Edmund Tudor, Richmond'un 1. Kontu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Edmund Tudor
Richmond Kontu
Edmund Tudor'un Mezar Heykeli
Doğum1430
Hertfordshire,İngiltere
Ölüm3 Kasım 1456 (26 yaşında)
Carmarthen Kalesi
Eş(ler)iMargaret Beaufort(e.1455)
Çocuk(lar)ıVII. Henry
HanedanTudor
BabasıOwen Tudor
AnnesiValois'li Catherine
DiniKatolik Kilise

Edmund Tudor, Richmond'un 1. Kontu (1430 - 3 Kasım 1456) Hadham'lı Edmund olarak da bilinir. İngiltere Kralı VII. Henry'nin babası ve Kuzey Galler, Penmynydd'deki Tudor ailesinin bir üyesiydi. Owen Tudor ve dul kraliçe Valois'li Catherine'in çocuğu olarak dünyaya gelen Edmund, İngiltere Kralı VI. Henry'nin de üvey kardeşiydi. Henry, Edmund'un yetiştirilme tarzıyla ilgilendi ve ona reşit olduğunda bir unvan ve topraklar verdi. Hem Edmund hem de kardeşi Jasper, kralın kalan en yakın akrabaları oldukları için Kral'a danışman yapıldı.

Doğum ve erken yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere Kralı V. Henry'nin ölümünün ardından, Valois Kraliçesi dul Catherine, Owen Tudor ile evlendi. Evlilik gizliydi ve Catherine'in ölümüne kadar yaygın bir bilgi değildi. Catherine ve Owen'ın 1429/30 civarında evlendikleri düşünülmektedir. Daha sonra Kraliçe oğlu VI. Henry'nin evinde yaşamayı bıraktı ve Owen'a Mayıs 1432'de Parlamento'da bir İngiliz'in hakları verildi. İlk oğulları Edmund, Hertfordshire'daki Much Hadham Sarayı'nda doğdu. 3 Ocak 1437'de annesi öldü. Catherine ölünce, Kraliçe'nin düşmanları Owen'a karşı harekete geçti. Londra'ya çağrıldı, ancak Kraliyet mahkemesi tarafından evlilikle ilgili suçlamalardan beraat etti. Galler'e giderken tutuklandı ve Newgate Hapishanesinde hapsedildi. 1438'in başlarında kaçtıktan sonra tekrar yakalandı ve bir kez daha Windsor Kalesi'ne hapsedildi.[1] Annelerinin ölümü ve babalarının hapsedilmesinin ardından Edmund ve erkek kardeşi Jasper, Suffolk'un 2. Kontu Michael de Pole'un kızı Katherine de Pole'un gözetiminde büyütüldü. Mart 1442'de VI. Henry, bu noktada üvey erkek kardeşlerini dikkate almaya başladı. Onların, öğretilerini denetleyen rahiplerin gözetimine verilmesini sağladı.[1] Edmund, erkek kardeşi ve babası, Henry'nin kraliyet ailesine alındı. Henry, görünüşte üvey erkek kardeşlerine düşkündü ve Edmund'un 15 Aralık 1449'da Richmond Kontu ve 23 Kasım 1452'de Jasper Pembroke Kontu olmasıyla her birini soylulaştırdı.[1]

Richmond Kontu[değiştir | kaynağı değiştir]

Richmond'un ilk Kontu Edmund Tudor'un arması

Kont olarak ve saray halkı tarafından Kral'ın üvey kardeşleri olarak tanınan Edmund ve Jasper, Dükler hariç, saraydaki diğer tüm din adamı olmayanlara göre benzersiz bir önceliğe sahipti.

Anjou’lu Margaret ile yedi yıllık evliliğin ardından Henry hâlâ çocuksuzdu. Gloucester Dükü Humphrey'in ölümünden sonra kraliyet soyu risk altındaydı ve Tudor kardeşler olası mirasçılar olarak kabul ediliyordu. Ama anneleri Catherine aracılığıyla Fransız kraliyet soyundan gelmelerine rağmen, İngiliz tahtıyla hiçbir kan bağlarının olmadığından bazı endişeler vardı.[1] 1452'de Edmund ve Jasper, Henry'nin küçük kişisel danışman grubu arasındaydı ve mahkemedeki tek kan bağı olanlar onlardı. Ancak ikisi de İngiltere'deki devlet meselelerinde yetenekli değildi ve bunun yerine onlara öncelikle Galler'de Kral'ın otoritesini sağlama görevi verildi.[1] İkilinin resmî görevi 5 Ocak 1453'te Londra Kulesi'nde gerçekleşti. Aynı yılın ilerleyen saatlerinde 6 Mart'ta mahkemedeki tüm Kont'ların başı olarak İngiltere Parlamentosu'ndaki koltuklarını aldılar. İngiltere Avam Kamarası tarafından yapılan bir dilekçenin ardından, hem Jasper hem de Edmund, resmî olarak Kral'ın meşru üvey kardeşleri olarak tanındılar. 1452 ve 1453'te Henry onlara büyük parasal hibeler verdi ve ayrıca Edmund'a Westmorland ve Lancashire'da mülk verdi. Edmund, kârlı bir mülk işletiyordu ve merkezi Boston, Lincolnshire'da bulunan yün endüstrisine yatırım yaptı. Henry ayrıca Londra'da Thames Nehri yakınında bulunan Baynard Kalesi'nin Orta Çağ sarayını da Edmund'a verdi.[1]

