 Hızlı tren Çin Çin
Zhengzhou-Xi'an yüksek hızlı tren yolu 79.732 261.588 style="text-align:right;" data-sort-value="7001800000000000000"|80 260[7] 2008 Hızlı tren Çin Çin
Bang Na Expressway
Guinness: Longest Road Köprüsü, 2000[8]
54.000 177.000 (Viyadük) 2000 (açıldı) Motorway Tayland Tayland
Beijing Grand Köprüsü
Beijing-Shanghai yüksek hızlı tren yolu
48.153 157.982 108 354 2010 Hızlı tren Çin Çin
Lake Pontchartrain Causeway
(across Lake Pontchartrain in Louisiana)
Guinness: Longest Köprüsü over water (continuous), 1969[9]
38.442 126.122 46 151 1956 (SB)
1969 (NB)
Highway Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Manchac Swamp Köprüsü
(Interstate 55 in Louisiana|I-55 across Manchac Swamp in Louisiana)
36.710 120.440 (Viyadük) 1979 Highway Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Yangcun Köprüsü
Beijing-Tianjin Intercity Railway
35.812 117.493[10] (Viyadük) 2007 Hızlı tren Çin Çin
Hangzhou Bay Köprüsü 35.673 117.037 448 1.470 2007 Expressway Çin Çin
Runyang Köprüsü 35.660 116.990[11] 1.490 4.890 2005 Otoban Çin Çin
Donghai Köprüsü 32.500 106.600 400 1.300 2005 Otoban Çin Çin
Shanghai Maglev line 29.908 98.123[12] (Viyadük) 2003 Maglev Çin Çin
Dwarka Sector 8 Metro Station-Ramakrishna Ashram Marg metro station|Rama Krishna Ashram Marg Metro Station 29.808 97.795 (Viyadük) 2005-2010 Demir yolu Hindistan Hindistan
Atchafalaya Basin Köprüsü
(Interstate 10 in Louisiana|I-10 across Atchafalaya Basin in Louisiana)
29.290 96.100 (Viyadük) 1973 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Line 1, Wuhan Metro Köprüsü
Wuhan Metro
28.870 94.720[13] 0? 2009 Metro Çin Çin
Yanshi Köprüsü
Zhengzhou-Xi'an yüksek hızlı tren yolu
28.543 93.645[14] 0? 2009 Hızlı tren Çin Çin
Jiaozhou Bay Köprüsü
Guinness: Suyun üzerinden geçen en uzun köprü (aggregate), July 2011[15]
26.707 87.621[16][17][18] 260 850 2011 Karayolu Çin Çin
Jintang Köprüsü 26.540 87.070 620 2.030 2009 Otoban Çin Çin
Jinbin Light Rail No. 1 Köprüsü (Guanghualu - Babaocun)
Tianjin Binhai Mass Transit
25.800 84.600 style="text-align:right;" colspan=2 | (Viyadük) 2003 Metro Çin Çin
King Fahd Causeway Köprüsü 25.000 82.000 style="text-align:right;" colspan=2 | (Viyadük) 1986 Karayolu Suudi Arabistan Suudi Arabistan ve
Bahreyn Bahreyn
Suvarnabhumi Airport Link 24.500 80.400 0? 2010 Rail Tayland Tayland
Sultan Abdul Halim Muadzam Shah Köprüsü
Penang Second Köprüsü
24.000 79.000 style="text-align:right;" data-sort-value="7002250000000000000"|250 820[19] 2014 Otoyol Malezya Malezya
US 13 across Chesapeake Bay in Virginia) 24.140 79.200 0? 1964 (NB)
1999 (SB)
Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Liangshui River Köprüsü
Beijing-Tianjin Intercity Railway
21.563 70.745[10] (Viyadük) 2007 Hızlı tren Çin Çin
Incheon Köprüsü 21.380 70.140[20] style="text-align:right;" data-sort-value="7002800000000000000"|800 2.600 2009 Karayolu Güney Kore Güney Kore
Yongding New River Köprüsü
Beijing-Tianjin Intercity Railway
21.133 69.334[21] 0? 2007 Hızlı tren Çin Çin
6th October Köprüsü 20.500 67.300 style="text-align:right;" colspan=2 | (Viyadük) 1996 Karayolu Mısır Mısır
C215 Viyadüğü
Taiwan High Speed Rail
20.000 66.000 (Viyadük) 2007 Hızlı tren Tayvan Tayvan
Hami Grade Separation Köprüsü
Lanzhou-Urumqi yüksek hızlı tren yolu
19.300 63.300[22] 0? 2014 Hızlı tren  Çin
Cangzhou-Dezhou Grand Köprüsü[4]
Beijing-Shanghai yüksek hızlı tren yolu
18.200 59.700 128 420 2010 Hızlı tren Çin Çin
Aérotrain Test Track
No longer in use
18.000 59.000 0? 1965 Demir yolu
(prototype)
Fransa Fransa
Bonnet Carré Spillway Köprüsü of Interstate 10 in Louisiana|I-10
(Interstate 10 in Louisiana|I-10 over Bonnet Carré Spillway in Louisiana)
17.702 58.077 style="text-align:right;" colspan=2 | (Viyadük) 1972 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Saigon-Trung Luong Skyway
North-South Expressway, Vietnam
16.000 52.000 (Viyadük) 2010 Karayolu Vietnam Vietnam
Eastern Freeway South Strech 15.595 51.165[23][24] (Viyadük) 2013 Motor yolu Hindistan Hindistan
Cross Beijing Ring Karayolus Köprüsü
Beijing-Tianjin Intercity Railway
15.595 51.165[10] (Viyadük) 2007 Hızlı tren Çin Çin
Penang Köprüsü 13.500 44.300 style="text-align:right;" data-sort-value="7002225000000000000"|225 738 1985 Otoyol Malezya Malezya
