Dubai'deki en yüksek binaların listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Günbatımı öncesi Dubai manzarası.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin en geniş kenti Dubai'de tamamlanmış yüksek ölçüde 911 adet,[1] 180 metre (591 ft)'den yüksek 88 adet bina bulunmaktadır. Dubai'deki en yüksek bina, aynı zamanda Ocak 2010'da inşaatının tamamlanmış olmasına rağmen en üst noktasına 17.01.2009'da ulaştırıldığı tarihten bu yana dünyadaki en yüksek bina olma özelliğini elinde bulunduran 828 metre (2.717 ft) yüksekliğinde ve 163 katı bulunan Burç Dubai'dir. Dubai'deki ikinci en yüksek bina 414 metre (1.358 ft)'dir.

101 katlı ve 414 m. yüksekliğindeki, Palm Cumeyra ve Dubai Marina manzaralı Princess Kule, tümüyle ikamet bulunduran en yüksek gökdelendir.[2] Dubai'deki gökdelenler başlıca olarak Şeyh Zayid Caddesi (E 11), Dubai Marina ve İş Körfezi alanlarında kümelenmiştir.

Dubai'de, dünyadaki tüm kentlerden daha fazla olarak, en azından 300 metre (984 ft) yüksekliğe sahip olan 18 adet tamamlanmış gökdelen bulunmaktadır.[3] En az 200 metre (656 ft) yüksekliğe sahip 73 adet gökdelen ile yine dünyadaki diğer kentlerin tümünden daha fazla sayıya sahiptir. Dubai, Ortadoğunun ve dünyanın en yüksek gökyüzü manzarasına sahiptir.[4] 2012 yılı itibarıyla, en az 100 metre (330 ft) yüksekliğe sahip 236 adet gökdelen ile dünyada sıralamasında beşinci sırada derecelendirilmiştir.[5]

Dubai'deki gökdelen inşaatları 1979 yılında Dünya Ticaret Merkezi'nin inşa edilmesiyle başlamıştır. Dünya Ticaret Merkezi, Dubai'nin ilk gökdelenidir. İnşaatının tamamlandığı zaman için Orta Doğu'nun da en yüksek binası olmuştur. 1999'dan bu yana, özellikle de 2005'ten itibaren yoğun bir gökdelen inşaatı patlaması yaşanmıştır. 200 metre (656 ft)'den daha yüksek 73 gökdelenenin tümü 1999'dan sonra tamamlanmıştır.[3] Sadece on yıldan daha kısa bir süre içinde Dubai dünyanın en yüksek binalarına, ikametlerine ve otellerine sahip hale gelmiştir. 2012 yılı itibarıyla, 363 yeni gökdelenin inşaatı başlamış olup buna ek olarak 640 aktif proje önerilmiş bulunmaktadır.[1]

En yüksekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Burç Dubai, dünyanın en yüksek binası.
Emirates Kuleleri

Bu liste tümüyle tamamlanmış ve en yüksek noktasına ulaştırılmış en az 180 metre (591 ft) yüksekliğe sahip binaları içermekte olup standart yükseklik ölçüsü baz alınmıştır. Tepe kısmı ve mimari detayları içine almakta olup anten direklerini ise içermemektedir. Bazı bina isimlerinin yanında bulunan eşitlik (=) işareti ile aynı binanın iki veya daha fazla eşdeğer yüksekliğe sahip benzeri ile birlikte bulunduğu ifade edilmektedir. Yıl sütununda belirtilen binanın tamamlanma yılıdır.

