En pahalı tablolar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Şu anda Dünyanın en pahalı tablosu: Nafea Faa Ipoipo?, Paul Gauguin

En pahalı tablolar listesi, bugüne kadar alınıp-satılmış, yani piyasa görmüş, bilinen en pahalı tabloların listesidir. Bu listede Dünyanın bilinen en pahalı tabloları ödenen fiyatlara göre sıralanmıştır. Listedeki en eski satış (Vase with Fifteen Sunflowers - Vincent van Gogh) 1987 yılına aittir. Mevcut rekor fiyat 2015 yılında fazla 300 milyon dolara satılmış ve Paul Gauguin tarafından yapılan Nafea Faa Ipoipo? (Türkçe: Benimle Ne Zaman Evleneceksin?) için ödenmiştir.[1][2][3]

Ihale veya özel satışta ödenen en yüksek fiyat listesi (enflasyona göre düzeltilmiş)[değiştir | kaynağı değiştir]

Düzeltilmiş fiyat (milyon) Orijinal fiyatı (milyon) Eser adı Tablo Ressam Yıl Satış tarihi Satış sırası Bayi Müşteri Müzayede evi
~$300 ~$300[note 1] Nafea Faa Ipoipo (Türkçe: Benimle Ne Zaman Evleneceksin?) Paul Gauguin, Nafea Faa Ipoipo? (When Will You Marry?) 1892, oil on canvas, 101 x 77 cm.jpg Paul Gauguin 1892 02015-2 Şubat 2015 1 or 2[note 2] Rudolf Staechelin family Unknown, possibly the State of Qatar Özel satış[4]
$268.1 $259 +[note 3] The Card Players (Türkçe: Kart Oyuncuları) Paul Cézanne 222.jpg Paul Cezanne 1892/93 02011-4 Nisan 2011 1 George Embiricos Royal Family of Qatar Özel satış[5][6][7]
$161.7 $140 No. 5, 1948 (Türkçe: No: 5, 1948) Jackson Pollock 1948 02006-11-02 Kasım 02, 2006 1 David Geffen David Martinez Sotheby's ile özel satış[8]
$158.8 $137.5 Woman III (Türkçe: Kadın III) Willem de Kooning 1953 02006-11-18 Kasım 18, 2006 2 David Geffen Steven A. Cohen Larry Gagosian ile özel satış[9]
$155.0 $155 Le Rêve (Türkçe: Rüya) Pablo Picasso 1932 02013-3-26 Mart 26, 2013 4 Steve Wynn Steven A. Cohen Özel satış[10]
$154.9 $135 Portrait of Adele Bloch-Bauer I (Türkçe: Adele Bloch-Bauer I Portresi) Gustav Klimt 1907 02006-6-18 Haziran 18, 2006 1 Maria Altmann Ronald Lauder, Neue Galerie Christie's ile özel satış[11]
$148.6 $82.5 Portrait of Dr. Gachet (Türkçe: Dr. Gachet'in Portresi) Vincent van Gogh 1890 01990-5-15 Mayıs 15, 1990 1 Siegfried Kramarsky family Ryoei Saito[note 4] Christie's, New York
$140.7 $78.1 Bal du moulin de la Galette[note 5] Pierre-Auguste Renoir 1876 01990-5-17 Mayıs 17, 1990 2 Betsey Whitney Ryoei Saito[note 6] Sotheby's, New York
$128.2 $104.2 Garçon à la pipe (Türkçe: Pipolu Çocuk) Pablo Picasso 1905 02004-5-04 Mayıs 04, 2004 3 Greentree foundation (Whitney family) Barilla Group?[12] Sotheby's, New York[13]
$121.4 $119.9 The Scream[note 7] (Türkçe: Çığlık) Edvard Munch 1895 02012-5-02 Mayıs 02, 2012 8 Petter Olsen Leon Black [14] Sotheby's, New York
$113.6 $106.5 Nude, Green Leaves and Bust (Türkçe: Çıplak, Yeşil Yapraklar ve Büst) Pablo Picasso 1932 02010-5-04 Mayıs 04, 2010 7 Frances Lasker Brody estate Christie's, New York[15]
$110 ++ $58 plus exchange of works[note 8] Portrait of Joseph Roulin (Türkçe: Joseph Roulin Portresi) Vincent van Gogh 1889 01989-8-01 Ağustos 01, 1989 1 Private collection, Zürich Museum of Modern Art New York Thomas Ammann ve Fine Art Zurich ile özel satış[16]