Kam Sheung Road-Tuen Mun (KCR)|Tuen Mun Viyadük (part of West Rail Line (MTR)|West Rail Line) 13.400 44.000 (Viyadük) 2003 Demir yolu Hong Kong Hong Kong
Louisiana Highway 1 Köprüsü[25]
(Louisiana Highway 1|State Highway 1 between Golden Meadow, Louisiana ve Port Fourchon, Louisiana)
13.300 43.600 style="text-align:right;" colspan=2 | (Viyadük) 2009 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Rio-Niterói Köprüsü
Longest Köprüsü in Latin America
13.290 43.600 style="text-align:right;" data-sort-value="7002300000000000000"|300 980 1974 Karayolu Brezilya Brezilya
Great Seto Köprüsü 13,100 42,98 style="text-align:right;" data-sort-value="7003110000000000000"|1.100 3.600 1988 Otoyol & Demir yolu Japonya Japonya
Bhumibol Köprüsü 13.000 43.000 style="text-align:right;" data-sort-value="7002398000000000000"|398 1.306 2006 Karayolu Tayland Tayland
Confederation Köprüsü
(Trans-Canada Highway across Northumberland Strait between Prince Edward Island ve New Brunswick)
12.900 42.300 style="text-align:right;" data-sort-value="7002220000000000000"|220 720 (x43) 1997 Otoyol Kanada Kanada
Jubilee Parkway
(Interstate 10 in Alabama|I-10 over Mobile Bay in Alabama)
12.875 42.241 0? 1978 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Rudong Yangkou Yellow Sea Köprüsü[26] 12.600 41.300[27] 0? 2008 Karayolu Çin Çin
Bali Mandara Toll Road 12.700 41.700 0? 2013 Karayolu Endonezya
Vasco da Gama Köprüsü
Longest Köprüsü in Europe
12.345 40.502 style="text-align:right;" data-sort-value="7002450000000000000"|450 1.480 1998 Otoyol Portekiz Portekiz
Emsland test facility 12.000 39.000 (Viyadük) 1985 Maglev Almanya Almanya
Nanjing Qinhuai River Köprüsü
Beijing-Shanghai yüksek hızlı tren yolu
12.000 39.000[27] 0? 2010 Hızlı tren Çin Çin
Third Mainland Köprüsü 11.800 38.700 style="text-align:right;" colspan=2 | (Viyadük) 1991 Karayolu Nijerya Nijerya
Mayor Mohammed Hanif Flyover [28] (Jatrabari to Gulisthan) 11,700 38,39 38 125 2013 Motor yolu Bangladeş
Qingshuihe Köprüsü[29]
Qingzang Railway
11.700 38.400 style="text-align:right;" colspan=2 | (Viyadük) 2006 Demir yolu Çin Çin
Lezíria Köprüsü[30] 11.670 38.290 style="text-align:right;" data-sort-value="7002133000000000000"|133 436 2007 Otoyol Portekiz Portekiz
P.V. Narasimha Rao Elevated Expressway 11,600 38,06 0? 2009 Otoyol Hindistan Hindistan
State Route 92 over San Francisco Bay in Kaliforniya) 11.265 36.959 229 751[31] 1967 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Beijing-Hangzhou Canal Köprüsü
Beijing-Shanghai yüksek hızlı tren yolu
11.000 36.000[27] 0? 2010 Hızlı tren Çin Çin
US 1 in the Florida Keys) 10.887 35.719 41 135 1982 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Shandong-Henan Yellow River Köprüsü 10.282 33.734 style="text-align:right;" colspan=2 | 0? 1985 Demir yolu Çin Çin
Wuhu Yangtze River Köprüsü 10.020 32.870 style="text-align:right;" data-sort-value="7002312000000000000"|312 1.024 2000 Otoban & Demir yolu Çin Çin
Bangalore Elevated Tollway 9.945 32.628 (Viyadük) 2010 Otoyol Hindistan Hindistan
Shanghai Yangtze River Köprüsü 9.970 32.710 style="text-align:right;" data-sort-value="7002730000000000000"|730 2.400 2009 Karayolu (& future Demir yolu) Çin Çin
General W.K. Wilson Jr. Köprüsü
(Interstate 65 in Alabama|I-65 over the Mobile-Tensaw River Delta in Alabama)
9.786 32.106 style="text-align:right;" data-sort-value="7002244000000000000"|244 801 1980 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Norfolk Southern Lake Pontchartrain Köprüsü
(Norfolk Southern Demir yolu line across Lake Pontchartrain in Louisiana)
9.300 30.500 style="text-align:right;" colspan=2 | 0? 1884 [32] Demir yolu Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
TransJakarta Corridor 13 9.300 30.500[33] (Viyadük) 2017 Elevated BRT Endonezya
Nanjing Dashengguan Yangtze River Köprüsü 9.273 30.423[27] 336 1.102 2010 Hızlı tren & Metro Çin Çin
Park Circus-Parama Island, MAA flyover 9.100 29.900 (Viyadük) 2016 Karayolu Hindistan Hindistan
Chacahoula Swamp Köprüsü
(U.S. Route 90 in Louisiana|US 90 across Chacahoula Swamp in Terrebonne Parish, Louisiana)
9.005 29.544 (Viyadük) 1995 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Frank Davis "Naturally N'Awlins" Memorial Köprüsü
(Interstate 10 in Louisiana|I-10 over Lake Pontchartrain in Louisiana)