Sıra Bina Yükseklik
m (ft)
Kat Yıl Notlar
1 Burç Dubai 828 metre (2.717 ft) 163 2010 Bina 17 Ocak 2009'da en üst noktasına ulaştırıldı ve dünyanın en yüksek gökdeleni unvanını elde etti.[6][7]
2 Princess Tower 414 metre (1.358 ft) 101 2012 Tümüyle ikamet olan dünyanın en yüksek binasıdır.[8][9][10]
3 23 Marina 392,8 metre (1.289 ft) 90 2012 [11][12]
4 Elite Residence 380 metre (1.250 ft) 87 2012 [13][14]
5 Almas Tower 360 metre (1.180 ft) 68 2008 Tümüyle ofis olan kentteki en uzun binadır.[15][16][17]
6= JW Marriott Marquis Dubai Tower 1 355 metre (1.165 ft) 77 2012 Dünyadaki en yüksek otel binasıdır.[18][19]
6= JW Marriott Marquis Dubai Tower 2 355 metre (1.165 ft) 77 2012 [18][20]
8 Emirates Office Tower 355 metre (1.165 ft) 54 2000 Emirates Kule 1 olarak da bilinir.[21][22]
9 The Torch 337 metre (1.106 ft) 79 2011 [23]
10 Rose Tower 333 metre (1.093 ft) 72 2007 Dünyadaki en yüksek ikinci otel binasıdır.[24][25][26]
11 El Yakup Kule* 328 metre (1.076 ft) 72 2011 İnşaatı devam ediyor, bina en yüksek noktasına 2012'de ulaştırıldı.[27][28]
12 The Index 326 metre (1.070 ft) 80 2010 [29][30][31]
13 Burç El Arap 321 metre (1.053 ft) 60 1999 Tamamlandığı dönem için otel olarak kullanılan dünyadaki en yüksek binadır.[32][33]
14 HHHR Tower 318 metre (1.043 ft) 72 2010 [34][35]
15 Ocean Heights 310 metre (1.020 ft) 83 2010 [36][37]
16 Jumeirah Emirates Towers Hotel 309 metre (1.014 ft) 56 2000 Emirates Kule 2 olarak da bilinir.[38][39]
17 Cayan Kulesi 306 metre (1.004 ft) 76 2013 10 Haziran 2013'te tamamlanarak açılışı yapıldı. Bina en üst noktasına 2012'de ulaştırıldı.[40][41]
18 The Address Downtown Dubai 302 metre (991 ft) 63 2008 [42][43]
19 Emirates Crown 296 metre (971 ft) 63 2008 [44][45]
20 Khalid Al Attar Tower 2 294 metre (965 ft) 66 2011 [46][47]
21 Islamic Bank Office Tower 294 metre (965 ft) 49 2011 [48][49]
22= Millenium Tower 285 metre (935 ft) 60 2006 [50][51]
22= Sulafa Tower 285 metre (935 ft) 75 2010 [52][53]
24 D1* 284 metre (932 ft) 80 2013 İnşaatı devam ediyor -bina en yüksek noktasına 2012'de ulaştırıldı.[54][55]
25 Marina Pinnacle 280 metre (920 ft) 73 2011 [56][57]
26 JAL Hotel 269 metre (883 ft) 60 2010 [58][59][60]
27 21st Century Tower 269 metre (883 ft) 55 2003 [61][62]
28= Al Kazim Tower 1 265 metre (869 ft) 53 2008 [63][64]
28= Al Kazim Tower 2 265 metre (869 ft) 53 2008 [65][66]
30 Ubora Tower 1 263 metre (863 ft) 58 2010 [67][68]
31 Islamic Bank Residential Tower 261 metre (856 ft) 51 2011 [69][70]
32 Vision Tower 260 metre (850 ft) 60 2008 [71][72]
33 Conrad Dubai* 255 metre (837 ft) 51 2012 İnşaatı devam ediyor, bina en üst noktasına 2012'de ulaştırıldı.[73][74][75]
34 Dubai Marriott Harbour Hotel & Suites 254 metre (833 ft) 59 2007 Aynı zamanda El Marsa Kule adıyla da bilinmektedir.[76][77]
35= Angsana Suites Tower 250 metre (820 ft) 49 2007 [78][79]
36 Chelsea Tower 250 metre (820 ft) 49 2005 [80][81]
37 Al Tayer Tower 249 metre (817 ft) 59 2009 [82][83]
38 Rolex Tower 247 metre (810 ft) 63 2010 [84]
39= Al Fattan Tower 245 metre (804 ft) 51 2006 [85][86]
39= Oasis Beach Tower 245 metre (804 ft) 51 2006 [87][88]
41 AAM Tower 244 metre (801 ft) 46 2008 Arenco Kule olarak da bilinir.[89][90]
42 The Tower 243 metre (797 ft) 54 2002 [91][92]
43 Sama Tower 240 metre (790 ft) 51 2009 [93][94]
44= Churchill Residency 235 metre (771 ft) 61 2010 [95][96]
44= The Buildings by Daman* 235 metre (771 ft) 65 2012 İnşaatı devam ediyor, bina en üst noktasına 2012'de ulaştırıldı.[97][98][99]
46 Park Place 234 metre (768 ft) 56 2007 [100][101]
47 Mag 218 Tower 232 metre (761 ft) 66 2010 [102][103]
48 Al Tayer Tower 225 metre (738 ft) 59 2009 Manazel El Safa Kule olarak da bilinir.[82][83]
