Durbalı Sultan Tekkesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Durbalı Sultan Tekkesi

Asprogeia Tekkesi (YunancaΤεκές των Ασπρογείων) veya İreni Tekke (Ιρενί Τεκές), Yunanistan'da 1492'den kalma bir Alevi-Arnavut tekkesi. Farsala bölgesi Polydamantas belediyesi Ano Asprogia köyünde yer almaktadır. Tekke'nin içinde İmam Ali'nin ve Hacı Bektaş Veli'nin resimleri aslımaktadır. 1920'lerde Yunanistan ve Türkiye arasındaki nüfus değişimi ve II. Dünya Savaşı'nda Çamlık Arnavutların yurtdışı edilmedi nedeniyle, Trabzon yakınları olan Pontus bölgesinden gelen Pontus Rumları, Meryem Ana ve Başmelekler gibi Hristiyan azizlerin portreleri içeriye yerleştirilmiştir.

Ireni Tekkesi, 1492 yılında Konya'dan gelen göçmen aziz Turbali Sultan (Arnavutça'da Durballı Baba olarak bilinir) tarafından inşa edilmiştir. Tekke, 1770 yılında Mevlevi Tarikatı tarafından işgal edildi. 1880 yılında burada 55 derviş yer alıyordu. 1925'ten sonra Arnavut kralı Ahmet Zogoğlu'nun baskılarından kaçan pek çok Arnavut, tekke'ye sığındı ve aynı zamanda Yunan devleti tarafından da desteklendi. Arnavut Bektaşilerinin tekke'nin kontrolünü eline geçirdiği zamanda da bu sıradaydı. Bu ise 1973 yılına kadar sürdü ve bina terk edildi.

1930'ların ortasına kadar, tekke, liderleri Kâsım Baba'nın altında 6 büyük Arnavut dervişinin yaşadığı bir yerdi. Tekkenin dervişleri çok misafirperver olarak kabul edildi. Tekke'nin dışında "Durbalos Tapınağı" olarak bilinen küçük bir cami (mescit) vardı.

Bugün ise tekke, yaklaşık 7 x 10 metre boyutlarında olan terkedilmiş, iki katlı bir taş yapıdır. Pencere ve kapılar parçalanmış ve iç kutular yok edilmiştir. Tavan çökmek üzere. Tekkenin camiisi (yun. Tzami veya temenos) nispeten iyi durumdadır, ancak minare artık bulunmamaktadır. Bazı dervişler buraya gömülmüştür.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]