8.851 29.039 (Viyadük) 1962
2011
Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
I-580 over San Francisco Bay in Kaliforniya) 8.851 29.039 317 1.040 1956 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
General Rafael Urdaneta Köprüsü 8.678 28.471 235 771 1962 Karayolu Venezuela Venezuela
Saale-Elster Valley Köprüsü
Erfurt-Leipzig/Halle yüksek hızlı tren yolu
8.614 28.261 110 360 2013 Hızlı tren Almanya Almanya
Metro Bus corridor- Rawalpindi Section (in Rawalpindi) 8.600 28.200[34] (Viyadük) 2015 Karayolu Pakistan Pakistan
US 64 Bypass over Croatan Sound in Kuzey Karolina) 8.369 27.457 (Viyadük) 2002 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Yangpu Köprüsü 8.354 27.408 602 1.975 1993 Karayolu Çin Çin
Xiasha Köprüsü 8.230 27.000 232 761 1991 Otoban Çin Çin
Sutong Köprüsü 8.206 26.923 1.088 3.570 2008 Otoban Çin Çin
I-75 over the Straits of Mackinac in Michigan) 8.038 26.371 1.158 3.799 1957 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
I-310 over the LaBranche Wetlands in St. Charles Parish, Louisiana) 7.902 25.925 (Viyadük) 1992 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Öresund Köprüsü 7.845 25.738 490 1.610 1999 Otoyol & Demir yolu  Danimarka Danimarka and
İsveç İsveç
Maestri Köprüsü
(U.S. Route 11 in Louisiana|US 11 over Lake Pontchartrain in Louisiana)
7.693 25.240 (Viyadük) 1928 Karayolu Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Jiujiang Yangtze River Köprüsü 7.675 25.180 216 709 1992 Otoyol & Demir yolu Çin Çin
US 17 over the James River in Virginia) 7.425 24.360 126 413 1983 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Gwangan Köprüsü 7.420 24.340 500 1.600 2002 Karayolu Güney Kore Güney Kore
Autoroutes 10, Quebec Autoroute 15|15, and Quebec Autoroute 20|20 over the Saint Lawrence River in Quebec) 7.414 24.324 215 705 1967 Otoyol Kanada Kanada
Jamal Abdul Nasser Köprüsü 7.333 24.058 (Viyadük) 2016 Otoyol Kuveyt Kuveyt
Seohae Köprüsü 7.310 23.980 470 1.540 2000 Otoyol Güney Kore Güney Kore
Ershilipu Köprüsü
Lanzhou-Urumqi yüksek hızlı tren yolu
7.093 4.407[35] 0? 2014 Hızlı tren  Çin
Huey P. Long Köprüsü
(U.S. Route 90 in Louisiana|US 90 over the Mississippi River in Jefferson Parish, Louisiana)
7.000 23.000 style="text-align:right;" data-sort-value="7002241000000000000"|241 791 1936 Otoyol & Demir yolu Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
US 50 ve U.S. Route 301 in Maryland|US 301 over Chesapeake Bay in Maryland) 6.946 22.789 490 1.610 1952
1973
Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Great Belt Köprüsü (Eastern) 6.790 22.280 1.624 5.328 1998 Otoyol Danimarka Danimarka
Nanjing Yangtze River Köprüsü 6.772 22.218 160 520 1968 Otoyol & Demir yolu Çin Çin
Xiangshan Harbor Köprüsü 6.761 22.182 688 2.257 2012 Otoyol Çin Çin
Great Belt Köprüsü (Western) 6.611 21.690 110 360 1998 Otoyol & Demir yolu  Danimarka Danimarka
I-275 over Tampa Bay in Florida) 6.598 21.647 366 1.201 1987 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Thanlwin Köprüsü (Mawlamyaing) 6.589 21.617 style="text-align:right;" data-sort-value="7002112000000000000"|112 367 (x21) 2005 Karayolu & Demir yolu Myanmar Myanmar
St. George Island Köprüsü
(State Karayolu 300 over Apalachicola Bay in Florida)
6.588 21.614 style="text-align:right;" data-sort-value="7002366000000000000"|366 1.201 2004 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
US 101 across the Columbia River between Oregon ve Washington (state)|Washington) 6.545 21.473 375 1.230 1966 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Pakokku Köprüsü 6.278 20.597[36] 120 390 (x22) 2011 Karayolu & Demir yolu Myanmar Myanmar
Ayeyarwady-Nyaungdon Köprüsü 6.262 20.545[37] 120 390 (x16) 2011[kaynak belirtilmeli] Karayolu & Demir yolu Myanmar Myanmar
Öland köprüsü 6.072 19.921 130 430 1972 Otoyol İsveç İsveç
Libertador General San Martín Köprüsü 5.966 19.573 220 720 1976 Karayolu Uruguay Uruguay ve
Arjantin Arjantin
I-40 over the Mississippi River between Arkansas ve Tennessee) 5.954 19.534 274 899 1973 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
President Köprüsü 5.825 19.111[38] 220 720 (x22) 2009 Karayolu Rusya Rusya
Mid-Bay Köprüsü 5.793 19.006 141 463 1993 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Mahatma Gandhi Setu[39] 5.750 18.860 121 397 1982 Karayolu Hindistan Hindistan
