Dungan Ayaklanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dungan İsyanı sayfasından yönlendirildi)
Dungan Ayaklanması

Yakub Bey
Bölge
Sonuç Qing zaferi
Taraflar
Qing Hanedanı

Kaşgar Uygur isyancıları
Destek:
 Britanya İmparatorluğu
 Osmanlı İmparatorluğu


Tarançi isyancıları
Destek:
 Rus İmparatorluğu
Hui isyancılar
Güçler
Hunan ordusu 120,000, Zuo Zongtang ordusu ve sadık birlikler Uygur birlikleri, Afgan gönüllüler ve bazı Han Çinlileri Ma Mingxin taarafından kurulan Cehriyye cemaati Müslümanları ve bazı Han çinlileri
Kayıplar
Sivil ve asker dahil 8,000,000 ile 12,000,000 arasında ölü.

Dungan Ayaklanması veya Hui Azınlık Savaşı, 19. yüzyılda Çin'in batısında meydana gelmiş dini ve etni bir ayaklanmadır. Ayaklanma, 1862 ile 1877 yılları arasında Huiler ile Çin'in Şansi, Kansu, Ningxia ve Sincan bölgelerindeki diğer bazı Müslüman gruplar tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu terim bazen aynı tarihlerde Yunnan'da gerçekleşen Panthay isyanı için de kullanılmaktadır.

Ayaklanma kaotikti ve Sarı Nehir'in batı yakasında bilinen bir nedeni veya özel amacı olmaksızın bando takımı ve askeri komutanların da sık sık müdahil olduğu bir savaştı. Genel olarak var olan bir yanlış anlama ise ayaklanmanın doğrudan Qing Hanedanı'na karşı yapıldığı fikriydi ki hanedanın başkenti olan Pekin'e karşı bir saldırı niyetine dair herhangi bir kanıt bulunmamaktaydı. Ayaklanma başarısızlıkla sonuçlandığında Dunganlar kitlesel olarak Rusya ve Orta Asya'ya göç etti.

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]