Elm Sokağında Kabusu 5: Hayal Çocuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elm Sokağında Kabusu 5: Hayal Çocuk
A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child
YönetmenStephen Hopkins
YapımcıRobert Shaye
Rupert Harvey
SenaristLeslie Bohem
Hikâye (eser)John Skipp
Craig Spector
Leslie Bohem
UyarlamaKarakterler
ile Wes Craven
Bruce Wagner
William Kotzwinkle
Brian Helgeland
OyuncularRobert Englund
Lisa Wilcox
MüzikJay Ferguson
Görüntü yönetmeniPeter Levy
KurguBrent A. Schoenfeld
Chuck Weiss
StüdyoNew Line Cinema
Heron Communications
Smart Egg Pictures
DağıtıcıNew Line Cinema
Çıkış tarih(ler)i11 Ağustos 1989
Süre90 dakika
ÜlkeABD
Bütçe$8 million
Hasılat$22.1 million

Elm Sokağında Kabusu 5: Hayal Çocuk (özgün_ad A Nightmare on Elm Street: The Dream Child) Stephen Hopkins tarafından yönetilen ve Leslie Bohem tarafından yazılan 1989 Amerikan gotik slasher filmidir.[1] A Nightmare on Elm Street serisinin beşinci bölümüdür ve başrollerde Lisa Wilcox ve Robert Englund Freddy Krueger rolündedir . Film, şimdi hamile olan Alice Johnson'ın bebeğinin hayallerini kullanarak yeni kurbanlar talep eden Krueger'ı takip ediyor.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir önceki filmden bir yıl sonra, Haziran 1989'da Alice ve Dan çıkmaya başladı ve Freddy Krueger'dan hiçbir iz yok. Bir gün, Dan'le seviştikten sonra duş alırken, kendini bir rahibe kıyafeti giymiş ve üzerinde Amanda Krueger'ın garip bir akıl hastanesinde yazan bir isim etiketiyle hayal eder. Hastanede hastalar tarafından saldırıya uğrar ama uyanır. Ertesi gün Alice, hevesli ama isteksiz bir süper model olan yeni arkadaşları Greta, çizgi roman hayranı Mark ve hastane gönüllüsü ve yüzücü Yvonne ile birlikte liseden mezun oluyor. Alice, kabusunu, rüyalarının kontrolünün kendisinde olduğunu söyleyen Dan'e açar.

Alice işe giderken kendini akıl hastanesinde bulur ve Amanda'nın korkunç derecede deforme olmuş bir bebek doğurduğunu görür. Amanda kaçmadan önce bebeği almaya çalışır ama bebek ameliyathaneden gizlice çıkar. Alice, bebeği önceki filmde Freddy'yi yendiği kiliseye kadar takip eder. Bebek Freddy'nin kalıntılarını bulur ve hızla bir yetişkine dönüşür ve Alice'e geri dönmenin anahtarını bulduğunu ima eder. Alarma geçerek, onu görmek için yolda uykuya dalan Dan ile temasa geçer. Freddy, Dan'e saldırır ve elektrik çarpar, onu yaklaşan trafiğe yönlendirmeden önce onu korkunç bir yaratığa dönüştürür. Alice, Dan'in vücudunun canlandığını ve bayılmadan önce onunla alay ettiğini görür. Bir hastanede uyandığında, Dan'in ölüm haberini ve çocuğuna hamile olduğunu duyar. Gece, Jacob adında genç bir çocuk tarafından ziyaret edilir, ancak ertesi gün Yvonne, katında çocuk olmadığını ve çocuk koğuşu olmadığını söyler.

