Elizabeth (Clarence prensesi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elizabeth
W. Scoular'ın yapmış olduğu Elizabeth heykeli
Doğum10 Aralık 1820
Saint James Sarayı, Londra, Büyük Britanya Krallığı
Ölüm4 Mart 1821 (2 ay 22 gün)
Saint James Sarayı, Londra, Büyük Britanya Krallığı
Defin10 Mart 1821
St George Şapeli, Londra
Tam adı
Elizabeth Georgiana Adelaide
HanedanHannover Hanedanı
BabasıIV. William
AnnesiAdelaide (Saxe-Meiningen)

Clarence’dan Prenses Elizabeth (Elizabeth Georgiana Adelaide; 10 Aralık 1820 - 4 Mart 1821) Britanya kraliyet ailesinin bir üyesiydi. Clarence Dükü ve Düşesi, daha sonra Kral IV . William ve Kraliçe Adelaide'nin ikinci kızıydı. Prenses Elizabeth, Kral III. George’un torunuydu. Yaşasaydı Kraliçe olarak taç giyecekti. Kısa ömrü boyunca Birleşik Krallık taht sıralamasında, kuzeni, gelecekteki Kraliçe Victoria'nın önündeydi.

Daha önce yaptığı ölü doğumdan sonra, Clarence Düşesi'nin üçüncü hamileliği de beklendiği gibi gitmedi. Düşes, 10 Aralık 1820'de St James Sarayı'nda neredeyse altı hafta erken bir kız çocuğu dünyaya getirdi.[1] Bebek doğduğu gün Saray'da Londra Piskoposu William Howley tarafından vaftiz edildi.[1]

Clarence Dükü ve Düşesi, ona Georgina adını vermek istemişti, ancak Kral IV. George, onun yerine Elizabeth adının verilmesini istedi.[1] Çift, onu "Elizabeth Georgiana Adelaide" (veya Elizabeth-Georgiana-Adelaide) olarak kabul etti ve vaftiz etti.

Günlerinin geri kalanını St James Sarayı'nda yaşadı. Aniden bağırsakları ile ilgili bir hastalığa yakalandı ve kısa bir süre sonra öldü[2] Öldüğünde 12 haftalıktı. Ölümünden sonra annesi üç ölü doğum daha yaşadı.

Elizabeth, 10 Mart 1821'de Windsor Kalesi'ndeki St George Şapeli'ne gömüldü.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Royal Christenings". Yvonne's Royalty Home Page. uniserve.com. 27 Aralık 2005. 6 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2012.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "yv" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b A companion and key to the history of England. Simpkin & Marshall. 1832. s. 480.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "fisher" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)