$109.5 $95.2 Dora Maar au Chat (Türkçe: Kedili Dora Maar) Pablo Picasso 1941 02006-5-03 Mayıs 03, 2006 4 Gidwitz family Boris Ivanishvili[17] Sotheby's, New York[18]
$108.7 $53.9 Irises Vincent van Gogh 1889 01987-11-11 Kasım 11, 1987 1 son of Joan Whitney Payson Alan Bond[note 9] Sotheby's, New York
$107.5 $100.0 Eight Elvises (Türkçe: Sekiz Elvises) Andy Warhol 1963 02008-10 Ekim 2008 10 Annibale Berlingieri Philippe Ségalot ile özel satış[19]
$101.5 $87.9 Adele Bloch-Bauer II Gustav Klimt 1912 02006-11-02 Kasım 02, 2006 9 Maria Altmann Christie's, New York
$101.5 $71.5 Portrait de l'artiste sans barbe (Türkçe: De l'artiste sans barbe Portresi) Vincent van Gogh 1889 01998-11-19 Kasım 19, 1998 5 Heirs of Şablon:Ill Christie's, New York
$99.1 $76.7 (£49.5) Massacre of the Innocents (Türkçe: Masum çocukların katliamı) Peter Paul Rubens 1611 02002-7-10 Temmuz 10, 2002 6 an Austrian family Kenneth Thomson[note 10] Sotheby's, London
$92.7 $86.3 Triptych, 1976 Francis Bacon 1976 02008-5-14 Mayıs 14, 2008 13 Moueix Family, Château Pétrus[20] Roman Abramovich[21] Sotheby's, New York[22]
$92.3 $80.0 False Start[note 11] (Türkçe: Hatalı çıkış) Jasper Johns 1959 02006-10-12 Ekim 12, 2006 10 David Geffen Kenneth C. Griffin Richard Gray ile özel satış[23]
$92.0 $57 A Wheatfield with Cypresses Vincent van Gogh 1889 01993-5 Mayıs 1993 5 son of Emil Georg Bührle Walter H. Annenberg[note 12] Steven Mazoh ile özel satış
$91.2 $49.3 (F300) Les Noces de Pierrette Pablo Picasso 1905 01989-11-30 Kasım 30, 1989 3 Fredrik Roos[24] Tomonori Tsurumaki Binoche et Godeau Paris
$90.0 $47.85 Yo, Picasso Pablo Picasso 1901 01989-5-09 Mayıs 09, 1989 2 Wendell Cherry Stavros Niarchos Sotheby's, New York
$89.5 $80.0 Turquoise Marilyn Andy Warhol 1964 02007-5-20 Mayıs 20, 2007 17 Stefan Edlis Steven A. Cohen Larry Gagosian ile özel satış[25]
$88.3 $70.0 Titian - Marchese del Vasto.jpg Titian 1533 02003-11 Kasım 2003 10 AXA insurance company Getty Museum Hervé Aaron ile özel satış[26][27]
$88.0 $86.9 Orange, Red, Yellow Mark Rothko 1961 02012-5-08 Mayıs 08, 2012 24 Estate of David Pincus Christie's, New York[28]
$85.7 $80.5 (£40.9) Le Bassin aux Nymphéas Claude Monet 1919 02008-6-24 Haziran 24, 2008 20 J. Irwin and Xenia S. Miller Christie's, London[29]
$84.7 $60.5 Rideau, Cruchon et Compotier[note 13] Paul Cézanne 1894 01999-5-10 Mayıs 10, 1999 9 Whitney Family Sotheby's, New York
$82.4 $39.7 (£24.75) Vase with Fifteen Sunflowers Vincent van Gogh 1888 01987-3-30 Mart 30, 1987 1 daughter-in-law of Chester Beatty Yasuo Goto, Yasuda Comp. Christie's, London
$81.5 $72.8 White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose) Mark Rothko 1950 02007-5-15 Mayıs 15, 2007 21 David Rockefeller, Sr. Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani[30] Sotheby's, New York[31]
$80.3 $71.7 Green Car Crash (Green Burning Car I) Andy Warhol 1963 02007-5-16 Mayıs 16, 2007 22 Private collection, Zürich Philip Niarchos Christie's, New York[32]
$77.5 $70.6 (£50) Diana and Actaeon Titian 1556–1559 02009-2-01 Şubat 01, 2009 26 Duke of Sutherland National Galleries of Scotland & National Gallery, London Özel satış[33][34][35]
