El-Tel (ilçe)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

El-Tel, Suriye'nin Rif Şam ilinde yer alan şehir.

Coğrafi Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Suriye'nin başkenti olan Şam'ın kuzeyinde yer almaktadır. İdari olarak Rif Şam İline bağlı olup büyük ilçe merkezi sayılmaktadır. Maraba, Ein-Menin, Seydnaya, Ranküs ve birçok köy El-Tel idari sınırlarını içerisinde yer alıyor.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2004 sayımına göre 58 bini geçiyor. Güncel doğrulanmış rakamlar bulunmamakla birlikte 100 binden fazla insanın El-Tel ilçesinde ikamet ettiği tahmin ediliyor. Suriye'nin nüfusunu çoğunluğunu oluşturan Arap Sünniler, El-Tel 100% nüfusunu teşkil ediyorlar. 90'lı ve daha sonraki yıllarda Suriye'nin her yerinden şehir merkezlerine ve özellikle Şam'a doğru göç hareketi ortaya çıkması birlikte birçok bölgeden gelen aileler El-Tel yerleşti. Bunun karşısında yerli halkın önemli oranda Suudi Arabistan'a ve diğer körfez ülkelerine çalışmak amacıyla intikal etmiştir. Bu da ilçenin gelişimine olumlu yönde etkilemiştir.

Suriye Sivil Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

El-Tel'de 25 mart 2011'de Esad rejimine karşı ilk protesto yaşandı. Binlerce kişiden oluşan protesto ahalinin 40 yıl boyunca gizlediği öfke yansımıştır. Güvenlik güçleri sertçe müdahale ederek onlarca kişi gözaltına aldıktan sonra protesto dağıtmaya başarmıştır. Ancak haftalık protesto eylemleri bir buçuk yıl boyunca devam etmiştir. Daha sonra Özgür Suriye Ordusu'na mensup bazı gruplar şehir içinde çıkmıştır. 19 Temmuz 2012'de bu gruplar Esad rejimine tabi olan merkezlere saldırıp şehir kontrol altına almıştır. Yaklaşık bir ay süren bu hakimiyet 8 günlük büyük askeri saldırı ile sonlandırmıştır. Esad güçleri Havadan ve karadan büyük bir hamle düzenleyerek yoğun şekilde sivil ve askeri merkezleri bombalayarak yeniden şehre kontrol sağladı. Bu hamle sonucunda 200 fazla sivil insan hayatını yitirmiştir. ve en az 3 katliam Esad rejimi tarafından yapılmıştır.

2014 başlarında tekrar Özgür Suriye Ordusu mensupları şehre yerleşmeye başladı. (Çoğu şehrin yerli halkından) Bu da ortamın gerginleşmesine neden oldu. 2015 yıllına gelindiğine Esad rejimi şehir abluka altına almış ve sivillerin çıkışı ve girişi yasaklamıştır. Bu durum zaman boyunca farklı seviyeler gösterse bile 2016 sonuna kadar devam etmiştir.

25.11.2016'da Esad güçleri şehre büyük bir saldırı başlayıp tüm şehrin teslim olmasını istemiştir. Yaklaşık bir hafta süren çatışmalar, Ahali baskısı ile Özgür Suriye Ordusu El-Tel'den çekilmesine onay verir. 02.12.2016'da 3000 bin insan El-Tel'i veda ederek İdlib'e yönlendirdiler. Daha sonra onların önemli bir kısmı Türkiye'ye yerleşmiştir.