49 The Bay Gate* 221 metre (725 ft) 53 2012 İnşaatı devam ediyor. Bina en yüksek noktasına 2008'de ulaştırıldı.[104][105]
50= Angsana Hotel Tower 221 metre (725 ft) 49 2008 [106]
50= Angsana Suites Tower 221 metre (725 ft) 49 2007 [107][108]
52 Trident Grand Residence 220 metre (720 ft) 45 2009 [109]
53 Al Bateen Tower 220 metre (720 ft) 55 2013 İnşaatı devam ediyor. Bina en yüksek noktasına 2013'te ulaştırıldı.[110][111]
54 Jumeirah Bay 2 218 metre (715 ft) 47 2009 [112][113]
55= Jumeirah Beach Residence Sadaf 4 216 metre (709 ft) 54 2007 [114][115]
55= Amwaj Rotana Resort 216 metre (709 ft) 25 2007 [114][115]
55= Jumeirah Beach Residence Sadaf 4 216 metre (709 ft) 54 2007 [116][117]
58 Al Seef Tower 215 metre (705 ft) 46 2005 [118][119]
59= Grosvenor House The Residence 210 metre (690 ft) 48 2010 [120][121]
59= Grosvenor House West Marina Beach 210 metre (690 ft) 48 2005 [122][123]
59= Al Rostamani Maze Tower 210 metre (690 ft) 56 2010 [124][125]
59= Latifa Tower 210 metre (690 ft) 56 2010 [126]
59= Le Rêve 210 metre (690 ft) 50 2006 [127][128]
64= Marina Heights Tower 208 metre (682 ft) 55 2006 [129][130][131]
64= Executive Tower M 208 metre (682 ft) 52 2009 [132]
67= Jumeirah Beach Residence Bahar 1 208 metre (682 ft) 52 2007 [133][134]
67= Marina Crown 207 metre (679 ft) 52 2006 [135][136]
67= Tamani Hotel Marina 207 metre (679 ft) 54 2006 [137][138]
69 Nassima Tower 204 metre (669 ft) 49 2010 [139][140]
70 Dubai Mixed-Use Towers 200 metre (660 ft) 61 2013 İnşaatı devam ediyor, bina en üst noktasına 2012'de ulaştırıldı.[141]
71 The Citadel 201 metre (659 ft) 48 2008 [142][143]
72 MBK Tower 200 metre (660 ft) 59 2010 [144]
73 Shangri-La Hotel 200 metre (660 ft) 43 2003 [145][146][147]
74= Jumeirah Beach Residence Bahar 7 196 metre (643 ft) 49 2007 [148][149]
74= Jumeirah Beach Residence Bahar 3 196 metre (643 ft) 49 2007 [150][151]
76 Al Salam Tecom Tower 196 metre (643 ft) 47 2008 [152]
77= Jumeirah Beach Residence Bahar 5 192 metre (630 ft) 48 2007 [150][151]
77= Dubai Mall Hotel 192 metre (630 ft) 37 2008 [153][154]
79= Burjside Boulevard 190 metre (620 ft) 49 2013 İnşaatı devam ediyor, bina en üst noktasına 2012'de ulaştırıldı.[155]
79= Concorde Tower 190 metre (620 ft) 45 2008 [156][157]
79= Dubai Jewel Tower 190 metre (620 ft) 43 2008 [158][159]
79= Horizon Tower 190 metre (620 ft) 45 2006 [160][161]
79= Platinum Tower 190 metre (620 ft) 44 2012 [162][163]
84 Executive Tower B 188 metre (617 ft) 47 2008 [164][165]
85= Lake Terrace 187 metre (614 ft) 40 2008 [166][167]
85= Sidra Tower 187 metre (614 ft) 45 2009 [168][169]
87 Dubai Tower 186 metre (610 ft) 45 2011 [170]
88= Etisalat Tower 2 185 metre (607 ft) 33 2007 [171][172]
88= Mesk Tower 185 metre (607 ft) 40 2003 [173][174]
88= Murjan Tower 185 metre (607 ft) 40 2003 [175][176]
88 Capricorn Tower 185 metre (607 ft) 46 2003 [177][178]
92= Jumeirah Beach Residence Murjan 1 184 metre (604 ft) 46 2007 [150][151]
92= Cumeyra Beach Residence 184 metre (604 ft) 46 2007 [150][151]
92= Jumeirah Beach Residence Sadaf 6 184 metre (604 ft) 46 2007 [150][151]
92= Jumeirah Beach Residence Sadaf 8 184 metre (604 ft) 46 2007 [150][151]
92= Dünya Ticaret Merkezi 184 metre (604 ft) 39 1979 [179]
97 Marina Terrace 183 metre (600 ft) 38 2006 [180][181][182]
98 Tiffany Towers 182 metre (597 ft) 45 2009 [183][184]
99= Bay Central 2* 180 metre (590 ft) 50 2012 İnşaatı devam ediyor, bina en üst noktasına 2012'de ulaştırıldı.[185]
99= Mazaya Business Avenue 1 180 metre (590 ft) 50 2011 [186]
99= Mazaya Business Avenue 2 180 metre (590 ft) 50 2011 [187]
99= Mazaya Business Avenue 3 180 metre (590 ft) 50 2011 [188]
99= Jumeirah Beach Residence Sadaf 8 180 metre (590 ft) 45 2007 [150][151]