$77.3 $75 (€50-60) [note 14] Darmstadt Madonna Hans Holbein 1526 02011-7-12 Temmuz 12, 2011 29 Donatus, Hereditary Prince of Hesse Reinhold Würth Christoph Graf Douglas ile özel satış[36]
$76.6 $68 The Gross Clinic Thomas Eakins 1875 02007-4-12 Nisan 12, 2007 21 Thomas Jefferson University Philadelphia Museum of Art Özel satış[37]
$75.6 $75.1 No 1 (Royal Red and Blue) Mark Rothko 1954 02012-11-13 Kasım 13, 2012 33 John and Anne Marion Sotheby's, New York [38]
$75.2 $40.7 Au Lapin Agile Pablo Picasso 1904 01989-11-27 Kasım 27, 1989 5 daughter of Joan Whitney Payson Walter H. Annenberg Sotheby's, New York
$74.6 $38.5 (£20.9) Acrobate et jeune arlequin[39] Pablo Picasso 1905 01988-11-28 Kasım 28, 1988 3 heir of Roger Janssen? [note 15] Mitsukoshi Christie's, London
$73.5 $55.0 Femme aux Bras Croisés Pablo Picasso 1902 02000-11-08 Kasım 08, 2000 13 McCormick family, Chicago Christie's, New York[40]
$73.4 $69.0 Nude Sitting on a Divan ("La Belle Romaine") Amedeo Modigliani 1917 02010-11-02 Kasım 02, 2010 32 Halit Cıngıllıoglu[41] Sotheby's, New York[42]
$73.2 $63.5 Police Gazette[43] Willem de Kooning 1955 02006-10-12 Ekim 12, 2006 20 David Geffen Steven A. Cohen Richard Gray ile özel satış[23]
$72.8 $71.7 (£45) Diana and Callisto Titian 1556–1559 02012-3-02 Mart 02, 2012 36 Duke of Sutherland National Galleries of Scotland & National Gallery, London Özel satış[44]
$68.9 $47.5 Peasant Woman Against a Background of Wheat Vincent van Gogh 1890 01997 1997 11 Stephen Wynn[note 16] Acquavella Galleries Inc., New York ile özel satış[45]
$68.6 $49.6 Femme assise dans un jardin Pablo Picasso 1938 01999-11-10 Kasım 10, 1999 15 Robert Saidenberg[46] Sotheby's, New York
$67.5 $65.5 (¥425.5) Eagle Standing on Pine Tree[47] Qi Baishi 1946 02011-5-22 Mayıs 22, 2011 38 Liu Yiqian Hunan TV & Broadcast Intermediary Co[48] China Guardian Auctions
$67.4 $63.4 Men in Her Life Andy Warhol 1962 02010-11-08 Kasım 08, 2010 37 Jose Mugrabi Phillips de Pury & Company[49]
$66.2 $35.2 Portrait of a Halberdier Pontormo 1537 01989-5-31 Mayıs 31, 1989 5 Chauncey Devereaux Stillman Getty Museum Christie's, New York
$65.8 $60.0 Suprematist Composition Kazimir Malevich 1916 02008-11-03 Kasım 03, 2008 35 Heirs of Kazimir Malevich Sotheby's, New York[50]
$64.1 $62.1 (¥402.5) Zhichuan Resettlement[51] Wang Meng 1350 02011-6-04 Haziran 04, 2011 42 Beijing Poly Auction
$63.5 $61.7 1949-A-No.1 Clyfford Still 1949 02011-11-09 Kasım 09, 2011 44 City and County of Denver Sotheby's, New York[52]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Exact price unknown, but described by The New York Times as "close to $300 million."
  2. ^ Depending on whether its price exceed that of The Card Players; neither painting's price at sale is definitively known.
  3. ^ Exact price (even the currency of sale) is not known, with estimates from $259 million to even $300 million
  4. ^ Reportedly, Gachet's portrait was privately resold to a European buyer in 1997 or 1998 for $65-$90 million through Sotheby’s [1][2]
  5. ^ This is the small version of the painting; the large version is at Musée d'Orsay.
