En küçük sınırlayıcı dikdörtgen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Minimum sınırlayıcı dikdörtgenin içine aldığı bir dizi geometrik şekil.

En küçük sınırlayıcı dikdörtgen (EKSD) veya Minimum sınırlayıcı dikdörtgen, En küçük sınırlayıcı kutu (EKSK) veya zarf olarak da bilinen, İki boyutlu (örneğin nokta, çizgi, çokgen gibi) bir nesnenin veya kendi içindeki bir nesne kümesinin maksimum kapsamlarının bir dikdörtgen olarak ifadesidir. İki boyutlu (x, y) koordinat sistemi, diğer bir deyişle min (x), max (x), min (y), max (y) içinde yer alır. En küçük sınırlayıcı dikdörtgen, en küçük sınırlayıcı kutunun 2 boyutlu bir hali olarak görülebilir.

En küçük sınırlayıcı dikdörtgen, uzamsal bir veya birden fazla nesneyi sınırlayan, kenarları koordinat eksenlerine paralel olarak çizilebilecek en küçük dikdörtgen olarak da tanımlanabilir.[1]

EKSD'ler genellikle bir coğrafi pozisyonun veya veri kümesinin genel konumunun göstergesi olarak, görüntüleme, uzamsal sorgulamalardaki yaklaşımlarda veya uzamsal indeksleme amaçları için kullanılır.

EKSD'lere dayalı "örtüşen dikdörtgenler" sorgusunun başarılı olma derecesi, (başka bir deyişle, düşük sayıda "yanlış pozitif" örnek üretmesi) uzamsal nesnelerin bireysel olarak ilişkili EKSD'lerini ne ölçüde işgal ettiğine (doldurduğuna) bağlı olacaktır. EKSD doluysa veya hemen hemen doluysa, (örneğin, enlem ve boylam eksenleriyle hizalanmış bir harita sayfası normalde aynı koordinat alanında ilişkili EKSD'sini tamamen doldurur) bu durumda "örtüşen dikdörtgenler" testi bunun için ve benzeri uzamsal nesneler için tamamen güvenilir olacaktır. Öte yandan, EKSD diyagonal bir çizgiden veya az sayıda ayrık noktadan (düzensiz verilerden) oluşan bir veri setini tanımlıyorsa, EKSD'nin çoğu boş olacak ve "örtüşen dikdörtgenler" testi yüksek sayıda yanlış pozitifler üretebilecektir. Özellikle düzensiz veriler için bu sorunu çözmeye çalışan bir sistem c-kareler [en] dir.

EKSD'ler ayrıca uzamsal indekslemenin R-ağaç [en] yöntemi için temel bir önkoşuldur.

Uzamsal metaveri olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

İfade basitlikleri ve arama için kullanım kolaylıkları nedeniyle, EKSD'ler (sıklıkla "sınırlayıcı kutu" veya "sınırlayıcı koordinatlar" olarak) aynı zamanda jeo-uzamsal metaveriler, yani uzamsal (coğrafi) nesneleri tanımlayan metaveriler için ilgili standartlara dahil edilir; Örnekler arasında Dublin Core metaveri şemasının bir uzantısı olarak DCMI Kutusu 22 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (ABD) FGDC metaveri standardında 21 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Sınırlayıcı Koordinatlar" ve coğrafi bilgiler için (2003 – gününümüz) ISO 19115 Metaveri Standardında "Coğrafi Sınırlama Kutusu" (ISO / TC 211) sayılabilir. Aynı zamanda ("SınırlayıcıKutu" olarak da anılan), Open Geospatial Consortium'dan (OGC) bir dizi Web Hizmeti spesifikasyonu tarafından kullanılan Coğrafya Biçimlendirme Dili [en]'nde (GML) bulunan bir unsurdur.

Web'de erişilebilir makalelerden EKSD kavramı ile daha detaylı bilgiler veren Douglas R. Caldwell tarafından yazılmış "Sınırlama Kutusunun Gizemlerin Çözülmesi"[2] (Unlocking the Mysteries of the Bounding Box) ve Ross S. Swick ve Kenneth W. Knowles tarafından yazılmış "Coğrafi Veri Tabanı Arama Arayüzleri ve Ekvatoryal Silindirik Eşit Mesafeli Projeksiyon" (Geographic Database Search Interfaces and the Equatorial Cylindrical Equidistant Projection) bulunmaktadır. Ayrıca belirli uzamsal olarak etkinleştirilmiş veritabanları için örnek dokümanlar incelenebilir.[3][4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Murat Seçkin, Ayhan (2007). "KONUMSAL DİZİNLEME YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI" (PDF). Başkent Üniversitesi. s. 11. 30 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Aralık 2020. 
  2. ^ Caldwell, Douglas R. (29 Ağustos 2005). "Unlocking the Mysteries of the Bounding Box" (İngilizce). 21 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2020. 
  3. ^ "IBM DB2 documentation" (İngilizce). IBM. 30 Aralık 2020. 30 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2020. 
  4. ^ Rhind, David; Connolly, Teresa (1993). Understanding GIS: The Arc/Info. Environmental Systems Research Institute (ESRI) (İngilizce). John Wiley and Sons. ISBN 978-1-879-10200-2. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]