* indicates building is still under construction, but has been topped out

İnşaatı devam eden, onaylanan ve önerilenler[değiştir | kaynağı değiştir]

İnşaatı devam edenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahmed Abdul Rahim El Attar Kule inşaatı devam ederken, 7 Mart 2008

Aşağıdaki liste Dubai'de inşaatı devam etmekte olan gökdelenlerden en az 180 metre (591 ft) yüksekliğe sahip olanları belirtmektedir.

Bina Yükseklik
m (ft)
Kat Yıl* Notlar
Marina 101 432 metre (1.417 ft) 101 2014 [189][190]
The Address the BLVD 370 metre (1.210 ft) 72 2015 [191]
Ahmed Abdul Rahim El Attar Kule 342 metre (1.122 ft) 76 2014 [192][193]
DAMAC Residenze 335 metre (1.099 ft)) 85 2016 İnşaatı tamamlandığında dünyadaki en yüksek ikamet binası olacaktır.[194]
The Skyscraper (Dubai) 330 metre (1.080 ft) 66 2014 [195]
Al Yaqoub Tower 328 metre (1.076 ft) 72 2013 İnşaatı devam ediyor, bina en yüksek noktasına 2010'da ulaştırıldı.[28][196]
Dubai Pearl Tower 300 metre (980 ft) 73 2016 [197][198]
D1 284 metre (932 ft) 80 2013 İnşaatı devam ediyor, bina en yüksek noktasına 2012'de ulaştırıldı.[54][55]
Al Hekma Tower 282 metre (925 ft) 64 2013 [199][200]
Conrad Dubai 255 metre (837 ft) 51 2013 İnşaatı devam ediyor. Gökdelen en üst noktasına 2012'de ulaştırıldı.[73][74][75]
Ahmed Khoory Tower 250 metre (820 ft) 60 2013 [201]
DAMAC Paramount Hotel & Residences 250 metre (820 ft) 56 2016 [202]
DAMAC Maison-Paramount Tower 1 250 metre (820 ft) 56 2016 [203]
DAMAC Maison-Paramount Tower 2 250 metre (820 ft) 56 2016 [204]
DAMAC Maison-Paramount Tower 3 250 metre (820 ft) 56 2016 [205]
The Buildings by Daman 235 metre (771 ft) 65 2013 İnşaatı devam ediyor, bina en yüksek noktasına 2011'de ulaştırıldı.[98][99]
Burj-Al-Salam 235 metre (771 ft) 58 2013 [206][207]
The Bay Gate 221 metre (725 ft) 53 2013 İnşaatı devam ediyor. Bina en yüksek noktasına 2008'de ulaştırıldı.[104]
Al Bateen Tower 220 metre (720 ft) 55 2013 İnşaatı devam ediyor. Bina en yüksek noktasına 2013'te ulaştırıldı.[110][111]
Duja Tower 195 metre (640 ft) 51 2012 [208][209]
Dubai Star 191 metre (627 ft) 46 2013 [210][211]
Dubai Tower 186 metre (610 ft) 45 2012 İnşaatı devam ediyor, bina en yüksek noktasına 2010'da ulaştırıldı.[212][213]
Bay Central 2 180 metre (590 ft) 40 2012 İnşaatı devam ediyor. Bina en yüksek noktasına 2011'de ulaştırıldı.[185]

*Tire işaretleri (--), bulunduğu tablo girdileri için binaların tamamlanma tarihi hakkında bilgi bulunmadığını ifade etmektedir.

Beklemeye alınanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki liste inşaatına daha önceden başlanmış olmasına rağmen askıda bulunan en azından 180 metre (591 ft) yüksekliğe sahip olacak inşaatları listelemektedir. Resmi olarak askıya alındıkları açıklanmış olmasa da gelişim projesinde askıya alınmışlardır.

Bina Yükseklik
m (ft)
Kat Yıl
(est.)
Notlar
Pentominium 516 metre (1.693 ft) 122 2014 Tamamlanması halinde dünyanın tümüyle ikametten oluşan en yüksek binası olacaktı.[214][215]
Burj Al Alam 510 metre (1.670 ft) 108 2013 [216]
Marina 106 425 metre (1.394 ft) 106 2012 [217]
Lighthouse Tower 402 metre (1.319 ft) 64 2012 [218]
Elite Towers|I&M Tower 290 metre (950 ft) 46 2012 [219][220]
The Palm Trump International Hotel & Tower 270 metre (890 ft) 62 2011 [221]
Elite Towers|Metro Tower 250 metre (820 ft) 45 2012 [222][223]
Anantara Hotel 234 metre (768 ft) 45 2008 [224]
Tiara United Tower 1 225 metre (738 ft) 61 2010 [225][226]
Tiara United Tower 2 225 metre (738 ft) 61 2010 [227][228]
Jumeirah Lake Apartments 219 metre (719 ft) 40 2008 [229]
Jumeirah Lake Offices 219 metre (719 ft) 40 2008 [230]
Al Boraq Tower 210 metre (690 ft) 45 2009 [231][232]

Onaylananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki liste onaylanmış olmakla birlikte en azından 180 metre (591 ft) yüksekliğe sahip olacak binaları içermektedir.