  6. ^ Privately resold for ca. $50 million through Sotheby’s in 1997
  7. ^ One of two pastel versions; another two painted versions (and lithography) exist, all created by Munch
  8. ^ The paintings transferred to the dealers include a late Monet entitled Corona (Water Lilies) from around 1920; Renoir's Reclining Nude of 1902, Kandinsky's Autumn Landscape, Murnau from 1908, and Picasso's Striped Bodice from September 1943.
  9. ^ Alan Bond could not pay off the painting, and Irises was resold (probably for somewhat less) to the Getty Museum.
  10. ^ Later in 2002, Thomson donated his private collection, including the Rubens, to the Art Gallery of Ontario [3]
  11. ^ Most expensive painting by a living artist
  12. ^ Annenberg donated it subsequently to the Metropolitan Museum of Art
  13. ^ Steve Wynn, who bid on the painting at auction, privately acquired the work several months later from the unidentified buyer for an undisclosed, supposedly lower price. Kenneth Griffin acquired it in 2004 from Wynn [4]. Some news articles, probably by mistake, claim that Griffin was the buyer at Sotheby's in 1999 [5].
  14. ^ Usually estimated at "over €50 M" or "between 50 and 60 million Euros". $75M would have been €53M on July 12, 2011.
  15. ^ a Belgian banker and collector who bought it in 1939 for $18,000. His was the last name on the 1988 provenance list; painting came from "a private collection in Arizona"
  16. ^ On Oct. 7, 2005, The New York Times reported that Steven Cohen bought van Gogh's "Peasant Woman Against a Background of Wheat" and Gauguin's "Bathers" (1903) from Steve Wynn for approximately $110 million [6], though guesses range from $100-150 million. One or both of the paintings may thus occur higher on this list.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Reyburn, Scott; Carvajal, Doreen (February 5, 2015). "Gauguin Painting Is Said to Fetch Nearly $300 Million". The New York Times. http://www.nytimes.com/2015/02/06/arts/design/gauguin-painting-is-said-to-fetch-nearly-300-million.html. Erişim tarihi: February 5, 2015. 
  2. ^ "Gauguin painting breaks sale record at nearly $300m". BBC News. http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-31183733. Erişim tarihi: 7 February 2015. 
  3. ^ Cascone, Sarah. "Does Qatar's $300 Million Paul Gauguin Acquisition Hide A Dark Secret?". artnet. 10 February 2015 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://news.artnet.com/market/does-qatars-300-million-paul-gauguin-acquisition-hide-a-dark-secret-246607. 
  4. ^ Reyburn, Scott; Carvajal, Doreen (February 5, 2015). "Gauguin Painting Is Said to Fetch Nearly $300 Million". The New York Times. http://www.nytimes.com/2015/02/06/arts/design/gauguin-painting-is-said-to-fetch-nearly-300-million.html. Erişim tarihi: February 5, 2015. 
  5. ^ Art Media Agency (AMA), 250 M$, a new record for a painting?, 4 May 2011
  6. ^ Stefan Koldehoff, Welt-online: Das Rätsel vom teuersten Bild aller Zeiten, 31 July 2011 (already mentions Qatar as most likely buyer)
  7. ^ Peers, Alexandra (January 2012). "Qatar Purchases Cézanne’s The Card Players for More Than $250 Million, Highest Price Ever for a Work of Art". QuatarSale. http://www.vanityfair.com/culture/2012/02/qatar-buys-cezanne-card-players-201202. Erişim tarihi: 2012-02-3. 
  8. ^ Carol Vogel, A Pollock Is Sold, Possibly for a Record Price, New York Times, November 2, 2006
  9. ^ Carol Vogel, Landmark De Kooning Crowns Collection, New York Times, November 18, 2006
  10. ^ Carol Vogel & Peter Lattman, $616 Million Poorer, Hedge Fund Owner Still Buys Art, New York Times, March 26, 2013
  11. ^ Carol Vogel, Lauder Pays $135 Million, a Record, for a Klimt Portrait, New York Times, June 19, 2006
  12. ^ Claire Foy-Smith, Who buys paintings for $104m?, BBC News Online, 6 May 2004
  13. ^ Lot description and auction details of "Garçon à la pipe" at Sotheby's website.