Alice, arkadaşlarına Freddy ve soyundan bahseder; Yvonne dinlemeyi reddediyor ama Mark ve Greta daha destekleyici. O öğleden sonra evindeki bir akşam yemeğinde, Greta masada uyuya kalır. Freddy gelmeden ve onu gülen bir seyircinin önünde boğmadan önce Greta'yı kendi organlarını yemeye zorlamadan önce annesine sert çıkıştığını ve onun kontrol edici doğası hakkında atıp tuttuğunu hayal ediyor. Gerçek dünyada Greta, annesinin ve misafirlerinin önünde yere yığılır. Yvonne ve Alice, Greta'nın ölümüne yas tutan Mark'ı ziyaret eder ve aralarında bir çatlak oluşur. Mark uykuya dalar ve neredeyse Freddy tarafından öldürülür, ancak Alice Jacob'ı tekrar görmeden önce onu kurtarır. Jacob, Alice'in annesi olduğunu ima eder. Alice, Yvonne'un kendisine erken bir ultrason çektirmesini ister ve Freddy'nin Jacob'ı o uyanıkken bile arkadaşlarına saldırmak için bir kanal olarak kullandığını ve kendisine benzemesi için kurbanlarını beslediğini keşfeder.

Yvonne ve Dan'in ebeveynleri hala Alice'in deli olduğuna inanıyor. Dan'in ebeveynleri, bebeği doğduğunda onlara vermesinde ısrar eder, ancak Alice bunu reddeder. Alice ve Mark, Krueger ve Rahibe Amanda'yı araştırır. Amanda'nın Freddy'yi durdurmaya çalıştığını fark ederek, onun nerede olduğunu araştırırlar ve Alice, Amanda'yı akıl hastanesinde bulmayı umarak uyur. Oradayken Freddy, jakuzide uyuya kalan Yvonne'u tehdit ederek onu cezbeder. Alice, sonunda ona inanan Yvonne'u kurtarır. Mark uykuya dalar ve Freddy'nin onu bir kağıt kesiğine dönüştürdüğü ve parçalara ayırdığı bir çizgi roman dünyasına çekilir.

Alice, Freddy'yi bulmak için yatağa gider ve oğlunu kurtarır. Freddy'nin her uykuya daldığında içinde saklandığını fark ederek, Freddy'yi kendi içinden dışarı çeker. Yvonne, Amanda'nın akıl hastanesinde kalıntılarını bulur ve rüya dünyasındaki savaşa katılarak Jacob'ı Freddy'nin kendisine verdiği gücü kullanmaya teşvik eder. Jacob, Freddy'yi yok eder ve bebek formu annesi tarafından emilirken, Alice bir bebek Jacob'ı alır. Alice'i uzaklaştıran Amanda, Freddy'yi zamanında uzaklaştırır.

Birkaç ay sonra Jacob Daniel Johnson annesi, büyükbabası ve Yvonne ile piknik yapıyor. Yakınlarda ip atlayan bazı çocuklar Freddy'nin kafiyesini mırıldanarak Freddy'nin dönüşünü ima ediyor.

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Robert Englund ... Freddy Krueger (Uğur Taşdemir)

Lisa Wilcox ... Alice Johnson (Nihan Omuz)

Kelly Jo Minter ... Yvonne Miller (Işıl Kılıç)

Danny Hassel ... Dan Jordan (Erden Tunatekin)

Erika Anderson ... Greta Gibson (Ekinsu Karaata)

Joe Seely ... Mark Gray (İlham Erdoğan)

Valorie Armstrong ... Bayan Jordan (Berna Terzierol)

Burr DeBenning ... Bay Jordan (Murat Değirmenci)

Whit Hertford ... Jacob Johnson (Özgür Varul)

Yapim[değiştir | kaynağı değiştir]

A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master 1988'de vizyona girdi ve kısa sürede finansal başarı elde etti ve o zamana kadar Elm Sokağı serisinin en yüksek hasılat yapan filmi oldu. TV yan ürünü Freddy's Nightmares'ın prodüksiyonunun yanı sıra bol miktarda mevcut ürünle birlikte, franchise profili şimdiye kadarki en yüksek noktasındaydı.

Senarist Leslie Bohem, 2010 tarihli Never Sleep Again belgeselinde röportaj verdiği gibi, The Dream Child'ın temel hikâyesini, Nightmare on Elm Street Part 3: The Dream Warriors'ın ön prodüksiyonu sırasında New Line yöneticilerine sundu. New Line yöneticisi Sara Risher o sırada hamileydi ve yeni doğmuş bir Freddy Krueger'in bir kadının rahminden çıkma yolunu tırmalama fikrine istisna getirdi. Doğum yaptıktan sonra, Risher hikâyeyi düşünmeye başladı ve 1984'te orijinal Elm Sokağı filmini izleyen gençlerin şimdi büyümeye ve kendi ailelerine sahip olmaya başladıklarını fark etti ve 1988'in sonlarında The Dream Child'ın gelişmesine yol açtı.

