Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı
KOM
KOM Başkanlığı
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1981[1]
TürüBaşkanlık, Kolluk kuruluşu
BağlılığıTürkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı
Üst kuruluşEmniyet Genel Müdürlüğü
AdresYücetepe Mah., Necatibey Cad. No:108
Çankaya, Ankara, Türkiye[2]
Yönetici(ler)
  • Mahmut Çorumlu[3], Başkan
  • Ahmet Güler, Başkan Yardımcısı
  • Fatih Ceylan, Başkan Yardımcısı
  • Kadir Can Petük, Başkan Yardımcısı
Web sitesiegm.gov.tr/kom/

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı (KOM), Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı kaçakçılık, organize suçlar ve mali suçlarla mücadeleden sorumlu bir başkanlıktır. Ayrıca 17/25 Aralık sürecinden sonra FETÖ/PDY terör örgütü soruşturmalarını yürütmek üzere başkanlık bünyesinde Ulusal Güvenliğe Yönelik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve bu birimin karşılığı olarak 81 ilde büro amirlikleri kurulmuştur. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı 1981 yılında kurulmuş olup[1] başlıca görevleri kaçakçılığı önlemek, mali suçlar ve organize suç örgütleri ile mücadele etmektir.[4] Merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer almaktadır.[2]

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı, 78 ilde şube müdürlüğü, 44 ilçede ise büro amirlikleri/grup amirlikleki ile Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde de Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlükleri şeklinde teşkilatlanmıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı, 1981 yılında Kaçakçılık Daire Başkanlığı adı ile kuruldu.[1] 1983 yılında Kaçakçılık İstihbarat ve Harekât Daire Başkanlığı ve 1995 yılında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve 2022 yılında günümüz adı olan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı adını aldı.[1]

Şu an Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olan Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı da daha önceden KOM Başkanlığına bağlı bir şube olarak hizmet vermekteydi.

Daha önce EGM'ye bağlı olarak bir daire başkanlığı seviyesinde olan KOM Başkanlığı 19/10/2022 tarihli ve 31988 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 111 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle "Başkanlık" statüsüne yükseltilmiştir. Böylece emniyet genel müdür yardımcısı seviyesinde olacak başkanın yanında daha önce ikinci sınıf emniyet müdürü olan başkan yardımcıları da artık birinci sınıf emniyet müdürü olacaktır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Tarihçe ve Tanıtım". Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2022. 
  2. ^ a b "İletişim Bilgilerimiz". Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2022. 
  3. ^ "Başkanımız". Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2022. 
  4. ^ "Misyon ve Vizyonumuz". Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2022. 
  5. ^ "Resmi Gazete CBK" (PDF). 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]