Bina Height*
m (ft)
Kat Yıl*
(est.)
Notlar
Meydan Tower 111 Entisar Kule olarak da bilinir. Burç Dubai'den sonra Şeyh Zayid Caddesindeki en yüksek ikinci bina olması tasarlanmaktadır.[233]
The Grand Boulevard Tower 291 metre (955 ft) 69 [234]
Marina Arcade 268 metre (879 ft) 65 [235]
Burj Vista 65/20 Muhammed bin Raşid Bulvarında olacaktır. Birisi 20, diğeri 65 kattan oluşacak özgün olarak tasarlanmış iki ayrı gökdelen 120 ve 520 adet lüks daire bulunduracaktır.[236]
JB Tower 264 metre (866 ft) 60 [237]
Escan Tower 256 metre (840 ft) 60 [238]
Burj Park III 253 metre (830 ft) 60
The Address Residence Fountain Views 60 [239]
Burjside Terrace 248 metre (814 ft) 62 [240]
The Mansion at Burj Khalifa 227 metre (745 ft) 60 [241]
Nili Tower 220 metre (720 ft) 57 Zamanı geçmiş bir proje olarak değerlendirildi.[242][243]
Al Boraq Tower 210 metre (690 ft) 45 [231][232]
IRIS Mist 200 metre (660 ft) 54 [244][245]
The Sheffield Tower 200 metre (660 ft) 46 [246][247]
Fortune Araames 200 metre (660 ft) 45 Zamanı geçmiş bir proje olarak değerlendirildi.[248][249]
El Matador Tower 185 metre (607 ft) 43 Zamanı geçmiş bir proje olarak değerlendirildi.[250][251]
Mag 220 Tower 180 metre (590 ft) 45 Zamanı geçmiş bir proje olarak değerlendirildi.[252][253]
Arabian Crowne 180 metre (590 ft) 45 Zamanı geçmiş bir proje olarak değerlendirildi.[254][255]

*Tire işaretleri (--), bulunduğu tablo girdileri için binaların tamamlanma tarihi hakkında bilgi bulunmadığını ifade etmektedir.

Önerilenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki liste inşaatı için önerisi verilen binaları içermektedir. Bu binaların en azından 180 metre (591 ft) yüksekliğinde olmaları tasarlanmaktadır.

Bina Yükseklik*
ft (m)
Kat Yıl*
(est.)
Notlar
Dubai City Tower 2.400 metre (7.900 ft) 400 2025 Aynı zamanda Dikey Kent olarak da bilinir.[256]
One Park Avenue 550 metre (1.800 ft) 125 Zamanı geçmiş bir proje olarak değerlendirildi.[257]
Burj Al Fattan 463 metre (1.519 ft) 96 [258]
DIFC Tower 1 420 metre (1.380 ft) 100 2015 [259]
Dynamic Tower 388 metre (1.273 ft) 80 2010 [260]
P-17 379 metre (1.243 ft) 78 2011 Hard Rock Hotel olarak da bilinir.[261][262]
Signature Towers Office 357 metre (1.171 ft) 75 Zamanı geçmiş bir proje olarak değerlendirildi.[263][264]
The Circle 330 metre (1.080 ft) 66 Zamanı geçmiş bir proje olarak değerlendirildi.[265]
Sheikh Hasher Tower 291 metre (955 ft) 62 Zamanı geçmiş bir proje olarak değerlendirildi.[266]
Signature Towers Hotel 286 metre (938 ft) 65 Zamanı geçmiş bir proje olarak değerlendirildi.[264][267]
G-Tower 280 metre (920 ft) 45 2012 [268][269]
Mada'in Hotel 270 metre (890 ft) 65 [265]
Signature Towers Residential 232 metre (761 ft) 55 Zamanı geçmiş bir proje olarak değerlendirildi.[264][270]
Saba Tower 4 222 metre (728 ft) 47 [271][272]

*Tire işaretleri (--), bulunduğu tablo girdileri için binaların tamamlanma tarihi ve/veya yüksekliği hakkında bilgi bulunmadığını ifade etmektedir.

Dubai'deki en yüksek binaların zaman dilimine göre listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

El Fahidi Hisarı, 179 yıl boyunca Dubai'nin en yüksek binası oldu.[273]

Aşağıdaki liste bir zamanlar Dubai'deki en yüksek binaları göstermektedir. Dubai'de bir gökdelen inşaatı patlaması yaşanmş olmasına karşın listede sadece yedi adet binanın ismi verilmiştir.

Bina En yüksek olduğu yıllar Yükseklik
m (ft)
Kat Kaynakça
Al Fahidi Fort 1799–1973 23 metre (75 ft)[D] 1 [274]
Sheikh Rashid Building 1973–1978 02.0[D] 15
Dubai World Trade Centre 1979–1999 149 metre (489 ft) 39 [275]
Burç El Arap 1999–2000 321 metre (1.053 ft) 60 [32]
Emirates Office Tower 2000–2009 355 metre (1.165 ft) / 1,163 56 [21]
Almas Tower 2009–2010 360 metre (1.180 ft) 74 [16]
Burç Halife 2009–present 828 metre (2.717 ft) 160

