Cinsel yönelimi değiştirmeye yönelik tecavüz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Düzeltici tecavüz sayfasından yönlendirildi)

Cinsel yönelimi değiştirmeye yönelik tecavüz (İngilizcecorrective rape), kurbanın cinsel yönelimini değiştirmek amacıyla eşcinsel, biseksüel veya heteroseksüellikten farklı bir cinsel yönelime sahip birinin heteroseksüele dönüştürülmesi amacıyla gerçekleştirilen tecavüz türüdür.

Bu terim özellikle günümüze kadar 30 tane ölümle sonuçlanan tecavüzün yer aldığı Güney Afrika Cumhuriyeti'nde kullanılır. Temmuz 2007'de Sizakele Sigasa ile Salome Massooa adlı bir lezbiyen çiftin ırzına geçilip öldürülmüştür. Bu olaydan sonra, böyle suçlardan kurban kalanları desteklemek için 07/07/07 Campaign adlı bir insan hakları dernekleri koalisyonu kurulmuştur. Nisan 2009'da Eudy Simelane adlı bir kadın millî futbolcu ve LGBT hakları savunucusunun bir grup erkek tarafından ırzına geçilmesi ve 25 kez bıçaklanmasının ardından bu durum uluslararası tepkiye uğramaya başlamıştır. Onun ırzına geçtiğini itiraf eden bir erkeğe, ırza geçme ve cinayet suçlarından dolayı hapis cezası verilmiştir. Bununla birlikte mahkeme, kurbanın cinsel yöneliminin olayı etkilemediği sonucuna varmıştır.[1]

Güney Afrikalı psikolog Kerry Frizele, kurbanın hem cinsiyeti hem de cinsel yöneliminden dolayı ayrımcılığa uğraması nedeniyle düzeltici tecavüzü bir nefret suçu olarak nitelendirmiştir.[2]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kelly, Annie (12 Mart 2009). "Raped and killed for being a lesbian: South Africa ignores 'corrective' attacks" (İngilizce). The Guardian. 7 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2010. 
  2. ^ Frizelle, Kerry (13 Mart 2009). "'Corrective' rape should be a hate crime" (İngilizce). The Guardian. 23 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2010.