Elise Richter

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elise Richter.

Elise Richter (2 Mart 1865 - 23 Haziran 1943), filolog. Viyana'da orta sınıf bir Yahudi ailesinde, Dr. Maximilian (1891'de öldü) ve Emelie Richter (d. 1889)'ın kızı olarak olarak dünyaya geldi, kardeşi İngiliz edebiyatı ve drama tercümeleri yapan Helene Richter'dir. Viyana Üniversitesi'nde Felsefe okudu ve 1901 yılında doktorasını aldı.

1905 yılında Latin dilleri üzerinde yaptığı çalışmalar ile habilitasyon alan ilk kadın oldu. 1907 yılında ilk kadın doçent (ya da profesör asistanı) oldu ve 1921 yılında ordinaryüs profesörlük unvanı almamasına karşın Extra-Ordinaryüs Profesörlüğe atandı. 1920'den sonra Avusturya Akademik Kadınlar Derneği'ne başkanlık etti.

Anschluss'dan sonra Nazi antisemitik politikaların başlaması, Avusturya'da başlayan Yahudi kökenli insanları kamu hayatından dışlanması Richter'in görevinden alınmasına sebebiyet verdi. Onunla yaşayan kız kardeşi Helene ile birlikte 9 Ekim 1942 tarihinde Theresienstadt toplama kampına sürüldü. 23 Haziran 1943'te orada öldü.

Profesör olma yolunda bilimsel kariyer yapan kadınlar için destek sağlayan Avusturya Bilim Fonu'nun Elise Richter Programı (FWF) ile adı onurlandırılmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]