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

General
Specific
  1. ^ a b "About Dubai". Emporis.com. 20 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  2. ^ The Princess Tower Dubai
  3. ^ a b "List of Tallest Buildings in Dubai". CTBUH. 1 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  4. ^ "Tallest 25 Skylines Cities". ultrapolisproject.com. The Ultrapolis Project. 12 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  5. ^ "Cities with the most skyscrapers". Emprois.com. 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  6. ^ "Burj Khalifa". Emporis.com. 5 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2010. 
  7. ^ "Burj Khalifa". DubaiAssets.com. Erişim tarihi: 14 Haziran 2012. 
  8. ^ "Princess Tower". CTBUH. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  9. ^ "Princess Tower". SkyscraperPage.com. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  10. ^ Princess Tower Dubai Official Web Site
  11. ^ "23 Marina". CTBUH. 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  12. ^ "23 Marina". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  13. ^ "Elite Residence". CTBUH. 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  14. ^ "Elite Residence". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  15. ^ "Almas Tower". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  16. ^ a b "Almas Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  17. ^ "Almas Tower". CTBUH. 26 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  18. ^ a b JW Marriott Marquis Hotel Dubai. "JW Marriott Marquis Hotel Dubai: Dubai Luxury Hotels". Marriott.com. 16 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2012. 
  19. ^ "Emirates Park Tower 1". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  20. ^ "Emirates Park Tower 2". SkyscraperPage.com. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  21. ^ a b "Emirates Office Tower". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  22. ^ "Emirates Office Tower". SkyscraperPage.com. 2 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  23. ^ "The Torch". CTBUH. 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  24. ^ "Rose Tower". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  25. ^ "Rose Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  26. ^ "Rose Rayhaan by Rotana". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  27. ^ "Al Yaqoub Tower". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  28. ^ a b "Al Yaquob Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  29. ^ "The Index". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  30. ^ "The Index". Emporis.com. 1 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  31. ^ "The Index". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  32. ^ a b "Burj Al Arab". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  33. ^ "Burj al Arab". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  34. ^ "HHHR Tower". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  35. ^ "HHHR Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2008. 
  36. ^ "Damac Properties announces concrete frame completion of Ocean Heights | Damac Properties". AMEinfo.com. 1 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  37. ^ 02:15 PM. "DUBAI | Ocean Heights | 310m | 1017ft | 84 fl | Com – Page 27". SkyscraperCity. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  38. ^ "Jumeirah Emirates Towers Hotel". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  39. ^ "Emirates Hotel Tower". SkyscraperPage.com. 2 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  40. ^ "Infinity Tower". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  41. ^ "Infinity Tower". SkyscraperPage.com. 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  42. ^ "The Address Downtown Dubai". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  43. ^ "The Address Downtown Burj Dubai". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  44. ^ "Emirates Crown". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  45. ^ "Emirates Crown". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  46. ^ "Khalid Al Attar Tower 2". Emporis.com. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  47. ^ "Khalid Al Attar Towers". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  48. ^ "Central Park Office Tower". Emporis.com. Erişim tarihi: 14 Nisan 2008. 
  49. ^ "Central Park Office Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2008. 
  50. ^ "Millennium Tower". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  51. ^ "Millenium Tower". SkyscraperPage.com. 10 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  52. ^ "Sulafa Tower". Emporis.com. 7 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  53. ^ "Sulafa Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  54. ^ a b "D1 Tower". Emporis.com. 10 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  55. ^ a b "D1 Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  56. ^ "Marina Pinnacle". Emporis.com. 10 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  57. ^ "Marina Pinnacle". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  58. ^ "Hotel JAL Tower". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012. 
  59. ^ "Nikko Hotel Dubai". Emporis.com. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  60. ^ "Nikko Hotel Dubai". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  61. ^ "21st Century Tower". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  62. ^ "21st Century Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  63. ^ "Al Kazim Tower 1". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  64. ^ "Al Kazim Tower 1". SkyscraperPage.com. 16 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  65. ^ "Al Kazim Tower 2". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  66. ^ "Al Kazim Tower 2". SkyscraperPage.com. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  67. ^ "Ubora Tower 1". Emporis.com. 11 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2012. 
  68. ^ "U-Bora Tower 1". CTBUH. 14 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2012. 
  69. ^ "Central Park Resiential Tower". Emporis.com. Erişim tarihi: 14 Nisan 2008. 
  70. ^ "Central Park Residential Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2008. 
  71. ^ "The Vision Tower". Emporis.com. 25 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  72. ^ "Vision Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  73. ^ a b CTBUH. "Conrad Hotel Facts | CTBUH Skyscraper Database". 25.22608 55.28361: Skyscrapercenter.com. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2012. 
  74. ^ a b "Conrad Hotel". Emporis.com. Erişim tarihi: 14 Nisan 2008. 
  75. ^ a b "Conrad Hotel". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2008. 
  76. ^ "Emirates Marina Serviced Apartments & Spa". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2012. 
  77. ^ "Al Marsa Tower". CTBUH. 14 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2012. 
  78. ^ "Angsana Hotel & Suites 1". Emporis.com. 26 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2007. 
  79. ^ "Angsana Hotel & Suites 1". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2007. 
  80. ^ "Chelsea Tower". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  81. ^ "Chelsea Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  82. ^ a b "Al Tayer Tower". Emporis.com. 14 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "ATTEmp" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  83. ^ a b "Al Tayer Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "ATTSky" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  84. ^ "Rolex Tower". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2012. 