US 1/U.S. Route 9 in New Jersey|US 9 over the Hackensack River|Hackensack ve Passaic River|Passaic rivers in New Jersey) 5.636 18.491 168 551 1932 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Garden City Skyway
(Queen Elizabeth Way over the Welland Canal in Ontario)
5.633 18.481 (Viyadük) 1963 Otoyol Kanada Kanada
Bangabandhu Köprüsü 5.630 18.470 100 330 [40] 1998 Otoyol & Demir yolu Bangladeş Bangladeş
State Highways 32 ve North Carolina Highway 94|94 over Albemarle Sound in Kuzey Karolina) 5.627 18.461 0? 1990 Karayolu Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Bromford Viyadüğü 5.600 18.400 (Viyadük) 1971 Karayolu Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Bandra-Worli Sea Link 5.575 18.291 250 820 2009 Karayolu Hindistan Hindistan
Hong Kong-Shenzhen Western Corridor 5.545 18.192 (Viyadük) 2006 Otoban Hong Kong Hong Kong
Island Eastern Corridor (Causeway Bay to Quarry Bay section) 5.500 18.000 (Viyadük) 1983 Karayolu Hong Kong Hong Kong
Suramadu Köprüsü (cross Madura Strait) 5.438 17.841 434 1.424 2009 Karayolu Endonezya Indonesia
Dauphin Island Köprüsü
(Alabama State Route 193|State Route 193 over the Gulf Intracoastal Waterway in Alabama)
5.430 17.810 122 400 1982 Karayolu Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Xinkai River Köprüsü of Beijing-Tianjin Intercity Railway 5.371 17.621[21] 0? 2007 Hızlı tren Çin Çin
I-80 over Yolo Bypass in Kaliforniya) 5.200 17.100 (Viyadük) 1916
1962
Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Second Severn Crossing 5.128 16.824 456 1.496 1996 Karayolu Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Zeeland Köprüsü 5.022 16.476 95 312 1965 Karayolu Hollanda Hollanda
Malir River Köprüsü 5.000 16.000 (Viyadük) 2009 Karayolu Pakistan Pakistan
Candaba Viyadüğü[42] 5.000 16.000 (Viyadük) 2005 Otoyol Filipinler
I-295 over the St. Johns River in Florida south of Jacksonville, Florida|Jacksonville) 4.968 16.299 76 249 1970 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
I-87 ve Interstate 287|I-287 over the Hudson River in New York (state)|New York) 4.881 16.014 736 2.415 1955 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
I-275 over Old Tampa Bay in Florida) 4.846 15.899 (Viyadük) 1991 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
I-275 over Old Tampa Bay in Florida) 4.838 15.873 (Viyadük) 1960 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
US 158 over Currituck Sound in Kuzey Karolina) 4.828 15.840 0? 1930 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
US 98 over Pensacola Bay in Florida) 47.671 156.401 0? 1960 (new) Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
State Route 520 across Lake Washington in Washington state) 4.750 15.580 2.350 7.710[43] 1963 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Vikramshila Setu 4.700 15.400 (Viyadük) 2001 Karayolu Hindistan Hindistan
Dingziwan Cross-Sea Köprüsü[44][45] 4.700 15.400 376 1.234 2012 Otoyol Çin Çin
Vembanad Rail Köprüsü, Kochi 4.620 15.160 40 130 2011 Demir yolu Hindistan Hindistan
Digha-Sonpur Köprüsü 4.556 14.948 123 404 2016 Karayolu & Demir yolu Hindistan Hindistan
US 64 over the Alligator River (North Carolina)|Alligator River in Kuzey Karolina) 4.550 14.930 0? 1960 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
US 92 over Old Tampa Bay in Florida) 4.529 14.859 0? 1975 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
St. Marys River between Interstate 75 in Michigan|I-75 in Michigan ve Ontario) 4.480 14.700 132 433 1962 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri and
Kanada Kanada
Yeongjong Köprüsü 4.420 14.500 300 980 2000 Karayolu Güney Kore Güney Kore
Jingzhou Yangtze River Köprüsü 4.398 14.429[47] 500 1.600 2002 Otoban Çin Çin
Aqua Köprüsü (Tokyo Bay Aqua-Line) 4.384 14.383 240 790 1997 Karayolu Japonya Japonya
Amur Bay Köprüsü(Мост через Амурский залив) 4.364 14.318 (Viyadük) 2012 Karayolu Rusya Rusya
Ponte Salgueiro Maia 4.300 14.100 250 820 2000 Otoyol Portekiz Portekiz
County Road 611 over Old Tampa Bay in Pinellas County, Florida) 4.270 14.010 (Viyadük) 1993 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Hochstraße Elbmarsch 4.258 13.970 (Viyadük) 1974 Karayolu Almanya Almanya
