Emishi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Emishi

Emishi (Japonca蝦夷; "karides barbarları"), çağdaş kaynaklarda michi no oku (道の奥, "yolun en derin kısmı") olarak anılan, özellikle Tōhoku bölgesinde olmak üzere Honshū'nun bazı bölgelerinde yaşayan eski bir etnik gruptur.

Literatürde Emishi'nin dış kaynaklarla doğrulanabilen ilk sözü, Çin kayıtlarında mojin ("kıllı insanlar") olarak anıldığı MS 5. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bazı Emishi kabileleri, Asuka, Nara Dönemi ve erken Heian dönemlerinde çeşitli Japon imparatorlarının yönetimine direndi.

Emishi'nin kökeni tartışmalıdır. Genellikle Jōmon halkının bazı kabilelerinden geldikleri düşünülmektedir. Bazı tarihçiler onların Aynu halkıyla akraba olduklarına inanır, ancak diğerleri bu teoriye katılmaz ve onları tamamen farklı bir etnik köken olarak görür.[1] Son kanıtlar, Kuzey Honshū'da yaşayan Emishi'nin birkaç farklı kabileden (Aynu, Yamato olmayan Japonlar ve karışık insanlar dahil) oluştuğunu, birleştiklerini ve Yamato İmparatorluğu'nun genişlemesine direndiklerini göstermektedir. Emishi'nin çoğunluğunun, tarihi Izumo lehçesine benzer şekilde farklı bir Japonca konuştuğu ileri sürülmektedir.[2]

Ayrıca, Emishi arasında Tunguz halkları olduğuna veya Emishi'nin kendilerinin, Japonca konuşan Izumo göçmenlerini özümseyen Amur bölgesinin Tunguz kökenli bir popülasyonundan kaynaklandığına dair artan kanıtlar bulunmaktadır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aston, W.G., trans. Nihongi: Chronicles of Japan from the Earliest Times to AD 697. Tokyo: Charles E.Tuttle Co., 1972 (reprint of two volume 1924 edition), VII 18. Takahashi, Tomio. "Hitakami." In Egami, Namio ed. Ainu to Kodai Nippon. Tokyo: Shogakukan, 1982.
  2. ^ Boer, Elisabeth de; Yang, Melinda A.; Kawagoe, Aileen; Barnes, Gina L. (2020). "Japan considered from the hypothesis of farmer/language spread". Evolutionary Human Sciences (İngilizce). Cilt 2. doi:10.1017/ehs.2020.7. ISSN 2513-843X. 
  3. ^ Yiengpruksawan, Mimi Hall (31 Mart 2020). Hiraizumi: Buddhist Art and Regional Politics in Twelfth-Century Japan (İngilizce). BRILL. ISBN 978-1-68417-313-6. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]