Ebro Antlaşması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ebro Nehri, İspanya

Ebro Antlaşması, MÖ 226'da Kartaca kralı Hasdrubal ve Roma Cumhuriyeti arasında imzalanan, İberya'daki Ebro Nehri'ni Roma ve Kartaca arasındaki sınır olarak belirleyen bir antlaşmaydı. Antlaşmanın şartlarına göre; Roma, nehrin güneyine doğru genişleme politikası izlemediği sürece aynı şekilde Kartaca da Ebro'nun kuzeyine yayılmayacaktı.

Kesin tarihi bilinmiyor ancak MÖ 226'dan bir süre sonra Roma, Ebro Nehri'nin güneyindeki Saguntum kasabasıyla yakınlaştı.[1] Polibios, Kartacalı general Hannibal'ın savaş için bir bahane aradığını söyler.[2] Kartaca Senatosu ile kısaca görüştükten sonra Hannibal, Saguntum'u kuşatmak için harekete geçti ve bu da sekiz ay süren bir kuşatmanın başlangıcı oldu. Roma Senatosu kuşatmayı haber alınca hemen Hannibal ve ardından da Kartaca senatosu ile istişare etmek için elçiler gönderdi. Başlangıçta Roma elçileri, Hannibal'ın bir Roma müttefikine saldırmasından dolayı Kartaca'dan Hannibal'ı teslim etmesini istedi. Kartaca Senatosu savaşı Saguntinlerin başlattığını ve Romalıların Kartacalıları suçlamak için hiçbir gerekçesi olmadığını belirtti.

Kasaba MÖ 219'da düşmeden önce Romalılar Saguntum'un yardımına gelemediler. Saguntum düştükten sonra Romalılar savaş hazırlıklarına başladılar ve Kartaca'ya ikinci bir elçi heyeti gönderdiler. Roma elçileri, Kartaca'nın Hannibal'ı ve Saguntum'a yapılan saldırıdan sorumlu diğer kişileri Roma'ya teslim etmesini istedi.[3] Livius, bu ikinci elçi heyetinin sadece resmi olarak savaş ilan etmenin formalitelerini takip etmek için gönderildiğini belirtir; bu, Romalıların Kartaca ile yeniden başlayacak olan bir savaşı tamamen beklediği anlamına geliyordu.[4] Hem Livius hem de Polibos, savaş ilanı yapılmadan önce ikinci Roma elçi heyeti ile Kartaca Senatosu arasındaki tartışma hakkında bazı bilgiler aktarıyorlar.

Bu gelişmelerin devamında Kartaca Senatosu, Ebro Antlaşması'nı kabul etmeyi ve ayrıca Hannibal'ı Romalılara teslim etmeyi reddetti. Kartacalıların bu anlaşmayı MÖ 241'de Catulus ve Hamilcar Barca arasında yapılan antlaşmaya benzettikleri söylenir. Burada Kartacalılar, Roma halkının iki general arasında yapılan anlaşmayı kabul etmeyi reddettiğini savundular Çünkü antlaşma bizzat halk tarafından onaylanmamıştı. Roma elçileri bu argümanı kabul etmeyi reddettiler ve bir antlaşmaya varılamayarak MÖ 218'de savaş ilan edildi. Bunu takip eden çatışmalar MÖ 201'e kadar süren İkinci Pön Savaşı'na yol açtı

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Adrian Goldsworthy, The Punic Wars (London: Cassel, 2000) 144.
  2. ^ Polybius, The Histories, trans. Mortimer Chambers (New York: Twayne Publishers, 1966), Book III, chapters 15–16, page 103–105.
  3. ^ Titus Livius, Livy, trans. Frank Gardner Moore (Cambridge: Harvard University Press, 1962) Book XXI
  4. ^ Titus Livius Book XXI, VII, 49