US 322 over the Delaware River between New Jersey ve Pennsylvania) 4.240 13.910 501 1.644 1974 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
US 92 over Old Tampa Bay in Florida) 4.226 13.865 0? 1997 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
I-10 over Escambia Bay in Florida) 4.224 13.858 0? 2004 (new) Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
I-278 across The Narrows between Brooklyn ve Staten Island, New York (state)|New York) 4,176 13,70 1.298 4.259 1964 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
US 278 ve U.S. Route 82|US 82 over the Mississippi River between Mississippi ve Arkansas) 4,133 13,56 420 1.380 2007 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Kovvur–Rajahmundry Bypass Köprüsü
(4th Godavari Köprüsü)
4,135 13,57 style="text-align:right;" data-sort-value="7001500000000000000"|50 160 2015 Karayolu Hindistan Hindistan
Godavari Road-Cum-Rail Köprüsü
4,100 13,45 style="text-align:right;" data-sort-value="7002915000000000000"|915 3.002 1974 Karayolu & Demir yolu Hindistan Hindistan
Rosario-Victoria Köprüsü 4,098 13,44 350 1.150 2003 Karayolu Arjantin Arjantin
Crescent City Connection
(U.S. Route 90 Business (New Orleans, Louisiana)|US 90 Business over the Mississippi River in Louisiana)
4,093 13,43 480 1.570 1958 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Anghel Saligny Köprüsü
(over the Danube)
4,088 13,41 style="text-align:right;" data-sort-value="7002190000000000000"|190 620 1895 Demir yolu Romanya Romania
US 17 over the Cooper River (South Carolina)|Cooper River in Güney Karolina) 4,023 13,20 471 1.545 2005 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Kurushima-Kaikyō Köprüsü 4,015 13,17 style="text-align:right;" data-sort-value="7003103000000000000"|1.030 3.380 1999 Otoyol Japonya Japonya
State Highway 146 over the Houston Ship Channel in Texas) 4.000 13.000 381 1.250 1995 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
I-20 over the Mississippi River between Mississippi ve Louisiana) 3,954 12,97 265 869 1973 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Köhlbrandbrücke 3,940 12,93 520 1.710 1974 Karayolu Almanya Almanya
John James Audubon Köprüsü (Mississippi River)
(Louisiana Highway 10|State Highway 10 over Mississippi River in Louisiana)
3,927 12,88 style="text-align:right;" data-sort-value="7002482000000000000"|482 1.581 2011 Karayolu Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
State Highway 12 over Oregon Inlet in Kuzey Karolina) 3,921 12,86 (Viyadük) 1963 Karayolu Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Akashi-Kaikyō Köprüsü 3,911 12,83 style="text-align:right;" data-sort-value="7003199100000000000"|1.991 6.532 1998 Otoyol Japonya Japonya
Lupu Köprüsü 3,900 12,80 style="text-align:right;" data-sort-value="7002550000000000000"|550 1.800 2003 Karayolu Çin Çin
Suez Canal Köprüsü 3,900 12,80 style="text-align:right;" data-sort-value="7002440000000000000"|440 1.440 2001 Karayolu Mısır Mısır
Yuribey Köprüsü 3,8929 12,772 style="text-align:right;" data-sort-value="7002110000000000000"|110 360 2009 Demir yolu Rusya Rusya
Khabarovsk Köprüsü 3,8905 12,764 style="text-align:right;" data-sort-value="7002127000000000000"|127 417 1916
1999
Karayolu & Demir yolu Rusya Rusya
The First Kitakami River Köprüsü[49]
Tōhoku Shinkansen
3.868 12.690 0? 1982 Hızlı tren Japonya Japonya
Zacatal Köprüsü 3,861 12,67 style="text-align:right;" colspan=2 | (Viyadük) 1994 Karayolu Meksika Meksika
Ponte della Libertà 3.850 12.630 0? 1846
1933
Karayolu & Demir yolu İtalya İtalya
State Park Road 100 over Laguna Madre in Texas) 3.810 12.500 0? 1974 Karayolu Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Santhià Viyadüğü[50] 3.782 12.408 0? 2006 Demir yolu İtalya İtalya
Sky Gate Köprüsü R(関西国際空港連絡橋)[51]
Kansai Airport Line / Nankai Airport Line
3.750 12.300 150 490 1994 Karayolu & Demir yolu Japonya Japonya
CNR Bonnet Carré Spillway-McComb Köprüsü
(Canadian National Railway over Bonnet Carré Spillway in Louisiana)
3.702 12.146 style="text-align:right;" colspan=2 |(Viyadük) 1936 Demir yolu Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Rodoferroviária Köprüsü 3.700 12.100 style="text-align:right;" data-sort-value="7002100000000000000"|100 330 1998 Karayolu & Demir yolu Brezilya [[Brezilya]]