Güllerin Savaşı ve evlilik[değiştir | kaynağı değiştir]

1453 yazında VI. Henry, 17 aydan fazla süren bir zihinsel çöküntü yaşadı. Bu dönemde birçok parti iktidara gelmeye çalıştı. Henry'nin karısı Anjou’lu Margaret naip ilan edilmeyi talep etti. Tudor kardeşler, Krallığın Koruyucusu olmaya çalışan Kralın amcası 3. York Dükü Richard'ı desteklediler.[1] Ancak Edmund, York'un Koruyucusu olarak adlandırıldığı 3 Nisan 1454 Parlamentosuna katılmadı. Edmund, Jasper kadar sık olmasa da, Koruyucu'nun danışmanlar kuruluna katıldı. Kral, 1454 Noel'inde iyileşti ve bu Tudor kardeşleri bir ikilemde bıraktı. Edmund, Henry'nin Yorklu Richard tarafından yakalandığı 22 Mayıs 1455'teki Birinci St. Albans Muharebesi'nde değildi.[1] Her iki kardeş de York'un bir kez daha Koruyucu olarak adlandırıldığı sonraki Parlamentoya katıldı. York, Henry'nin hükümdarlığı sırasında yaptığı hibelerin çoğunu iptal ederken, Edmund ve Jasper'a yapılanlar muaf tutuldu. O yılki ikinci Parlamento oturumu 12 Kasım'da başladığında her iki kardeş de yoktu.[1] Edmund, Gruffudd Nicolas'ın isyanını bastırmak için Galler'e gönderilmişti.

Margaret Beaufort, Somerset 1. Dükü John Beaufort'un kızı ve tek çocuğuydu. Babası aracılığıyla tahtta hak iddia etti. Böylece hırslı Suffolk Dükü'nün oğlu John de Pole ile çocukken evlendi. Ancak Dük 1450'de öldürüldü. 1453'ün başlarında, Margaret ve John'un evliliği iptal edildi ve 24 Mart'ta Edmund'a, hâlâ dokuz yaşında olan Margaret'in vesayeti verildi. Edmund, Margaret ile 1 Kasım 1455'te Bletsoe Kalesi'nde evlendi. Evlilikleri hemen tamamlandı. Edmund bir yıl sonra öldü ve geride çocukları Henry Tudor'a yedi aylık hamile olan 13 yaşında bir dul kaldı.

Yakalanması ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Edmund Tudor'un Mezarı, Aziz David Katedrali, Pembrokeshire

Gruffudd, Haziran 1456'da Aberystwyth, Carmarthen ve Carreg Cennen'deki kaleleri ele geçirerek Edmund komutasındaki birliklerle savaştı. Edmund Galler'deyken, Kral York'u görevden almıştı. Misilleme olarak York, 10 Ağustos'ta William Herbert komutasındaki 2.000 kişiyi Güney Galler'i alması için gönderdi. Carmarthen Kalesi'ne vardıklarında kaleyi ele geçirdiler ve Edmund Tudor'u esir aldılar.[1] Herbert'in birlikleri Aberystwyth'e ilerlerken Edmund, Carmarthen Kalesi'nde hapsedilerek geride kaldı. 3 Kasım 1456'da Edmund, hıyarcıklı vebaya yakalandı ve orada öldü. Carmarthen yakındaki Fransisken Kilisesi'ne gömüldü. Edmund'un öldürülmüş olabileceğine dair şüpheler vardı ve bu nedenle birkaç ay sonra birkaç tarafın suçlandığı bir duruşma yapıldı, ancak kimse suçlu bulunmadı. Edmund'un kalıntıları, torunu İngiltere Kralı VIII. Henry tarafından çıkarılarak Aziz David Katedrali, Pembrokeshire'a gömüldü.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k Griffiths, Ralph Alan (1985). The making of the Tudor dynasty. Roger S. Thomas. New York: St. Martin's Press. ISBN 0-312-50745-3. OCLC 12235693. 14 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2023.