Eduard Uspenski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Eduard Uspenskiy sayfasından yönlendirildi)
Eduard Uspenski
Doğum22 Aralık 1937(1937-12-22)
Yegoryevsk, Sovyetler Birliği
Ölüm14 Ağustos 2018 (80 yaşında)[1]
Moskova, Rusya
MeslekRomancı, sunucu
MilliyetRus
Dönem1960-2018
TürÇocuk edebiyatı

Eduard Nikolayeviç Uspenski (RusçaЭдуа́рд Никола́евич Успе́нский}; 22 Aralık 1937 - 14 Ağustos 2018), Rus çocuk kitabı yazarıdır.[2] Eserlerinde en sevilen karakterler Fedor Amca'nın Kedisi ve Köpeği kitabındaki ciddi ama maceracı çocuk Fedor Amca (Дядя Фёдор) ve iki hayvan arkadaşın maceralarını konu edinen çocuk romanındaki ikili Krokodil Gena (Крокодил Гена) ve Çeburaşka (Чебурашка)'dır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Uspenski, Moskova Oblastı Yegoryevsk'de doğdu. Mühendis olarak mezun olduktan sonra animasyonlar yazarak ve üreterek hayatını kazandı.

Yazmanın ve üretmenin yanı sıra Uspenski radyo ve televizyonda profesyonel rolü olan uzun ömürlü bir figürdür: şarkılar ve esprili diyaloglarla çocuklara gramer, matematik, bilim ve kibar davranış konularını anlatan popüler radyo programı Radyo Nanny nin oluşturulmasında etkili olmuştur. Son yıllarda, nostalji sever yaşça büyük izleyicilere eski popüler şarkıları yetenekli amatör şarkıcıların seslendirdiği müzikal televizyon programı V Nashu Gavan' Zahodili Korabli'nin sunuculuğunu yapmaktadır.

Uspenski çocuk kitaplarına ilave olarak oyun ve şiirde de yaratıcılığını gösterir.

Literatürde Uspenski'nin çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Uspenski'nin ilk kitabı Fedor Amca, Köpeği ve Kedisi ilk kez 1974 yılında Rusça yayınlandı. Ana karakteri çok ciddi olduğu için amca diye çağrılan Fedor, altı yaşında bir çocuktur. Ailesi konuşan kedisi Matroskin'nin evde kalmasına izin vermeyince evi terk eder. Köpeği Şarik'i de yanına alarak Prostokvaşino (Простоквашино) adında bir köye yerleşir. Bir hazine bulduktan sonra Fedor çorba ve patates ile çalışan bir traktör ve kış boyunca ısıtması için taşınabilir güneş satın alır. Kitabın başarılı bir çizgi film uyarlaması da yapıldı. Bununla birlikte Uspenski'nin sonraki kitapları Fedor Amca kadar başarılı olamamıştır. Fedor Amca serisinin Türkçeye çevrilen ve yayınlanan kitapları şunlardır: Fedor Amca, Fedor Amca Define Peşinde, Fedor Amca Okula Gidiyor, Fedor Amca'nın Teyzesi, Fedor Amca'nın Kız Arkadaşı"[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Çeburaşka'nın babası Eduard Uspenski hayatını kaybetti". Sputnik Türkiye. 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  2. ^ Uspenskiĭ, Ė (Ėduard) 28 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. orlabs.oclc.org
  3. ^ "Fedor amca - Arama | bkmkitap.com". www.bkmkitap.com/. 29 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]