Nhật Tân Köprüsü 3.700 12.100 style="text-align:right;" data-sort-value="7002300000000000000"|300 980 (x4) 2015 Otoyol Vietnam Vietnam
Munger Ganga Köprüsü 3.692 12.113 style="text-align:right;" data-sort-value="7002125000000000000"|125 410 2016 Karayolu & Demir yolu Hindistan Hindistan
Vinh Tuy Köprüsü 3.690 12.110 style="text-align:right;" data-sort-value="7002135000000000000"|135 443 2008 Karayolu Vietnam Vietnam
Dona Ana Köprüsü 3.670 12.040 style="text-align:right;" data-sort-value="7001800000000000000"|80 260 1934 Demir yolu Mozambik Mozambik
I-76 over Delaware River between Pennsylvania ve New Jersey) 3.652 11.982 610 2.000 1957 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Humen Pearl River Köprüsü 3.618 11.870 style="text-align:right;" data-sort-value="7002888000000000000"|888 2.913 1997 Otoban Çin Çin
Ayrton Senna Köprüsü 3.607 11.834 style="text-align:right;" data-sort-value="7001500000000000000"|50 160 1998 Karayolu Brezilya [[Brezilya]]
Panipat Elevated Expressway 3.600 11.800 0? 2008 Otoyol Hindistan Hindistan
Rio Negro Köprüsü 3.595 11.795 style="text-align:right;" data-sort-value="7002200000000000000"|200 660 2011 Karayolu Brezilya [[Brezilya]]
Fadalto Viyadüğü 3.567 11.703 0? 1995 Otoyol İtalya Italy
Miyako Island and Irabu Island, Ryukyu Island 3.540 11.610 180 590 2015 Karayolu Japonya Japonya
Thang Long Köprüsü 3.500 11.500 style="text-align:right;" colspan=2 | 0? 1978 Karayolu Vietnam Vietnam
State Route 75 over San Diego Bay in Kaliforniya) 3.407 11.178 200 660 1969 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Mozambique Island Köprüsü[53] 3.400 11.200[54] style="text-align:right;" colspan=2 | (Viyadük) 1969 Karayolu Mozambik Mozambik
State Road 417 over Lake Jesup in Florida) 3.379 11.086 0? 1993 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Saint-Nazaire Köprüsü 3.356 11.010 style="text-align:right;" data-sort-value="7002404000000000000"|404 1.325 1974 Karayolu Fransa Fransa
King Fahd Causeway Köprüsü II 3.334 10.938 0? 1986 Karayolu Suudi Arabistan Suudi Arabistan ve
Bahreyn Bahreyn
Third Köprüsü 3.300 10.800 style="text-align:right;" data-sort-value="7002260000000000000"|260 850 1989 Karayolu Brezilya [[Brezilya]]
I-295 ve US 40 over the Delaware River from New Jersey to Delaware) 3.291 10.797 655 2.149 1968 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
I-295 ve US 40 over the Delaware River from Delaware to New Jersey) 3.281 10.764 655 2.149 1951 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
La Unidad Köprüsü 3,277 10,75[55] style="text-align:right;" colspan=2 | (Viyadük) 1982 Karayolu Meksika Meksika
Tay Rail Köprüsü[56] 3.265 10.712 style="text-align:right;" data-sort-value="7001380000000000000"|38 125 1887 Demir yolu Birleşik Krallık Birleşik Krallık
I-310 over the Mississippi River in Louisiana) 3.261 10.699 376 1.234 1983 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
I-295 over the St. Johns River in Florida east of Jacksonville) 3.245 10.646 396 1.299 1989 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
New York) 3.206 10.518 140 460 1954 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Macleay River Köprüsü 3.200 10.500 style="text-align:right;" data-sort-value="7001340000000000000"|34 112 2013 Karayolu  Avustralya
Storstrøm Köprüsü 3.199 10.495 style="text-align:right;" data-sort-value="7002136000000000000"|136 446 1937 Otoyol & Demir yolu Danimarka Danimarka
Second Orinoco crossing (Orinoquia Köprüsü) 3.156 10.354 300 980 2006 Karayolu & Demir yolu Venezuela Venezuela
I-80 over San Francisco Bay in Kaliforniya) 3.141 10.305 700 2.300 1936 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Kuril Flyover 3.100 10.200 100 330 [57] 2013 Otoyol Bangladeş Bangladeş
Bridge to Russky Island 3.100 10.200 1.104 3.622 2012 Karayolu Rusya Rusya
La Pepa Köprüsü 3.092 10.144 style="text-align:right;" data-sort-value="7002540000000000000"|540 1.770 2015 Karayolu İspanya İspanya
Thanh Tri Köprüsü 3.084 10.118 style="text-align:right;" data-sort-value="7002130000000000000"|130 430 2008 Karayolu Vietnam Vietnam
Heishipu Köprüsü[58] 3.068 10.066 style="text-align:right;" data-sort-value="7002162000000000000"|162 531 2004 Otoban Çin Çin
Jawahar Setu 3.061 10.043 0? 1965 Karayolu Hindistan Hindistan
