El Yazısı (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
El Yazısı
El Yazısı Posteri
YönetmenAli Vatansever
YapımcıSelin Vatansever, Oya Özden
SenaristAli Vatansever
OyuncularCansu Dere
Sarp Akkaya
Baran Akbulut
Wilma Elles
Sercan Badur
Bahtiyar Engin
Kenan Bal
Salih Kalyon
Müzikİnanç Şanver
Görüntü yönetmeniAli Olcay Gözkaya
Sanat yönetmeniOsman Çankırılı
KurguBaptiste Gacoin
StüdyoTerminal
DağıtıcıMedyavizyon
CinsiSinema filmi
TürüAşk, Komedi
RenkRenkli
Yapım yılı2011
Çıkış tarih(ler)i23 Mart 2012
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe, Fransızca, İngilizce
Resmî sitesi

El Yazısı, yapımcılığını “Terminal Film” adına Selin Vatansever ve Oya Özden'in üstlendiği film projesidir. Senaryosu filmin yönetmeni Ali Vatansever'e aittir. “Medyavizyon” dağıtımıyla vizyona giren El Yazısı'nın çekimleri, Bolu'nun tarihi Göynük kasabasında, 3 haftada tamamlanmıştır. Göynük'te yaşayanların da çekimlere destek verdiği filmde, yerel halktan birçok kişi rol almıştır. El Yazısı filmi Ali Vatansever'in ilk uzun metrajlı filmidir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film 1998 yılının yaz mevsiminde geçmektedir. Kasabalılar okullarına gelecek yabancı İngilizce öğretmenini karşılamaya hazırlanırlarken yanlışlıkla kasabaya yolu düşen Fransız turist Julie'yi (Wilma Elles) İngilizce öğretmenleri sanmalarının ardından olaylar gelişir. El Yazısı, kasabanın olaylarla dolu bu gününü üç kişinin gözünden anlatmaktadır.

Kasabanın eczacısı Zeynep (Cansu Dere), birkaç yıl önce kasabaya yerleşmiştir. Ani bir şekilde kasabanın öğretmeni Celal ile evlenmeye karar vermiştir ve evlilik hazırlıkları tüm kasabanın gündemi olmuştur. O gün şehirden ilaç sayımına gelen eski arkadaşı Volkan (Sarp Akkaya), ani evlilik haberini duyunca çok şaşırmıştır. Yalnızca Volkan, Zeynep'in bu ani kararının arkasındaki gerçek nedeni bilmektedir.

İlkokul müdürünün oğlu genç Ahmet (Sercan Badur), yakın köyde yaşayan bir kızı sevmektedir fakat hem kasabalılar hem de köylüler bu ilişkiyi desteklememektedirler. Sonunda Ahmet aylardır göremediği kızı kaçırmaya karar vermiştir. O gün, tam onu kaçırmaya gidecekken babasının ısrar etmesiyle turist Julie'ye tüm gün rehberlik yapmak zorunda kalmıştır fakat ortada bir problem vardır: Fransız Julie ve Ahmet İngilizce konuşamamaktadırlar. Bir yandan sevdiği kız hakkındaki söylentiler Ahmet'in umudunu kırarken diğer taraftan Julie'yle geçireceği o gün cesaretini yerine getirecektir.

Küçük Sherlock Holmes Ragıp (Deniz Ali Akbaş), kasabanın eczacısı Zeynep'e aşıktır. Her gün bir yolunu bulup dizini kanatarak Zeynep'e pansumana gitmektedir. Zeynep'e yazdığı mektubun, ona vermeye niyetlendiği sırada cebinden çalındığını fark etmiştir. O gün mektubunun izini sürmüştür. O mektubu ararken, Sevgi de Ragıp'ın peşine takılmıştır. Sevgi, Ahmet'i sevmektedir. Onlar aşklarının peşinden koşarlarken, birbirlerini tanımaya başlarlar.

Bu umut ve aşk dolu hikâyeler, aşk mektupları sayesinde sürpriz bir finalle bir araya gelmiştir.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin çekimleri öncesinde El Yazısı 45. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde senaryo geliştirme ve uluslararası ortak yapım desteği ödülü kazanmıştır.[1]

İmece Film[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimleri haziran ve temmuz aylarında gerçekleştirilen bu film, Türkiye'de kitle kaynak finansman metodunu kullanan ilk projelerden biri oldu. Çekim öncesinde filmin detaylarını sinemaseverlerle paylaşan Terminal Film, onlara ufak destekler karşılığında filmin bir parçası olma fırsatını tanıdı.[2][3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ El Yazısı Senaryo Geliştirme Ödülü 26 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 45. Altın Portakal Ödüller Sayfası.
  2. ^ El Yazısı Cumhuryet Gazetesi Haberi, Alper Turgut, 14 Temmuz 2011 .
  3. ^ El Yazısı - Indiegogo 18 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., El Yazısı Crowdsourcing Sayfası.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]