Emekçi Hareket Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(EHP sayfasından yönlendirildi)
Emekçi Hareket Partisi
Kısaltma EHP
Kurucu Hakan Öztürk
Slogan(ları)  • Tek Çözüm Emek Verenlerin Yönetimi
 • Üreten Biziz Yöneten de Biz Olacağız
 • Söz, Yetki, Karar İktidar Halka
 • İşsize İş Bulun ya da Defolun
Kuruluş tarihi 5 Ocak 2004
Önceli Devrimci Yol
Gazete(leri) www.yarinhaber.net, www.daimadergi.net
Üyelik (2023) azalış 228[1]
İdeoloji Marksizm-Leninizm
Siyasi pozisyon Aşırı sol
Ulusal üyelik Emek ve Özgürlük İttifakı
İnternet sitesi
 Türkiye

EHP'nin duvar yazılamaları

Emekçi Hareket Partisi, 5 Ocak 2004 tarihinde kurulan, Marksist-Leninist öğretiyi kendisine yol edinmiş, dünyaya egemen olan özel mülkiyet düzenini ve mevcut üretim ilişkilerini değiştirmeyi hedefine koyan çağdaş sosyalist siyasi partidir.[2] Kurucu Genel Başkan Hakan Öztürk, parti sözcüsü Özge Akman'dır.[3]

Çeşitli alan örgütlerine sahip olan EHP'nin, kadın örgütü EHP'li Sosyalist Feministler'dir. Partinin gençliği EHP Gençliği, liseli örgütü Liseli Hareket adını almıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Partinin çekirdeğini oluşturan Hareket grubunun oluşumu, 90'ların başında Devrimci Gençlik içinde yaşanan tartışmalar sonucu Eskişehir merkezli bir grubun kopmasıyla başlamıştır. 1990’lı yıllarda ÖDP içinde faaliyet gösteren Hareket grubu, yaşanan tasfiye ve ayrılma süreçleri sonucunda, SDP kuruluşu sürecine katıldı. Ancak, yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle SDP’den de ayrılan Hareket grubu, partileşme kararı alarak 5 Ocak 2004 tarihinde Emekçi Hareket Partisi (EHP) isimli kendi partisini kurdu.

Politik faaliyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Emekçi Hareket Partisi ülke içerisindeki pek çok alanda güncel mücadele yürüten bir örgüttür.

  • Emekçi Hareket Partisi aktüel olarak yaşanan ekonomik krize karşı “emekçi halkın” politik programını hayata geçirmek için mücadele eder. Bunun için inşaat, mağaza market, tekstil iş kollarında Gebze, Tuzla, Esenyurt, Küçükçekmece gibi işçi havzalarında son yıllarda örgütlenme çalışmalarını hızlandırmıştır.
  • 2019 yerel seçimlerinde, seçimlere kendi adayı ile katılma kararı alarak, Özge Akman’ı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı bağımsız adayı olarak desteklemiştir. “Emek verenlerin yönetimi için oylar Özge Akman’a” sloganıyla 2451 oy almıştır.
  • EHP’li Sosyalist Feministler kadın kurtuluş mücadelesinin geniş kitleler tarafından sahiplenmesinde önemli sorumluluklar üstlenmiştir. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri’nin kuruluşta aktif rol oynamıştır.
  • EHP Gençliği, öğrenci gençliğin örgütlü ve politik mücadelesinin tüm üniversitelere yayılması için Gençlik Hareketi Koordinasyonu[4] ile aktif çalışmalar yürütmektedir..
  • Emekçi Hareket Partisi, bir sonraki seçimlerde parti olarak yerini alabilmek adına "Emekçileri, Kadınları, Gençleri, Emekçi Halkın Temsilcilerini Meclise Gönderiyoruz"[5] bildirisi yayınlayarak, örgütlenme çalışmalarına hız verdiğini belirtmiştir. 2021 yılının son çeyreğinde Yurttaş Meclisi[6] isimli platformu kurarak, yurttaşın sesi olmayı hedeflerken; bir yandan da Birleşik İşçi Zemini'ni[7] oluşturan kurumlardan biri olarak işçilerin çoğulcu siyaset arayışına çözüm olmuştur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı". 24 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Emekçi Hareket Partisi". ehp.org.tr. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Emekçi Hareket Partisi". ehp.org.tr. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021. 
  4. ^ "Gençlik Hareketi Koordinasyonu". 24 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Emekçileri, Kadınları, Gençleri Emekçi Halkın Temsilcilerini Meclise Gönderiyoruz". 13 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Yurttaş Meclisi". 17 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Birleşik İşçi Zemini". 17 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.