Eğerlibaşköy, Kızılcahamam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eğerlibaşköy
Harita
Ankara
Ankara
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeKızılcahamam
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
İl plaka kodu06
Posta kodu06890

Eğerlibaşköy, Ankara ilinin Kızılcahamam ilçesine bağlı bir mahalledir. Ankara iline 107 km, Kızılcahamam ilçesine 30 km uzaklıktadır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy Halkı Çıtak Türkleridir. Evliyâ Çelebi'nin eseri Seyahatnâme'de nakledildiğine göre, Çıtak Türkleri Bulgaristan'ın Tuna boylarında yaşayan bir Türk boyuydu. Çıtak Türkleri, Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Gazi'nin ordusundaki Türk askerlerin zamanla Tuna boylarındaki Tatarlar, Bulgarlar ve Ulahlar ile karışıp kaynaşmasından ortaya çıkmıştır.[1]

Eğerlibaşköy Kalesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğerlibaşköy'ün kuzeydoğusunda yer alan ve Rumlardan kaldığı sanılan kalenin kesin tarihi bilinmemektedir.[2]

Beş katlı olan kalenin her katında çeşitli ebatlarda odalar mevcut olup, kale tamamen doğal taş oyularak yapılmış ve kalenin içerisinden bakıldığında Eğerli Vadisi'ne en hakim yere sahip olduğu ve stratejik önem taşıdığı görülür.

Kalenin arkasındaki dağda hâlâ o günkü ordunun karargah olarak kullandığı yerlerin taş çakıllarının yıkıntılarını görmek mümkündür.

Anlatıldığına göre Anadolu Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad, Rum Kalesi'ni ele geçirmek üzere buraya gelirken Taşlıca'ya uğramış.

Kalenin daha sonraki asırlarda Celali isyanları döneminde ve Osmanlı'nın son yıllarındaki otorite ve istikrar boşluğundan dolayı yaşanan bazı haydutluk olaylarında kullanılmış olması muhtemeldir.[3]

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2009 245
2007
2000 669
1997 -

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Nişanyan Yeradları". nisanyanmap.com (İngilizce). 31 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2021. 
  2. ^ "KÖY TARİHÇESİ". www.egerlibaskoy.org. 31 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2021. 
  3. ^ "ANASAYFA". www.egerlibaskoy.org. 19 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]