Eko-kent

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ecocity Builders (terimi ilk kullanan kişi Richard Register tarafından başlatılan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş) tarafından tanımlanan bir eko-kent veya eko kentin, "doğal ekosistemlerin kendi kendini idame ettiren esnek yapısı ve işlevi üzerine modellenen bir insan yerleşimidir".[1] Basitçe ifade etmek gerekirse, bir eko-kent ekolojik anlamda sağlıklı bir kenttir. Dünya Bankası, ekolojik şehirleri "ekolojik sistemlerin faydalarından yararlanan ve bu varlıkları gelecek nesiller için koruyan ve besleyen entegre kentsel planlama ve yönetim yoluyla vatandaşların ve toplumların refahını artıran kentler" olarak tanımlamaktadır.[2] Mevcut tanımlar arasında evrensel olarak kabul edilmiş bir 'eko-kent' tanımı olmamasına rağmen, bir eko-kentin temel özellikleri üzerinde bazı fikir birlikleri vardır.

Eko-şehirlerin genellikle yeni inşa edilen gelişmelere odaklandığı görülmüştür, özellikle Çin gibi gelişmekte olan ülkelerde, 500.000 veya daha fazla nüfusa hizmet veren yeni eko-şehirlerin temellerinin atıldığı genellikle yeni inşa edilen gelişmelere odaklanıldığı görülmüştür.[3]

Ekolojik Kent Olgusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekolojik kent olgusu, kent ve çevrenin birbirleri ile ilişki ve etkileşim içerisinde ele alındığı bir kent tasarım ve uygulama yaklaşımıdır. Ekolojik kent, kentsel sürdürülebilirlik konusunda ortaya çıkmış yeni bir yaklaşımdır. Ekoloji, teknoloji ile entegre olarak mekâna yansımakta ve doğa ile uyumlu, ekonomik olarak yetkin, sosyal uyum içerisinde alternatif bir kent vizyonunu ortaya çıkarmaktadır.[4]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaliforniya, Berkeley'de Richard Register'ın da aralarında bulunduğu bir grup vizyoner mimar ve aktivist tarafından kurulan 'Urban Ecology' organizasyonu, çevre açısından daha sağlıklı şehirler inşa etmeye odaklanan tasarım konseptlerinin formüle edilmesine yardımcı olmak için kentsel planlama, ekoloji ve halk katılımının kesişme noktası üzerinde çalıştı.[5][6] Çalışmalarından bazıları caddelere ağaç dikme hareketlerini başlatmak, güneş seralarının inşasına teşvik sağlamak, Berkeley şehir planlama bölümüyle birlikte çalışarak çevre dostu politikalar geliştirmek ve toplu taşımayı teşvik etmeyi içeriyordu. Richard Register, bu stratejilere dayanarak daha sonra 1987'de yayımladığı "Ecocity Berkeley: Building Cities for a Healthy Future" adlı kitabında "ecocity" terimini ortaya attı ve burayı insanların doğa ile uyum içinde yaşadığı ve dolayısıyla ekolojik ayak izlerini büyük ölçüde azaltan bir şehir olarak tanımladı. Urban Ecology, 1987'de 'Urban Ecology' dergisinin yaratılmasıyla hareketi daha da artıran benzer karmaşık kent sorunlarına odaklanan makaleler yayınlamaya başladı. Yirmi yıldır, vizyonlarını sürdürmek için 'The Sustainable Activist' ve 'The Urban Ecologist' adlı iki haber bülteni yayınlıyorlar.

