Elene Ahvlediani

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elene Ahvlediani (solda), Gürcü ressam Lado Gudiaşvili (sağda) ile birlikte, Paris, 1925
Elene Ahvlediani'nin resim sergisinin kataloğu, 1927

Elene Ahvlediani (Gürcüce: ელენე ახვლედიანი, d. 5/18 Nisan 1901, Telavi, Gürcistan — ö. 30 Kasım 1975, Tiflis), Gürcü ressam, grafik sanatçısı, tiyatro ve sinema dekoratörüdür.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tiflis Sanat Akademisi’nde ünlü ressam Gogi Gabaşvili’nin öğrencisi oldu (1922). Aynı yıl sanat akademisinin bursuyla Paris’e gitti. 1927’de Paris’ten ülkesine döndü. Özellikle peyzajlarıyla tanındı. Gürcistan’ın doğasını yansıtan resimleri ile şehir peyzajları, duygu yüklü olmaları, bazen romantik, bazen hüzünlü, bazen neşeli atmosferi ve çok renkli oluşuyla dikkat çekti. Ahvlediani, Tiflis, Siğnaği ve Telavi şehirlerinin eski görünümlerini büyük bir özenle resmetti. Bunlardan Eski Tiflis (1924, Gürcistan Sanat Müzesi), Kaheti – Kış (1924, Gürcistan Sanat Müzesi), Eski Tiflis (1926; özel arşiv), Paris’ten Bir Köşe (1926, Gürcistan Sanat Müzesi), Telavi (1927, özel arşiv), Alazani Vadisi (1954), İmereti (1956), Sonbahar (1959, özel arşiv) önemli eserleri arasında yer alır.

Elene Ahvlediani tiyatroda sahne sanatının gelişmesi için büyük çaba harcadı. Tiyatroda 1928’de başladığı çalışmayı ölünceye kadar sürdürdü. Gürcistan’da Tiflis ve başka şehirlerde olduğu gibi, Moskova, Leningrad, Kiev gibi kentlerde sahnelenen yetmiş iki oyunun sahne resimlerini yaptı. Bunlar arasında Zakaria Paliaşvili’nin Abasalom ve Eteri (1932-33), Giuseppe Verdi’nin Maskeli Balo (1955-1956) da yer alıyordu. Elene Ahvlediani kitap resimleme işinde de oldukça başarılıydı. Gürcü yazar Vaja-Pşavela’nin öykülerini, Mark Twain’in Gürcüce Tom Sawyer'ın Maceraları’nı, Victor Hugo’nun Gürcüce Gülen Adam adlı yapıtını, Gürcü yazar Davit Kasradze’nin masallarından oluşan Kadın-Kelebek adlı yapıtını başarılı biçimde resimledi.

Ölümünden bir yıl sonra Tiflis’te Elene Ahvlediani Müze Evi adıyla müze-ev açıldı. Naaşı Gürcistan Ulusal Kahramanlar Mezarlığı'ndadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]