İçeriğe atla

Ejderin Dönüşü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ejderin Dönüşü
Way of the Dragon
Way of the Dragon film afişi
YönetmenBruce Lee
YapımcıRaymond Chow
SenaristBruce Lee
OyuncularBruce Lee
Nora Miao
Chuck Norris
In Sik Whang
Robert Wall
Wei Ping-Ao
Wang Chung-Hsin
MüzikJoseph Koo
Görüntü yönetmeniTadashi Nishimoto
KurguChang Yao Chang
DağıtıcıGolden Harvest
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon/Dövüş
RenkRenkli
Yapım yılı1973, Hong Kong Hong Kong
Süre130 dak
DilKantonca-Mandarin Çincesi
Bütçe130.000 $
Hasılat$85,000,000 (dünya genelinde)
Önceki filmEnter the Dragon

Ejderin Dönüşü (İngilizce: The Way of the Dragon), Bruce Lee'nin yazıp, ortak yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği ve aynı zamanda başrolde de yer aldığı 1972 Hong Kong dövüş sanatları aksiyon-komedi filmidir. Film, Lee'nin tek eksiksiz yönetmenlik filmi ve yaşamı boyunca yayınlanan son filmidir. Filmde Nora Miao, Robert Wall ve Wei Ping-ou, Chuck Norris ilk ekran rolünü oynamaktadır. Ejderin Dönüşü, 30 Aralık 1972'de Hong Kong'da ve Ağustos 1974'te Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi.

Film, 130.000 dolarlık sıkı bir bütçeye karşı dünya çapında tahmini 130 milyon ABD Doları (enflasyona göre ayarlanmış 700 milyon ABD Doları'na eşdeğer) hasılat elde etti ve bütçesinin bin katını kazandırdı. Lee'nin bir sonraki filmi Enter the Dragon'a (1973) kadar en yüksek hasılat yapan Hong Kong filmiydi.

Ejderin Dönüşü, Bruce Lee'nin rejisörlüğünü de yaptığı tek filmdi.

Roma'da Chen Ching-hua ve amcası Wang, mülklerini isteyen bir suç patronundan restoranlarıyla ilgili sorun yaşarlar. Chen restoranından vazgeçmeyi reddedince patron, müşterileri korkutup kaçırmak için oraya gangsterler gönderir. Hong Kong'daki amcasına başvuran Chen, genç bir dövüş sanatçısı Tang Lung (Bruce Lee) aracılığıyla yardım alır. İlk gelişinde, yeni çevresi şaşkınlığa uğrar ve bir taşra höyüğünden başka bir şey gibi görünmez. Hayal kırıklığına uğrayan Chen, kendilerine nasıl yardım edebileceğini sorar, ancak Tang, ona yeterince yetenekli olduğunu söyler. Restoranda Tang, personelin karate öğrenmeye başladığını öğrenir, bu da Çin Kung Fu'sunu tercih eden bir çalışan olan Quen'in canını sıkar. Tang, Quen'e açık fikirli olmasını ve işe yarayan her şeyi kullanmasını tavsiye eder.

Çok geçmeden, gangsterler restorana tekrar gelir ve Tang banyoyu kullanırken müşterileri tehdit ederler. Tang'ın kötü zamanlamasından rahatsız olan personel, onun becerisini ve stilinin kullanışlılığını sorgular. Gangsterler daha sonra geri döndüğünde, personel, haydutlarla bir kavgaya girer fakat dayak yerler. Ancak, Tang tek başına onları yener ve personelin onun altında eğitim almaya karar vermesine neden olur. Wang Amca onları gangsterlerin intikam alacağı konusunda uyarır, ancak Tang restoranı korumaya söz verir. Chen ve Tang yakınlaşırlar ve Tang Roma şehrinden pek etkilenmemiş olsa da, Chen onu bir Roma turuna çıkarır.

Suç patronunun sağ kolu olan Ho, silahlı adamlarla geri döner ve restoran çalışanlarını rehin alır. Ho, Tang'a Hong Kong'a bir uçak bileti verir ve ona geri dönmesini söyler. Bununla birlikte, adamları Tang'a dışarıda eşlik ederken, Tang karşılık verir ve iki nunçaku ve restoran personelinin yardımıyla haydutları döverler. Tang, Ho'yu geri dönmemesi konusunda uyarır ve haydutlar restorandan ayrılır. Personel zaferlerini kutlar, ancak çete patronu, Tang'ı Çin Yeni Yılı'na kadar ayrılmazsa öldürmekle tehdit eder ve Wang Amca Chen'i Tang'ı gitmeye ikna etmeye çalışır.

