Edmund Pevensie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Edmund Pevensie
YaratanC.S. Lewis
CanlandıranSkandar Keynes
Bilgileri
Takma ad(lar)ıEd
CinsiyetErkek
Ulusİngiltere

Edmund "Ed" Pevensie, C. S. Lewis'in Narnia Günlükleri serisinde kurgusal karakter. Yedi kitabın üçünde (Aslan, Cadı ve Dolap, Prens Caspian ve Şafak Yıldızının Yolculuğu) ana karakter ve ikisinde (At ve Çocuk ve Son Savaş) yan karakterdir.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Edmund, Finchley'de (İngiltere) doğdu; film serisine göre doğum yılı 1930'du. Narnia Günlükleri serisinin ilki olan Aslan, Cadı ve Dolap'ta 10 yaşında iken, serinin son kitabı Son Savaş'ta 19 yaşındadır.

Aslan, Cadı ve Dolap[değiştir | kaynağı değiştir]

Edmund, Aslan, Cadı ve Dolap'ta hikâye boyunca en çok geliştirilen ana karakterdir.

Edmund, sempatik bir insan olarak hayatına başlayan bu kitapta daha sonra kötüye döner ve yeni bir okula gider; sonra alçakça hareket etmeye başlar. Ancak Edmund, babası savaşta hizmet etmek zorunda olduğu ve sonuç olarak evden gittiği konusunda üzgündür. O zamanlar savaş zamanı olduğu için Edmund'ın annesi; Edmund'ı, Edmund'ın ablasını, ağabeyini ve kız kardeşini güvende olacakları profesörün evine gönderir. Edmund'ın kız kardeşi yeni gittikleri yerdeki bir odada duran dolabın içinde bir yerden Narnia adında bir yere gidilebildiğini söyler ve günler boyunca Narnia'yı anlatır. Bir gece Edmund, kız kardeşi Lucy'i takip ederek Narnia'ya açılan dolabı bulduktan sonra Lucy'nin daha önce gittiği bu yerin gerçek olduğunu ne kadar gözleriyle de görse ablası ve ağabeyine Narnia'nın sadece kardeşinin hayali olduğunu, öyle bir yer olmadığını ima ederek Lucy hakkında acımasız ve alaycı yorumlar yapar.

Edmund, Narnia'ya gittiği zaman Narnia'yı hakimiyeti altına alan ve kendisini Narnia Kraliçesi olarak tanıtan Beyaz Cadı ile tanışır. Beyaz Cadı ilk önce Edmund'a yakın davranır; ona çok sevdiği Türk lokumundan verir ve bu Türk lokumunun büyülü etkisiyle Edmund daha çok lokum ister fakat cadının bir şartı vardır. Beyaz Cadı Edmund'ın kardeşlerini de Narnia'ya getirmesini ister, sadece onlarla da tanışmak istediğini belirtir ama asıl amacının onları öldürmek olduğunu fark etmez. Büyülü Türk lokumunun etkisinde kalan Edmund, Beyaz Cadı'ya karşı gelemez ve teklifini kabul eder. Eve döndükten sonra Lucy'nin hikâye gerçek olduğunu kabul etmek istemez, hala Narnia'nın sadece Lucy'nin kafasında bir kurmaca olduğunu ileri sürer.

Fakat bir gün Pevensie ailesinin dört çocuğu da dolaptan Narnia'ya çıkarlar ve daha önce Narnia'nın gerçek olduğuna inanmayan Lucy ve Edmund'ın ağabeyi Peter ve ablası Susan gerçekleri gözleriyle gördüklerinde çok şaşırırlar.

Daha sonra Lucy, Susan ve Peter iki kunduz tarafından Beyaz Cadı'dan korunmaları için onları evlerine götürürler, fakat bu sırada Edmund soğuk ve karlı havada üşüyerek Beyaz Cadı'nın sarayının yolunu alır. Edmund, Beyaz Cadı'nın onu Narnia Prensi yapacağını düşünür, bu yüzden onun yanına gider. Saraya ulaştığı zaman Beyaz Cadı kardeşlerinin nerede olduğunu sorar, onları getirmediğini öğrenince çok sinirlenir; Edmund'a ne Türk lokumu verir, ne de onu Narnia Prensi yapar, sadece onu bir yere kapatır. Daha sonra Edmund Beyaz Cadı'nın aslında kim olduğunu öğrenir.

Aslında Narnia'nın asıl Kralı olan Aslan uzun yıllar boyunca Narnia'da olmamıştır; bu fırsattan yararlanan Beyaz Cadı tüm Narnia'ya buzul çağını yaşatmış ve ağır kurallar koymuştur. Oysa Aslan'ın yönettiği Narnia çok daha başkadır.