US 17 over the Savannah River in Georgia (U.S. state)|Georgia) 3.060 10.040 335 1.099 1990 Otoyol Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Nehru Setu 3.059 10.036 31 102 1900 Demir yolu Hindistan Hindistan
Kolia Bhomora Setu 3.015 9.892 120 390 1987 Karayolu Hindistan Hindistan
Ponte Conde de Linhares 3.000 9.800 0? 1634 Karayolu Hindistan Hindistan
Jiangyin Köprüsü 3.000 9.800 style="text-align:right;" data-sort-value="7003138500000000000"|1.385 4.544 1999 Otoban Çin Çin
Korthi-Kolhar Köprüsü[59] 3.000 9.800 0? 2006 Karayolu Hindistan Hindistan
C310 Viyadüğü 3.000 9.800 0? 2007 Hızlı tren Tayvan Tayvan

Yapım aşamasında olanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Uzunluğu Açıklığı Açılış yılı Trafik Ülkesi (Bölgesi)
km mi m ft
2nd Hangzhou Bay Köprüsü[60] 66 41 0? 2020? Karayolu & Demir yolu Çin
Yangshan Zhoushan Köprüsü 71.4 44.3 2019 Otoban Çin
Dhaka Elevated Expressway[61] 467 290 Viyadük 2021? Otoban  Bangladeş
Temburong Köprüsü 30 19 style="text-align:right;" data-sort-value="7002260000000000000"|260 850 2019 Otoyol Brunei
Sheikh Jaber Al-Ahmad Al-Sabah Causeway (ana causeway) 27 17[62] 200 660 2018[63] Otoban Kuveyt
MRT Sungai Buloh-Kajang Line Northern Elevated Section 231 144 Viyadük 2017 Metro Malezya
Hong Kong-Zhuhai-Macau Köprüsü (ana Köprüsü) 228 142 style="text-align:right;" data-sort-value="7002460000000000000"|460 1.510 2017 Otoban Çin Çin
Dhaka Metro[64] 201 125 Viyadük 2019? Metro  Bangladeş
MRT Sungai Buloh-Kajang Line Southern Elevated Section 190 120 Viyadük 2017 Metro Malezya
Chennai Port - Maduravoyal Expressway 19 12 0? bilinmiyor
(on hold)
Karayolu  Hindistan
Kerch Strait Köprüsü 19 12 style="text-align:right;" data-sort-value="7002227000000000000"|227 745 2019 Karayolu & Demir yolu Rusya Rusya
Sheikh Jaber Al-Ahmad Al-Sabah Causeway (Doha link) 124 77[65] 0? 2018[63] Otoban Kuveyt
(es) (Mercosur Köprüsü)[66][67] 111 69 360 1.180 2017? Karayolu & Demir yolu Venezuela Venezuela
Dhola-Sadiya Köprüsü 92 57 style="text-align:right;" data-sort-value="7001500000000000000"|50 160 2017 Karayolu  Hindistan
Moghbazar mouchak flyover[68] 825 513 Viyadük 2017 Motor yolu  Bangladeş
Padma Köprüsü 615 382 style="text-align:right;" data-sort-value="7002150000000000000"|150 490 2018 Karayolu & Demir yolu  Bangladeş
Aktaruzzaman flyover[69] 52 32 Viyadük 2017 Motor yolu  Bangladeş
Jajmau Bypass[kaynak belirtilmeli] 50 31 0? 2013 Karayolu  Hindistan
Bogibeel Köprüsü[70] 494 307 style="text-align:right;" data-sort-value="7002125000000000000"|125 410 2017 Karayolu & Demir yolu  Hindistan
Podilsko-Voskresensky Köprüsü[71] 443 275 style="text-align:right;" data-sort-value="7002344000000000000"|344 1.129 bilinmiyor
(on hold)
Karayolu & Metro  Ukrayna

||

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Guinness World Record, Longest bridge, Guinness World Records. Last accessed July 2011.
  2. ^ "HSR system sets several world records". The China Post. 5 January 2007. Erişim tarihi: 1 May 2016. 
  3. ^ Hu, Fu-Hsiang (April 2008). "The NewRecord of Taiwan High Speed Rail Construction" (PDF). Chinese Journal of Underground Space and Engineering (Chinese). Erişim tarihi: 1 May 2016. 
  4. ^ a b "京沪高速铁路监理一标创优实施细则". Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  5. ^ Handbook of International Bridge Engineering. ISBN 978-1-4398-1029-3. 
  6. ^ Chen, Fujiang (2016). "Long-Term Settlement Process Prediction for Soft-Clay Pile Foundation Considering Creep Effect" (PDF). Electronic Journal of Geotechnical Engineering,. Erişim tarihi: 2017-01-21. 
  7. ^ "郑西客运专线陕西段昨起铺轨 拟12月28日通车_每日要闻_西安_腾讯网". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  8. ^ Guinness World Record, Longest road bridge, Guinness World Records. Last accessed June 2012.
  9. ^ Guinness World Record, Longest bridge over water (continuous length), Guinness World Records. Last accessed July 2011.
  10. ^ a b c 京津城际铁路线路平面示意图
  11. ^ 苏通长江公路大桥
  12. ^ "6 Zusammenfassung, Schlussfolgerungen und Empfehlungen" (PDF). 6 Mart 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2010-09-06. 
  13. ^ Official Operating Map
  14. ^ 郑西铁路偃师特大桥开架成功
  15. ^ Guinness World Record, Longest bridge over water (aggregate length), Guinness World Records. Last accessed July 2012.
