Elm Sokağında Kâbus (seri)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Elm Sokağında Kâbus, dokuz slasher film, bir televizyon şovu, romanlar ve çizgi romandan oluşan korku temalı ABD medya ürünleri serisidir. Seri, Wes Craven'in yarattığı film serisiyle başladı. Elm Sokağında Kâbus serisi esas olarak, ilk defa 1984 yapımı Elm Sokağında Kâbus'ta ortaya çıkan, gençleri onların rüyalarında takip edip öldüren kurgu karakter Freddy Krueger'ı merkez alır. Freddy bir genci hayal dünyasında öldürürse, o genç eninde sonunda gerçek dünyada da ölür. Amacı, gençlerin kendisini ilk Elm Sokağı filmindeki olaylardan yıllar önce diri diri yakan ebeveynlerinden intikam almaktır. İlk filmi yazan ve yöneten Craven, ikinci devam filmi A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors'ın (1987) yazarlarındandı. 1994 yapımı New Nightmare'ı ise yine hem yazdı, hem yönetti.

İlk film 1984'te gösterime girdi. Onu, bağımsız film yapım şirketi New Line Cinema'nın yapımcılığı üstlendiği bir dizi devam filmi takip etti. New Line sıkça, şirketin gelişmesini Elm Sokağı serisinin başarısına bağlar.[1] Film serisi bir bütün olarak karışık eleştiriler aldı, öte yandan gişede finansal başarı yakaladı. Diğer ABD korku filmi serileriyle karşılaştırıldığında Elm Sokağında Kâbus, ABD doları bazında en fazla gişe yapan üçüncü seridir.[2] 1988'de Freddy'nin sunucusu olduğu bir televizyon şovu yapıldı. İlk bölüm, Freddy'nin, istismarda bulunduğu çocukların kızgın aileleri tarafından diri diri yakıldığı geceyi konu alırken, geri kalan bölümler bağımsız birer konuya sahipti. Ayrıca Freddy Krueger'ı konu alan ve film uyarlamalarından ayrı on iki roman ile birçok çizgi roman basıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Guido Henkel (11 Ağustos 1999). "A Nightmare on Elm Street DVD Box set". DVD Review. 11 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2008. 
  2. ^ "Franchises Nightmare on Elm Street". Box Office Mojo. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]