  85. ^ "Al Fattan Tower". Emporis.com. 17 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  86. ^ "Al Fattan Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  87. ^ "Oasis Beach Tower". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  88. ^ "Oasis Beach Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  89. ^ "AAM Tower". Emporis.com. 6 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2008. 
  90. ^ "AAM Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2008. 
  91. ^ "The Tower". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  92. ^ "The Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  93. ^ "Sama Tower". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2012. 
  94. ^ "Sama Tower". Emporis.com. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2012. 
  95. ^ "Churchill Residence". CTBUH. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2012. 
  96. ^ "Churchill Residency, Dubai". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2012. 
  97. ^ "The Buildings by Daman". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  98. ^ a b "The Buildings by Daman". Emporis.com. 1 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  99. ^ a b "The Buildings by Daman". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  100. ^ "Park Place". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  101. ^ "Park Place". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  102. ^ "Mag 218 Tower". Emporis.com. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  103. ^ "Mag 218 Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  104. ^ a b "The Bay Gate". Emporis.com. 4 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  105. ^ "The Bay Gate". CTBUH. 20 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  106. ^ "Angsana Hotel Tower". CTBUH. 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2012. 
  107. ^ "Angsana Suites Tower". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2012. 
  108. ^ "Angsana Hotel & Suites 1". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2012. 
  109. ^ [1][ölü/kırık bağlantı]
  110. ^ a b "Al Bateen Tower". Emporis.com. 8 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  111. ^ a b "Al Bateen Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  112. ^ "Jumeirah Bay 2". Emporis.com. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  113. ^ "Jumeirah Bay 2". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  114. ^ a b "Sadaf 4". Emporis.com. 20 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  115. ^ a b "Jumeirah Beach Residence C07". SkyscraperPage.com. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  116. ^ "JBR Area C Tower C07". Emporis.com. 1 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  117. ^ "Jumeirah Beach Residence C07". SkyscraperPage.com. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  118. ^ "Al Seef Tower". Emporis.com. 17 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  119. ^ "Al Seef Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  120. ^ "Grosvenor House The Residence". Emporis.com. 6 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  121. ^ "Grosvenor House The Residence". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  122. ^ "Grosvenor House West Marina Beach". Emporis.com. 4 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  123. ^ "Grosvenor House Hotel and Apartments". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  124. ^ "Al Rostamani Maze Tower". CTBUH. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2013. 
  125. ^ "Al Rostamani Maze Tower". SkyscraperPage.com. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2010. 
  126. ^ "Latifa Tower". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2013. 
  127. ^ "Le Reve". Emporis.com. 17 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  128. ^ "La Reve". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  129. ^ "Marina Heights". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  130. ^ "Marina Heights Tower". Emporis.com. 17 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  131. ^ "Marina Heights". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  132. ^ "Executive Tower M | Buildings". Dubai /: Emporis. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  133. ^ "JBR Area B Tower B01". Emporis.com. 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  134. ^ "Jumeirah Beach Residence B01". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  135. ^ "Marina Crown". Emporis.com. 17 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  136. ^ "Marina Crown". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  137. ^ "Tamani Hotel Marina". Emporis.com. 29 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  138. ^ "Number One Dubai Marina". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  139. ^ "Acico Office Tower". Emporis.com. 1 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2008. 
  140. ^ "Acico Office Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2008. 
  141. ^ "Dubai Mixed Used Tower". Skyscrapercity.com. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2012. 
  142. ^ "The Citadel". Emporis.com. 25 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2008. 
  143. ^ "The Citadel". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2008. 
  144. ^ "MBK Tower". CTBUH. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  145. ^ "Shangri-La Hotel". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012. 
  146. ^ "Shangri-La Hotel". Emporis.com. 19 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  147. ^ "Shangri-La Hotel". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  148. ^ "JBR Area A Tower A04". Emporis.com. 1 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  149. ^ "Jumeirah Beach Residence A04". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  150. ^ a b c d e f g "JBR Area B Tower B03 T01". Emporis.com. 30 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  151. ^ a b c d e f g "Jumeirah Beach Residence B03 T01". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  152. ^ "Al Salam Tecom Tower". Emporis.com. 18 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2007. 
  153. ^ "Dubai Mall Hotel". Emporis.com. 30 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  154. ^ "Dubai Mall Hotel". SkyscraperPage.com. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  155. ^ "Burjside Boulevard". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  156. ^ "Concorde Tower". Emporis.com. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  157. ^ "Concorde Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  158. ^ "Dubai Jewel Tower". Emporis.com. 6 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  159. ^ "Dubai Jewel Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2007. 
  160. ^ "Horizon Tower". Emporis.com. 17 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  161. ^ "Horizon Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  162. ^ "Platinum Tower". Emporis.com. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  163. ^ "Al Shafar Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  164. ^ "Executive Tower B". Emporis.com. 4 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  165. ^ "Executive Towers Building B". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 
  166. ^ "Lake Terrace". Emporis.com. 5 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2008. 
  167. ^ "Lake Terrace". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2008. 
