El-Ariş Kuşatması (1799, Şubat)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

El-Ariş Kuşatması, 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı'nda evre.

Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız kuvvetleri Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri tarafından savunulan El-Ariş kalesini 11-20 Şubat 1799'daki kuşatması sonucunda işgal etti.

Napolyon kuşatmadan kısa bir süre önce Mısır'daki Fransız işgaline karşı süregelen bir isyanı bastırmıştı ve ardında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı saldırısını sürdürdü. 1799 yılının başında, Jean Reynier komutasındaki 2.160 askerden oluşan bir kuvvet, Osmanlı kalesi El Ariş'e doğru yürüdü. Kalede Mustafa Paşa komutasında toplam 15.500 asker bulunuyordu.

İlk Çatışma[değiştir | kaynağı değiştir]

8 Şubat 1799'da Reynier'in birlikleri Masodiah'a ulaştı. Reynier, Bonaparte'a acil takviyede bulunulması için bir elçi gönderdi ve El Ariş yakınlarındaki kumlu bir tepede pozisyon aldı. Buna karşılık, Osmanlı kuvvetleri harekete geçti ve süvariler Fransız kuvvetleriyle çarpışmaya başladı. Yarım saatlik Osmanlı topçu ateşinden sonra Reynier, El Ariş köyünü almak için birliklerini gönderdi. Köydeki askerler kaleye kaçtılar. Osmanlılara ait on iki topun tamamı Fransızlar tarafından ele geçirildi. Osmanlılar bu sırada 450 ölü ve yaralı, 900 esir verirken Fransızlar 3 ölü verdi.[1]

Kuşatma[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Şubat 1799'da Kléber'in tümeni El Ariş'e ulaştı kaleyi kuşatmaya başladı. 14 Şubat 1799'da Reynier'in kuvvetleri bir Osmanlı kampına saldırdı ve ele geçirdi. Osmanlılar ise Fransızlar tarafından ele geçirilen 900 Osmanlı savaş esiri ile birlikte yaklaşık 500 ölü verdi. Osmanlı komutanı İbrahim Nizam komutasındaki 1.000 asker hala kalenin içindeyd.. Bu arada, Napolyon komutasındaki Fransız kuvvetlerinin ana gövdesi de El Ariş'e ulaştı.

20 Şubat 1799'da Fransızlar saldırılarına başladı ve El Ariş'i ele geçirdi. Kaleyi ele geçirdikten sonra, Fransızlar kuşatma sırasında hasar gören surları onardı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Micheal Clodfelter Warfare and Armed Conflicts: A Statistical Encyclopedia of Casualty and other numbers. p.106