Aslan, Narnia'ya geri döner ve dört Pevensie kardeşinin Narnia'yı kurtarabileceğini düşünür, onları savaşa davet eder. Aslan, Edmund'ın kurtulması için kendi canını feda eder ama Narnia'nın özel bir gücüyle Aslan hayata tekrar geri döner. Beyaz Cadı ve ordusu ile Narnia severler ve Pevensie kardeşlerin yaptığı savaş sonucu Narnia, Beyaz Cadı'nın etkisinden kurtulur ve eski günlerine geri döner. Peter, Narnia Kralı; Susan, Narnia Kraliçesi; Edmund, Narnia Prensi ve Lucy, Narnia Prensesi olarak seçilir. Narnia'daki işini tamamladıklarını düşünen Edmund ve kardeşleri Narnia'ya göre 15 yıl sonra geldikleri dolabın bulunduğu odaya dolap yardımıyla geri dönerler, fakat özel bir güçle geri döndüklerinde kendilerini gittikleri zamanda (çocukluk dönemlerinde) bulurlar.

Prens Caspian[değiştir | kaynağı değiştir]

Edmund ve kardeşleri, haklı olan Narnia Prensi Caspian'a Kral Miraz'a karşı yardım etmek için geri döner (İlki gibi büyülü dolaptan değil de Londra'daki Trafalgar Meydanı yakınındaki bir metro istasyonundan Narnia'ya geçiş yaparlar). Narnia'ya vardıklarında Telmarinler ve birkaç dost Narnialılara rastlarlar, onlara kim olduklarını anlatırlar ve onlardan yardım isterler. Narnialılar, Edmund ve kardeşlerini Aslan'ın daha önce Beyaz Cadı tarafından öldürülmeye çalışıldığı büyük taş ve bununla beraber Aslan'a ait bir sürü şeyin bulunduğu yere götürürler. Edmund ve kardeşleri daha önce rastladıkları bir yerde eski kılıçlarını, oklarını ve gerekli eşyaları bulurlar, kıyafetlerini giyerler.

Orada sıkıştırılmış bir buz kalıbından çıkmaya çalışan Beyaz Cadı'yı Prens Caspian ve Peter Pevensie durduramayınca Edmund bir kılıçla buzu kırar ve Beyaz Cadı tehlikesini sona erdirtir. Oranın dışarısında Peter Pevensie ve Kral Miraz bir düello yaparlar, Edmund buna tanık olur. Sonuç olarak tekrar Edmund ve kardeşleri Narnia'yı kurtarırlar, sonra Aslan'la karşılaşırlar ve Aslan onları bulundukları istasyona geri yollar.

Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Edmund, Lucy ve kuzenleri Eustace, sihirli bir resim aracılığıyla Narnia dünyasına girerler. Kendilerini okyanusun ortasında, Prens Caspian'ın komutasında olan gemide bulurlar. Aslan, daha önce Edmund ve Lucy'e artık yaşlarının Narnia'ya gelmek için fazla olduğunu belirmişti ve bu yüzden bu onların Narnia'daki son yolculukları olacaktır. Bu yolculuğa Edmund ve Lucy'nin yanında gelen kuzenleri Eustace, macera sırasında birkaç ders alır ve olgunlaşmaya başlar, açıkçası bu Edmund'ın ilk başlarda kabullenemediği bir şey olsa da sonrasında bu duruma sevinir.

Macera sırasında Eustace ejderhaya dönüşür, Aslan ona yardım eder ve böylece Eustace, Narnia'nın sırrını keşfeder. Prens Caspian'ın gerçekleştirdiği yolculukta ona eşlik etmeleri bittiği zaman Edmund, Lucy ve Eustace geldikleri odaya geri dönerler.

Son Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Akıllı ve acımasız bir maymunun yönetimindeki sahte bir Aslan (aslan postu giymiş bir eşek), Narnia'da yaşayan iyi insanların Calormenlılara itaat etmesini söyler. Narnia'nın son kralı Kral Tirian, Eustace ve Jill ile birlikte Calormen'lılara karşı savaş açar. Bu savaş şimdiye kadarki Narnia tarihinde en son ve en büyük savaş olur. Çünkü savaş sonunda Aslan, Narnia'da kıyameti koparır ve Narnia yerle bir olur. En son kısmında ise Lucy, Edmund ve Peter İngiltere'de geçirmiş oldukları bir tren kazası sonucu ölürler ve bir daha dünyaya hiç geri dönmemek üzere Narnia'ya gelirler. Aslan, onlar için İngiltere'nin aynısını Narnia'da oluşturur. Susan ise ümiversitesi için Amerika'dadır, bu yüzden tren kazasında o yoktur. Susan, içindeki Narnia inancını kaybeder, bir daha Narnia'ya hiç dönmez.