Bölüm 5'teki ön prodüksiyon, temel olarak sık sık değişen senaryo nedeniyle zorluydu. Yönetmen Stephen Hopkins, son filmin büyük bölümünün Leslie Bohem'in senaryosundan geldiğini hatırlattı, ancak John Skipp ve Craig Spector da, film için nihai olarak kimin kredilendirileceğine karar verirken Amerika Yazarlar Birliği'nin müdahale etmesine neden olan materyaller ekledi. Bohem'in orijinal taslağı, Alice ve arkadaşlarının Medea'nın bir okul performansını prova etmesini sağladı ve kendi sözleriyle "çok garip"ti. Yönetmen Hopkins, filmin öncekilerden daha fazla Gotik görüntüye sahip olmasını istedi ve bu da kulelerin, kalelerin ve zindan benzeri bir akıl hastanesinin görüntülerinin eklenmesine yol açtı.

Filmdeki son düzenleme, MPAA'nın ekrandaki şiddeti, kan ve vahşeti azaltmak için yaptığı talepler nedeniyle zorluydu. En çok değiştirilen sekanslar, filmin ABD'de R derecesi ile sinemalarda gösterime girmesinden önce birkaç kez kurgusu yapılan Dan ve Greta için olanlardı (bununla ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki silinen sahnelere bakın).[kaynak belirtilmeli]

Silinmiş sahneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin son kurgusundan birkaç sahne çıkarıldı. Alice'in babasının ona kamerayı verdiğini gösteren mezuniyet dizisi önemli ölçüde azaltıldı. Sonuç olarak, Alice'in uçak biletlerini Dan'in ona sürpriz bir hediye olarak vermesinden birkaç dakika önce elinde tutması gibi bir dizi küçük süreklilik hatası vardır.[kaynak belirtilmeli]

Film gösterime girdikten sonra, aşırı şiddetli ve grafik doğası nedeniyle MPAA tarafından X olarak sınıflandırılmamak için Dan's, Mark's ve Greta'nın ölüm sekanslarında bazı kesintilere maruz kaldı. Filmin, Dan's, Greta's ve Mark'ın ölüm sahnelerinin daha uzun, daha grafik versiyonlarını içeren derecelendirilmemiş bir versiyonu, orijinal olarak VHS ve Laserdisc formatlarında yayınlandı. Dan'in sahnesinde, Dan'in kolunun derisinin altından kabloların kaydığı, bisikletin büyük bir parçasının bacağını deldiği ve Dan'in kafasındaki deri, acı içinde çığlık atarken grafiksel olarak çok daha fazla yırtıldığı görülüyor. Greta'nın sahnesinde, Freddy kanamaya başlayan bir bebeği dilimler ve Greta'nın midesinde açık bir yara olduğu gösterilir ve oradan Freddy onu beslemeye başlar. Avustralya'da sahneler sinemalarda kesildi, ancak VHS sürümüne geri yüklendi.[2] Mark'ın ölüm sahnesinde, Freddy onu kağıda çevirir ve kafasını kesmeden önce parçalar; kafa kesme sahnesi filmin orijinal versiyonundan silindi. Buna rağmen, Avustralya Sınıflandırma kurulu onu "R18+" olarak değerlendirmedi ve ona daha düşük "M15+" derecesi verdi. 2022 itibarıyla, New Line Cinema, filmin kesilmemiş versiyonunu henüz DVD veya Blu-ray olarak yayınlamadı, ancak bu sahnelerden alıntılar, Never Sleep Again: The Elm Street Legacy belgeselinin Kabus 5 bölümünde bulunuyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Revisiting all 8 of Freddy's nightmares, the richest of the slasher franchises". The A.V. Club. 14 Ocak 2016. 15 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "Photographic image of DVD cover". Nightmareonelemstreetfilms.com. 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından (JPG) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]