El bisikleti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

El bisikleti, normal bisiklette olduğu gibi bacaklardan ziyade kollarla çalıştırılan, insan gücüyle çalışan bir tür kara aracıdır. Çoğu el bisikleti, iki yanda arka tekerleğe ve bir yönlendirilebilir elektrikli ön tekerleğe sahiptir.

Köken[değiştir | kaynağı değiştir]

Farffler, 1965

Stephan Farffler, on yedinci yüzyılda Nürnberg'de saat ustasıydı. Farffler belden aşağısı amputeydi.[1][2] Bu nedenle bisikleti bacaklar ile çalışan pedallı bir sisteme bağlı şekilde değil, ellere bağlı şekilde tasarladı.

Tur Tipi
Yalın Yönlendirme
Tekerlekli Sandalye Tarzı
Yarış Tipi
Tekerlekli Sandalye Tarzı

Tarz[değiştir | kaynağı değiştir]

El bisikletlerinin çeşitli tarzları vardır. Bu da bisikleti engelli kişiler için erişilebilir kılar. El bisikleti, yatık bisiklet ve üç tekerlekli bisiklet gibi çeşitleri vardır.[3]

Çatal Yönlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Çatal yönlendirmeli el bisikletleri, el bisikletlerinin genelini temsil eder. Hem düşük, hem de yüksek seviyeli omurga rahatsızlıkları olanlar için idealdir. Çoğu ayarlanabilir ayaklıklara, koltuk açısına sahiptir ve amaçlanan kullanıma bağlı olarak çeşitli dişli, tekerlek ve lastik konfigürasyonları ile birlikte gelir: yarış, eğlence veya tur.

Yalın Yönlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Sürücüler, dönmek için dönecekleri yöne doğru eğilerek yalın bisikleti döndürür. Yalın yönlendirmeli bisikletin öğrenim süresi diğer el bisikletlerinden daha uzundur.

Diğer bir yalın yönlendirme türünde, iki direksiyon arka tekerleği ve bir yönlendirilemeyen, elektrikli ön tekerleğe sahiptir ve yalnızca tek elle kontrol edilir.

Arazi tipi[değiştir | kaynağı değiştir]

Arazi tipi önde ve arkada iki tekerlek olması ve daha düşük vites oranı aralığına sahip olmasıyla diğer el bisikletlerinden farklıdır. Bu tasarım sayesinde bisiklet dik yokuşları tırmanabilir.

Tur tipi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gezinti için kullanılan el bisikleti türüdür. Bisiklet diğer türlerden daha hafiftir ve kargo raflarına sahiptir. Tur tipi el bisikletinde uzun tırmanışlar ve uzun mesafe yolları için daha iyi bir vites sistemi yer almaktadır.

Yarış Tipi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarış el bisikletleri, hava direncini en aza indirmek ve dışarıya yuvarlanmadan bir dönüşte üretilebilen yanal ivmeyi en üst düzeye çıkarmak için zemine olabildiğince yakındır. Yani yere basık bir tarzı vardır.

Tekerlekli Sandalye Tarzı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekerlekli sandalye, ön tekerler ve kranklar ile bir el bisikletine dönüştürülebilir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jane Bidder, Inventions We Use to Go Places (London: Franklin Watts, 2006, 18)
  2. ^ Rory A. Cooper, Hisaichi Ohnabe, and Douglas A. Hobson, An Introduction to Rehabilitation Engineering (Boca Raton: CRC Press, 2007, 131
  3. ^ "BerkelBike". 19 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2009.