En büyük bilgi teknolojisi şirketleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Bu listede dünyanın gelirlerine göre bilgi teknolojisi şirketler bulunmaktadır.[1] Listede temel faaliyetleri bilgisayar donanımı, yazılım, elektronik, yarı iletken, e-ticaret, bilgisayar hizmetleri, internet ve telekomünikasyon ekipmanları üreten bilgi teknolojisi sanayi ile ilişkili olan şirketler bulunmaktadır. Not: Bu liste yıllık geliri 50 milyar Amerikan doları aşan şirketler ile sınırlıdır.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Sütun Açıklama
Oran Şirketin gelirine göre sıralama
Şirket Şirketin adı
Endüstri Şirketin başlıca sektörü
Geliri Son mali yıl içerisindeki milyar ABD doları olarak gelir miktarı
MY Şirketin mali yılı
Çalışanlar Şirketin çalışan sayısı
Piyasa değeri 30 Mart 2012 tarihinde ABD'de milyar dolar olarak değeri.[2]
Merkez Şirketin genel merkezi
Ref. Referans(lar)

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

(Tüm parasal değerler milyar dolar cinsindendir)

Oran Şirket Endüstri Geliri MY Çalışanlar Piyasa değeri Merkez Ref
1 Güney Kore Samsung Electronics Elektronik $212.68 2013 270,000 $163.41 Seul, Güney Kore [3]
2 Amerika Birleşik Devletleri Apple Inc Elektronik $170.91 2013 80,300 $453.03 Cupertino, CA, ABD [4]
3 Tayvan Foxconn Elektronik $132.07 2012 1,290,000 $32.15 New Taipei, Tayvan [5]
4 Amerika Birleşik Devletleri HP Donanım $112.3 2013 317,500 $60.84 Palo Alto, CA, ABD [6]
5 Amerika Birleşik Devletleri IBM Bilgisayar hizmetleri $99.75 2013 433,362 $187.95 Armonk, NY, ABD [7]
6 Japonya Hitachi Elektronik $87.51 2013 326,240 $28.46 Tokyo, Japan [8]
7 Amerika Birleşik Devletleri Microsoft Yazılım $77.84 2013 99,000 $340.25 Redmond, WA, ABD [9]
8 Amerika Birleşik Devletleri Amazon.com İnternet $74.45 2013 117,300 $160.49 Seattle, WA, ABD [10]
9 Japonya Sony Elektronik $72.34 2013 146,300 $17.6 Tokyo, Japan [11]
10 Japonya Panasonic Elektronik $70.83 2013 327,512 $22.7 Osaka, Japan [12]
11 Amerika Birleşik Devletleri Google İnternet $59.82 2013 53,546 $380.64 Mountain View, CA, ABD [13]
12 Amerika Birleşik Devletleri Dell Donanım $56.94 2013 108,800 $22.97 Austin, TX, ABD [14]
13 Japonya Toshiba Elektronik $56.20 2013 206,087 $17.67 Tokyo, Japonya [15]
14 Güney Kore LG Electronics Elektronik $54.75 2013 38,718 $17.67 Seul, Güney Kore [16]
15 Amerika Birleşik Devletleri Intel Yarı iletken $52.70 2013 104,700 $119.1 Santa Clara, CA, ABD [17]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Top 50 Global Technology Companies". Datamonitor. http://www.computerwire.com/companies/lists/list/?listid=7A7B551F-A6C8-47AC-B3AE-3879873B5E23. 
  2. ^ "FT Global 500 2012". Financial Times. http://www.ft.com/intl/cms/a81f853e-ca80-11e1-89f8-00144feabdc0.pdf. Erişim tarihi: November 18, 2012. 
  3. ^ Samsung Electronics Announces Fourth Quarter & FY 2013 Results
  4. ^ "2013 Apple Form 10-K (page 25)". Apple. October 28, 2013. http://investor.apple.com/secfiling.cfm?filingID=1193125-13-413498&CIK=320193. Erişim tarihi: February 4, 2014. 
  5. ^ "Foxconn Annual Review 2012". Fortune. 1 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140301164954/http://money.cnn.com:80/magazines/fortune/global500/2013/snapshots/11204.html?. 
  6. ^ "Hewlett-Packard Fourth Quarter and Fiscal 2013 Results". HP. http://h30261.www3.hp.com/phoenix.zhtml?c=71087&p=irol-newsarticle&ID=1880346. Erişim tarihi: February 4, 2014. 
  7. ^ "Financial Statements for International Business Machines Corp.". Google. 30 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20151130000433/http://www.google.com/finance?q=NYSE:IBM&fstype=ii&ei=jDT6UOj7A4WQkAXViQE. 
  8. ^ "Hitachi Financial Statements". Hitachi. http://investing.businessweek.com/research/stocks/financials/financials.asp?ticker=6501:JP&dataset=incomeStatement&period=A&currency=US%20Dollar. 
  9. ^ "Financial Statements for Microsoft.". Google. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20151211230158/https://www.google.com/finance?q=NASDAQ%3AMSFT&fstype=ii&ei=oAE6U_jMA4q4qQGwqwE. 
  10. ^ "Amazon Financial Statements". Amazon. http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=97664&p=irol-reportsOther. 
  11. ^ "Sony Financial Statements". Sony. http://www.sony.net/SonyInfo/IR/financial/fr/12q4_sony.pdf. 
  12. ^ "Financial Statements For Panasonic Corp". BusinessWeek. 1 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130501224739/http://investing.businessweek.com/research/stocks/financials/financials.asp?ticker=6752:JP&dataset=incomeStatement&period=A&currency=US%20Dollar. 
  13. ^ "2013 Quarterly Earnings". Google. 3 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20151203222026/https://investor.google.com/earnings.html. Erişim tarihi: February 4, 2014. 
  14. ^ "Dell Financial Statements". Dell. 28 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20151128055930/http://www.google.com/finance?q=NASDAQ%3ADELL&fstype=ii&ei=PtusUOjaDoeikAXsRg. 
  15. ^ "Toshiba Financial Statements". Fujitsu. http://investing.businessweek.com/research/stocks/financials/financials.asp?ticker=6502:JP&dataset=incomeStatement&period=A&currency=US%20Dollar. 
  16. ^ "LG Electronics Financial Statements". LG Electronics. http://investing.businessweek.com/research/stocks/financials/financials.asp?ticker=066570:KS&dataset=incomeStatement&period=A&currency=US%20Dollar. 
  17. ^ "Intel Financial Statements". Intel. 16 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150916112941/http://www.intc.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=819810. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Büyük bilgi teknolojisi şirketler