  14. ^ Kelly Crow, An Art Mystery Solved: Mogul Is 'Scream' Buyer, The Wall Street Journal, July 11, 2012
  15. ^ Picasso piece sets record for art sold at auction, Reuters, May 5, 2010
  16. ^ Kimmelman, Michael: How the MoMA got the Van Gogh, New York Times, 09 October 1989.
  17. ^ Marc Spiegler, he Hunt for the Red Collector, New York Magazine, 22 August 2006.
  18. ^ Lot description and auction details of "Dora Maar au Chat" at Sotheby's website.
  19. ^ The Pop master's highs and lows, The Economist, 26 November 2009.
  20. ^ Wine Spectator Online: Unfiltered (21 May 2008). "Château Pétrus Makes a Record-Breaking Sale—of Art". http://www.winespectator.com/Wine/Features/0,1197,4396,00.html. 
  21. ^ Cristina Ruiz and Sarah Thornton Roman Abramovich brings home the $86.3m Bacon and the $33.6m Freud, The Art Newspaper, 1 June 2008
  22. ^ Lot description and auction details of "Triptych, 1976" at Sotheby's website.
  23. ^ a b Carol Vogel, Works by Johns and de Kooning Sell for $143.5 Million, The New york Times, October 12, 2006
  24. ^ Judd Tully, Auction; `Blue' Picasso Breaks Record at $51.7 Million, The Washington Post, Dec 1, 1989
  25. ^ Carol Vogel, Inside Art: Buying a Warhol 'Marilyn', New York Times, 25 May 2007
  26. ^ The Getty secures masterpiece portrait by Titian, a November 24, 2003 press release by the Getty Museum
  27. ^ Will Bennett, The $70 million soldier, The Daily Telegraph, 23 February 2004
  28. ^ Mark Rothko painting sets post-war auction record, The Daily Telegraph, 9 May 2012
  29. ^ Lot description and auction details of "Le bassin aux nymphéas" at Christie's website
  30. ^ Thornton, Sarah; Adam, Georgina (May 4, 2008). "Revealed: $72.8m Rockefeller Rothko has gone to Qatar". The Art Newspaper. http://www.theartnewspaper.com/article.asp?id=7946 
  31. ^ Lot description and auction details of "White Center" at Sotheby's website.
  32. ^ Lot description and auction details of "Green Car Crash" at Christie's website
  33. ^ Farah Nayeri, U.K. Buys Titian Diana Painting for 50 Million Pounds, Bloomberg, February 2, 2009
  34. ^ Mike Wade, Titian deal paves way for next acquisition, The Sunday Times, 2 February 2009
  35. ^ Funds secured for Titian painting, BBC News, 2 February 2009
  36. ^ [7], The Art Newspaper, July 15 2011
  37. ^ Salisbury, Stephan (November 14, 2006), A divisive deal, The Philadelphia Inquirer
  38. ^ No. 1 (Royal Red and Blue at Sotheby's
  39. ^ resold for £12m to Stavros Niarchos in 1993
  40. ^ Lot description and auction details of "Femme aux bras croisés" at Christie's website
  41. ^ Kelly Crow, Sotheby's Sells $68.9 Million Modigliani, Wall Street Journal, November 3, 2010
  42. ^ Nu assis sur un divan auction details at Sotheby's
  43. ^ "Willem de Kooning". Twcdc.com. http://www.twcdc.com/bellagio/dekooning.htm. Erişim tarihi: 2013-04-30. 
  44. ^ Pauline McLean BBC Scotland arts correspondent. "Titian masterpiece Diana and Callisto saved for nation". Bbc.co.uk. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-17220446. Erişim tarihi: 2012-03-01. 
  45. ^ Carol Vogel, A Gauguin and a van Gogh Change Hands, New York Times, Oct 7, 2005
  46. ^ Carter B. Horsley, The Collection of Eleanore and Daniel Saidenberg
  47. ^ China auction sees Qi Baishi painting sell for $65m
  48. ^ The buyer of 422.5 Million Qi Baishi painting revealed
  49. ^ Carol Vogel, Auction Records Fall at Phillips’s Sale of Contemporary Masters, NY Times, November 10, 2010
  50. ^ Lot description and auction details of "Suprematist Composition" at Sotheby's website.
  51. ^ Wang Meng painting auction for $62 million
  52. ^ Carol Vogel, As Stocks Fall, Art Surges at a $315.8 Million Sale, NY Times, November 9, 2011
Genel

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]