  16. ^ Qingdao Haiwan Bridge
  17. ^ 26.75 Bridge engineering in China
  18. ^ 青岛海湾大桥设计创新技术 en: Qingdao Bay Bridge Design-Innovation-Technologie, accessed July 4, 2012
  19. ^ Comparison between Second and First Penang Bridge - technical data by Jambatan Kedua Sdn. Bhd. Accessed on 2014-03-02.
  20. ^ "Incheon-bridge.com - de beste bron van informatie over incheon bridge". Eng.incheon-bridge.com. 3 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2010-09-06. 
  21. ^ a b 京津城际铁路线路平面示意图
  22. ^ "兰新铁路第二双线哈密段完成投资超过50亿元". 19 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  23. ^ "Mumbai: eastern freeway opens, but not yet for you". Hindustan Times. 14 June 2013. 13 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 June 2013. 
  24. ^ "Phase 1 of Eastern Freeway opens to public". The Indian Express. June 2013. Erişim tarihi: 24 June 2013. 
  25. ^ "LA 1 Improvements Project". 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  26. ^ "黄海大桥顺利合龙". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  27. ^ a b c d "京沪高铁江苏江苏段90%是桥梁 堪称"桥上铁"_时政频道_新华网". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  28. ^ "Mayor Hanif flyover opens". bdnews24.com. 1 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  29. ^ Qinghai-Tibet Railway
  30. ^ BRISA
  31. ^ The total length of all raised spans is 1.9 miles (3.1 km), but the shipping channel span is 750 feet (229 m) Bay Area Toll Authority - Bridge Facts - San Mateo-Hayward Bridge
  32. ^ "NS - Lake Pontchartrain Trestle". 30.159130;-89.871890: Bridgehunter.com. 19 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2016-02-15. 
  33. ^ "Transjakarta to Deploy 100 Buses for New Corridor". 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  34. ^ "Route Map". 4 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  35. ^ "兰新铁路第二双线二十里铺特大桥成桥突破3300米". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  36. ^ http://myanmargeneva.org/NLM2012/eng/1Jan/n120101.pdf
  37. ^ http://www.ssig.gov.my/blog/2011/05/05/president-u-thein-sein-inspects-progress-of-ayeyawady-bridges-of-nyaungdone-construction-projects/
  38. ^ "ВОЛГОМОСТ —Ульяновский мост будет сдан в следующем году". Volgomost.ru. 26 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2010-09-06. 
  39. ^ [1]
  40. ^ "Jamuna Bridge". Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  41. ^ Nationalbridges.com National Bridge Inventory Bridges
  42. ^ North Luzon Expressway#List of exits
  43. ^ WSDOT - SR 520 Bridge Facts. Washington State Department of Transportation. Accessed 22 May 2011.
  44. ^ Shenzhen Daily: Cross-sea bridge starts operation
  45. ^ "Dingziwan Cross-Sea Bridge starts in service in China's Shandong_Photo News--China Economic Net". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  46. ^ Nationalbridges.com National Bridge Inventory Bridges
  47. ^ "30th Yangtze River Bridge Ends Need for Local Ferry". English.peopledaily.com.cn. 2002-10-02. 13 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2010-09-06. 
  48. ^ National Bridge Inventory Bridges
  49. ^ "実績紹介 - 東北新幹線第一北上川橋梁". 大成建設. 13 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-02-03. 
  50. ^ [2]
  51. ^ "TARGET BRIDGE WINDOW FOR JAPAN". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  52. ^ :ja:伊良部大橋
  53. ^ "Mozambique News Agency - AIM Reports". Poptel.org.uk. 2004-08-12. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2010-09-06. 
  54. ^ Measured via Google Earth
  55. ^ http://www.comunicacampeche.com.mx/Php/locales.php?id=56171
  56. ^ "Firth of Tay Bridge". Structurae. 13 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  57. ^ "PM opens Kuril Flyover". bdnews24.com. 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  58. ^ [3],[4]
  59. ^ "Projects". Arvind Techno Engineers Pvt Ltd. Erişim tarihi: 2012-11-20. 
  60. ^ "Hangzhou Bay to get 2nd bridge - Shanghai Daily". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  61. ^ "Dhaka Elevated Expressway PPP Project". 4 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  62. ^ http://mainlink.sheikhjabercauseway.com/
  63. ^ a b http://www.sshic.com/projects/sheikh-jaber-al-ahmed-al-sabah-causeway
  64. ^ "Metro rail by 2019". The Daily Star. 24 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2016. 
  65. ^ http://dohalink.sheikhjabercauseway.com/
  66. ^ - Tercer puente sobre el Orinoco registra 24 por ciento de avance
  67. ^ - Tercer puente sobre el río Orinoco se llamará Mercosur
  68. ^ "Eskaton-Mouchak portion of Moghbazar flyover opens to traffic". The Daily Star. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 27 February 2017. 
  69. ^ "Lalkhan Bazar-Muradpur flyover opens to traffic". bbarta24. 24 Mart 2017 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 23 March 2017. 
  70. ^ "The Assam Tribune Online". Assamtribune.com. 2011-05-08. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2016-02-01. 
  71. ^ Report on the official hearing on construction progress