Şimdiki trendler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kriterler[değiştir | kaynağı değiştir]

İdeal bir eko-kent, sıklıkla aşağıdaki gereksinimleri karşılayan bir şehir olarak tanımlanır:[5][7]

Yeşil çatı projesine bir örnek
  • Kaynakları yerel olarak elde eden bağımsız bir ekonomi üzerinde çalışır
  • Yenilenebilir enerji kullanımı ve üretimi gibi teknikleri teşvik ederek tamamen karbon nötrdür
  • Yürünebilirliği, bisiklete binmeyi ve toplu taşıma sistemlerinin kullanımını destekleyen iyi planlanmış bir şehir düzeni üzerine kurulmuştur
  • Sıfır atık sistemi oluşturmak için geri dönüşümü ve yeniden kullanımı teşvik eden ekolojik olarak yararlı bir atık yönetim sistemini yönetirken, su verimliliğini ve enerji verimliliğini en üst düzeye çıkararak kaynakların korunmasını teşvik eder
  • Çevresel olarak zarar görmüş kentsel alanları yeniden onarır.
  • Tüm sosyo-ekonomik ve etnik gruplar için insana yakışır ve uygun fiyatlı konut sağlar ve kadınlar, azınlıklar ve engelliler gibi dezavantajlı gruplar için iş fırsatlarını iyileştirir
  • Yerel tarımı ve üretimi destekler
  • Zaman içinde gelecekteki ilerlemeyi ve genişlemeyi destekler.

Bunların yanı sıra, her bir eko-şehrin, Sino-Singapore Tianjin Eco-city projesinde görüldüğü gibi, sıfır atık ve sıfır karbon emisyonları gibi büyük ölçekli hedeflerden değişebilen ekolojik ve ekonomik faydaları sağlamak için ek bir dizi gereksinim vardır ve Abu Dabi Masdar Şehri projesi, Augustenborg, Malmö, İsveç örneğinde görüldüğü gibi kentsel canlandırma ve yeşil çatıların kurulması gibi daha küçük ölçekli müdahaleler.[8][9][10][11]

İlgili terminolojiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Eko-kentler, şehirlerimizde mevcutta bulunan günümüz sürdürülemez sistemlerine yanıt olarak geliştirilmiştir. Aynı zamanda, farklı yaklaşımlarla şehirlerde sürdürülebilirliği sağlamaya çalışan akıllı şehirler, sürdürülebilir şehirler ve biyofilik şehirler gibi başka kavramlar da var. Tanımlarındaki belirsizlikler ve hedeflerine ulaşmak için tanımlanmış yakından ilişkili kriterler nedeniyle, bu kavramlar, farklı yaklaşımlarına rağmen, genellikle birbirinin yerine kullanılır.[12]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "What is an Ecocity?". Ecocity Builders (İngilizce). 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2018. 
  2. ^ "World Bank Eco-city Definition" (PDF). siteresources.worldbank.org. 21 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2018. 
  3. ^ Saiu (15 Aralık 2017). "The Three Pitfalls of Sustainable City: A Conceptual Framework for Evaluating the Theory-Practice Gap". Sustainability. 9 (12): 2311. doi:10.3390/su9122311. ISSN 2071-1050. 
  4. ^ "SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BAĞLAMINDA EKOLOJİK KENT SÖYLEMİ". Ekolojik Kent Söylemi. AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2017. 23 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  5. ^ a b Roseland (1997). "Dimensions of the Eco-city". Cities. 14 (4): 197-202. doi:10.1016/s0264-2751(97)00003-6. 14 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2011. 
  6. ^ "Urban Ecology". 23 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2011. 
  7. ^ "Green vision: the search for the ideal eco-city". Financial Times. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2011. 
  8. ^ Caprotti, F. (2014) 'Critical research on eco-cities? A walk through the Sino-Singapore Tianjin Eco-City 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'. Cities 36: 10-36.
  9. ^ "Tianjin Eco City is a Futuristic Green Landscape for 350,000 Residents Read more: Tianjin Eco City is a Futuristic Green Landscape for 350,000 Residents | Inhabitat - Green Design Will Save the World". Inhabitat. 12 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2011. 
  10. ^ "Abu Dhabi Aims to Build First Carbon-Neutral City". NPR. 7 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2011. 
  11. ^ "Ekostaden Augustenborg". World Habitat Awards. 11 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2011. 
  12. ^ "Seven Things You Need to Know about Ecocities". The Nature of Cities (İngilizce). 5 Mart 2017. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2018.