Tang restoranı terk etmeyi reddedince, bir suikastçı yakındaki bir çatıdan keskin nişancı tüfeğiyle onu öldürmeye çalışır. Yakındaki havai fişeklerden dolayı zaten kıpır kıpır olan Tang, girişimi atlatır. Daha sonra izini sürer ve mühimmatını boşa harcaması için onu kandırdıktan sonra suikastçıyı yener. Daireye döndüğünde Chen'in gittiğini fark eder. Ho'nun onu kaçırdığını varsayan Tang, adamlarını yenerek restoran personeli ile patronun karargahına gider. Tang, patrona restoranı rahat bırakması için son bir uyarıda bulunur. Personel yine kutlama yapar, ancak Tang'e telgraf gelir, Hong Kong'a geri çağrıldığını öğrenir. Tang, durum çözülene kadar ayrılmayacağını garanti eder.

Ho, başlangıçta birlikte çalışmayı reddeden Japon ve Avrupalı karate ustaları olan Tang'a meydan okumak için iki dövüş sanatçısı tutar. Mafya patronu paranın sorun olmadığını söyleyince, Ho ayrıca Colt (Chuck Norris) adında dünya çapında bir dövüş sanatçısını işe alır. Ho, restoran çalışanlarından bazılarını, ateşkes bahanesiyle, iki dövüş sanatçısının onları pusuya düşürdüğü izole bir noktaya götürür. İki dövüş sanatçısı başlangıçta, personeli döverler fakat Tang müdahale eder ve onları yener. Bu sırada Ho, Tang'ı Colt'la dövüşmesi için Kolezyum'a çeker.

Geride kalan Wang Amca, restoranı suç patronuna satmak ve Hong Kong'a zengin bir adam olarak dönmek istediği için personelin kalan iki üyesini bıçaklar. Tang, on dakikalık belirleyici bir dövüşte Colt'u devre dışı bırakır. Colt kendisine merhamet göstermesi için bir fırsatı reddeder, bu yüzden Tang'e tonu isteksizce öldürür. Tang daha sonra Ho'yu bulmadan ve Kolezyum'dan dışarı çıkmadan önce Colt'un siyah kuşağını cesedinin üzerine bir saygı hareketi olarak yerleştirir. Tang ve Ho pusu alanına dönerken, mafya babası gelir ve hem Ho'yu hem de Wang Amca'yı vurur. Ardından Chen'in önderliğindeki polis, Tang'ı öldürmeye çalışırken patronu tutuklar.

Sorun nihayet çözülür, Tang Hong Kong'a dönmek için yola koyulur. Ayrılırken Quen, Chen'e Tang'ın asla sakinleşmeyecek yalnız bir adam olduğunu söyler.

Bruce Lee, Golden Harvest'in kurucusu Raymond Chow ile kendi yapım şirketi Concord Production Inc.'i kurdu ve The Way of the Dragon, şirketin ilk filmiydi.[1] Lee, yapımcılığının yanı sıra senaryoyu yazdı, filmi yönetti ve film müziğinde perküsyon çaldı.[2]

Film başlangıçta yalnızca Asya pazarı için tasarlanmıştı,[3] ancak nihayetinde "Amerika'da dövüş sanatları filmlerinin ivmesini sürdürmekten sorumluydu".[4] Filmi özellikle akılda kalıcı kılan şey, Chuck Norris'in ilk filmini Colosseum'da yaptığı, Colosseum'daki dövüşün işlenmesidir. Lee, "uzun çekimlerde, tüm vücutlarını görebilmek için çerçeveledi. Her ikisini de gerçek hayattan daha büyük gösteren dramatik aydınlatma kullandı."[5]

  1. ^ Lee, Bruce; Little, John; Little, John R. (15 Kasım 1997). Words of the dragon: interviews 1958–1973. Tuttle Publishing. s. 19. ISBN 978-0-8048-3133-8. 20 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2011. 
  2. ^ Tom Breihan, AV film club 17 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Almar Haflidason, BBC home page 21 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Jo Berry, Empire Magazine online, 3 March 2006 21 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Tom Breihan, AV film club