Elias Rahbani

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lübnanlı besteci Elias Rahbani

Elias Hanna Rahbani (1938 - 4 Ocak 2021) Lübnanlı bir müzisyen, besteci, söz yazarı, orkestra şefi ve bir dizi yetenek şovunda yargıç olarak oturan realite televizyon kişisiydi. 2000'i Arapça olmak üzere 2500'den fazla şarkı besteledi.[1][2] 25'ten fazla filmin ve bir dizi TV dizisinin film müziğini yazdı ve ayrıca piyano için müzik notaları yazdı. Fairuz ve Sabah gibi çok sayıda sanatçıya şarkılar besteledi.

İlk Yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çok müzikli bir ailede doğdu, ağabeyleri Rahbani kardeşler olarak bilinen Assi ve Mansour Rahbani'dir. Lübnan Akademisi'nde (1945–1958) müzik okudu ve 1955–1956 yılları arasında Ulusal Müzik Koleji'nde (Lübnan Konservatuvarı) uzmanlaştı. Ağabeyleri de Fransız müzik profesörlerinin gözetiminde yaklaşık 10 yıl boyunca ona özel dersler verdi.

1957'de 19 yaşındayken müzik eğitimine Moskova'da devam etmek istedi, ancak bir futbol maçı sırasında sağ elinden sakatlandı. Daha sonra sol eliyle çalıştı ve onun yerine müzik kompozisyonuna odaklandı.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

1958'de Rahbani, BBC 'nin Arapça Servisi ile 40 şarkı bestelemek ve 13 BBC Arapça radyo prodüksiyonunun film müziğini yazmak için sözleşme imzaladığında 20 yaşındaydı. 1962'de ünlü Lübnanlı şarkıcı Nasri Şemseddin için "Ma Ahlaha" (Arapça ما أحلاها) parçasını hediye etti. Lübnan'ın resmi yayıncısı Radio Lebanon için program yönetmeni ve müzik danışmanı oldu. 1972 yılına kadar Lübnan Radyosu'nda çalıştı. Ancak aynı zamanda Lübnan'daki bir dizi plak şirketiyle bir plak yapımcısı olarak başarılı bir kariyere devam etti. 1976'da Lübnan İç Savaşı'nın başlangıcında bir süre Paris'e taşındı.

Rahbani, bazıları yabancı müzik ve müzik uyarlamaları, ancak çoğu Arap müziği olmak üzere yüzlerce başarılı Lübnan ve pan-Arap müziğini kaydetti. Elias Rahbani'nin kendi şarkılarından birin de çalıntı yaptığı iddiasıyla Sabre Rebaï kendisine dava açtı. Şarkı yazarı Khaled Bakri ve şirket Rotana Records suçlamaları reddettiğinde, Rahbani bir müzisyenler komitesinin Sabre el Rebai şarkısı ile Elias Rahbani'nin müzik parçası "Nina Maria" arasında dikkate değer benzerliklere karar verdiği ve Rotana Records'a albümü geri çekmesini emrettiği bir dava açtı.

Feyruz ve Sabah için yazdığı birçok şarkısı vardır. Diğer Rahbani şarkıları Vedi es-Safi, Melhem Barakat, Majida El Roumi[1] ve Julia Boutros, Pascale Sakr ve Haifa Wehbe gibi çağdaş şarkıcılar tarafından ve yabancı dillerde Manuel Menengichian ve Samy Clark ve diğerleri tarafından söylendi. Wadi Shamseen, Safret el Ahlam, Ela gibi bir dizi sahne müzikali yazdı.

1996 yılında şiir koleksiyonu Nafizat el Omr (Hayatıma açılan bir pencere) yayınladı. 2001'de Lübnan'ın Beyrut kentinde düzenlenen Frankofon Zirvesi vesilesiyle Frankofon Şarkısı'nı besteledi.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüllerinin çoğundan, Athenes Festival Ödülü "La guerre est finie", 1964'te Klasik Müzik Gençlik Ödülü, 1970'te müzikal bir müzik ödülü, 1977'de Venedik Uluslararası Reklam Filmi Ödülü için Sinema ödülü, 2. Ödül 1995 yılında Londra Uluslararası Reklam Festivali için Brezilya, Yunanistan ve Bulgaristan'dan çeşitli ödüller, Almanya'daki Rostock Festivali'nde "Mory" için En İyi Şarkı Ödülü. Ayrıca Washington'daki Barrington Üniversitesi'nden ve Asturias, İspanya'daki Amerikan Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı aldı.[3]

TV şovları ve Reality televizyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Rahbani, Lübnan ve Arap Dünyasındaki yetenek gösterilerinde öncüydü. Arap şarkı yarışması şovu SuperStar'da yargıçtı.[4] Ayrıca 2004'te Rotana Müzik Öğretimi Akademisi'nin açılışının bir parçasıydı, ancak kısa bir süre sonra danışmadan alınan kararlar için ayrıldı. Star Academy'nin 10. ve 11. sezonlarında fahri hakimdi.

Kişisel hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Elias Rahbani, Nina Maria Khalil ile evlendi. Ghassan, Jad ve Elham adlı üç çocukları oldu.[5] 4 Ocak 2021'de Refik Hariri Üniversite Hastanesi'nde[6] COVID-19 salgını nedeniyle vefat etti.[1][7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Leb24: "جزء جميل من مجد لبنان".. الفنان الكبير إلياس الرحباني في ذمة الله 4 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(Arapça)
  2. ^ Acharq Awsat: الياس الرحباني: سحره صوت البيانو فاعتقد أنه من عناصر الطبيعة 9 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Arapça)
  3. ^ "Elias Rahbani Awarded two Honorary by two American Universities". albawaba.com. 19 Mart 2001. 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  4. ^ "Superstar Show may be a big draw". gulfnews.com. 26 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Lebanese composer, lyricist, Elias Rahbani dies at 82". ABC News. 4 Ocak 2021. 5 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Elias Rahbani .. The departure of the third of the big brothers". saudi24news.com. 4 Ocak 2021. 7 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Legendary Lebanese musician Elias Rahbani dies at 83". Arab News. 4 Ocak 2021. 4 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]