Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü
KısaltmasıOMPI
WIPO
Kuruluşu14 Temmuz 1967
TürüÖrgüt
Yasal durumuEtkin
MerkeziCenevre, İsviçre
BaşkanıAvustralya Francis Gurry
Ana kuruluşuBirleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi
WebsitesiDünya Fikrî Mülkiyet Örgütü

Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü (WIPO (World Intellectual Property Organization)), Birleşmiş Milletler'in özelleşmiş 17 örgütünden birisidir. WIPO, "Dünyada fikrî mülkiyet haklarının korunmasını ve yaratıcı etkinliği teşvik etmek amacıyla" 1967 yılında kurulmuştur.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler Enformasyon Merkezi tarafından Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü olarak Türkçeleştirilen WIPO (World Intellectual Property Organization), 1883 yılında düzenlenen Paris Fuarı'nda endüstriyel mülkiyet haklarını korumak için 14 ülkenin katılımıyla oluşturuldu. Başlangıçta marka tescili, patentler ve endüstriyel tasarımları içeren anlaşmalar, 1886 yılında sanat eserlerini ve telif hakkı yasalarını da kapsadı. 1960 yılında WIPO ismini alan örgüt, 1974 yılında Birleşmiş Milletler'in tüm üyelerinin tanıdığı bir organizasyona dönüşmüştür.

Amaç ve Kapsam[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası anlamda fikri mülkiyet haklarını korumaya ve düzenlemeye yönelik çalışmalarda bulunan WIPO, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelere bu anlamda finansal ve bilimsel destekte bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler'in tüm üyelerine açılan anlaşmalarla, ulusların kendi içinde fikri mülkiyet hukukunu belirginleştirmeye yönelik çalışmalarda bulunmaktadır.

Günümüzde WIPO[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugün 24 anlaşma düzenlemiş olan örgüt, 193 üye ülkeye sahiptir. Fikri mülkiyet ekseninde akademik çalışmalar yapan WIPO, bireysel anlamda da insanların yaratılarını hukuksal bir düzleme oturtup fikri mülkiyete saygıyı güçlendirmeye yönelik bilinçlendirme misyonunu sürdürmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Convention Establishing the World Intellectual Property Organization, www.wipo.int 11 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. signed at Stockholm on July 14, 1967, Preamble, second paragraph.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]