  168. ^ "Sidra Tower". Emporis.com. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2008. 
  169. ^ "Sidra Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2008. 
  170. ^ "Dubai Tower". Emporis.com. 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  171. ^ "Etisalat Tower 2". Emporis.com. 18 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  172. ^ "Etisalat Telecommunication & Administration Building". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  173. ^ "Mesk Tower". Emporis.com. 8 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  174. ^ "Mesk Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  175. ^ "Murjan Tower". Emporis.com. 8 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  176. ^ "Murjan Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  177. ^ "Capricorn Tower". Emporis.com. 6 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  178. ^ "Capricorn Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  179. ^ "Dubai World Trade Center". Emporis.com. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  180. ^ "Marina Terrace". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  181. ^ "Marina Terrace". Emporis.com. 17 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  182. ^ "Marina Terrace". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  183. ^ "Tiffany Towers". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  184. ^ "Tiffany Towers". Emporis.com. 31 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  185. ^ a b "Bay Central 2". CTBUH. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  186. ^ "Mazaya Business Avenue 1". CTBUH. 2 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  187. ^ "Mazaya Business Avenue 2". CTBUH. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  188. ^ "Mazaya Business Avenue 3". CTBUH. 2 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  189. ^ "Marina 101". Emporis.com. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  190. ^ "Marina 101". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  191. ^ "The Address the BLVD". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. 
  192. ^ "Ahmed Abdul Rahim Al Attar Tower". Emporis.com. 11 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  193. ^ "Ahmed Abdul Rahim Al Attar Tower". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  194. ^ CTBUH. "DAMAC Heights Facts | CTBUH Skyscraper Database". 25.08735 55.14550: Buildingdb.ctbuh.org. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  195. ^ "The Skyscraper (Dubai)". Council on Tall Buildings and Urban Habitate. 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2013. 
  196. ^ "Al Yaquob Tower". Emporis.com. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  197. ^ "Dubai Pearl Tower | Buildings". Dubai /: Emporis. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  198. ^ "#UNDER C: DUBAI PEARL, 300M, 73F, (Project)". SkyscraperCity. 28 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  199. ^ "Al Hekma Tower, Dubai". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  200. ^ CTBUH. "Al Hekma Tower Facts | CTBUH Skyscraper Database". 25.19923 55.26820: Buildingdb.ctbuh.org. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  201. ^ "Ahmed Khoory Tower". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2012. 
  202. ^ "DAMAC Paramount Hotel & Residences". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2013. 
  203. ^ "DAMAC Maison-Paramount Tower 1". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2013. 
  204. ^ "DAMAC Maison-Paramount Tower 2". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2013. 
  205. ^ "DAMAC Maison-Paramount Tower 3". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2013. 
  206. ^ "Burj-Al-Salam". Emporis.com. 2 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2012. 
  207. ^ "Burj-Al-Salam". CTBUH. 1 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2012. 
  208. ^ "Duja Tower". Emporis.com. 4 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  209. ^ "Duja Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  210. ^ "Dubai Star". Emporis.com. Erişim tarihi: 8 Aralık 2007. 
  211. ^ "Dubai Star". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2007. 
  212. ^ "Dubai Tower". Emporis.com. 9 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2008. 
  213. ^ "Dubai Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2008. 
  214. ^ "Pentominium". Emporis.com. 3 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  215. ^ "Pentominium". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  216. ^ "Burj Al Alam". CTBUH. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012. 
  217. ^ "Marina 106". CTBUH. 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012. 
  218. ^ "Lighthouse Tower". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012. 
  219. ^ "I&M Tower". Emporis.com. 29 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2008. 
  220. ^ "I&M Tower". SkyscraperPage.com. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2009. 
  221. ^ "The Trump Palm International Hotel & Tower". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012. 
  222. ^ "Metro Tower". Emporis.com. Erişim tarihi: 14 Nisan 2008. 
  223. ^ "Metro Tower". SkyscraperPage.com. Erişim tarihi: 14 Nisan 2008. 
  224. ^ "Anantara Hotel". CTBUH. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012. 
  225. ^ "Tiara United Tower 1". Emporis.com. 4 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  226. ^ "Tiara United Tower 1". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  227. ^ "Tiara United Tower 2". Emporis.com. 4 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  228. ^ "Tiara United Tower 2". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  229. ^ "Jumeirah Lake Apartments". CTBUH. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012. 
  230. ^ "Jumeirah Lake Offices". CTBUH. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012. 
  231. ^ a b "Boraq Tower". Emporis.com. Erişim tarihi: 2 Aralık 2007. 
  232. ^ a b "Al Boraq Tower". SkyscraperPage.com. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2007. 
  233. ^ "111-storey tower coming up on Dubai's Sheikh Zayed Road". emirates247.com. 5 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2013. 
  234. ^ "The Grand Boulevard Tower 1". Emporis.com. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012. 
  235. ^ "Marina Arcade". Emporis.com. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012. 
  236. ^ "Emaar launches new Burj Vista project in Dubai". emirates247.com. 13 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2013. 
  237. ^ "JB Tower". Emporis.com. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012. 
  238. ^ "Escan Tower". Emporis.com. 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012. 
  239. ^ "The Address Residence Fountain Views III". Emaar.com. 9 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2013. 
  240. ^ "Burjside Terrace". Emporis.com. 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012. 
  241. ^ CTBUH. "The Mansion at Burj Khalifa Facts | CTBUH Skyscraper Database". 0.00000 0.00000: Buildingdb.ctbuh.org. 20 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  242. ^ "Nili Tower". Emporis.com. Erişim tarihi: 2 Aralık 2007. 
  243. ^ "Nili Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2007. 
  244. ^ "IRIS Mist". Emporis.com. 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2010. 
  245. ^ "Iris Mist". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. 
  246. ^ "The Sheffield Tower". Emporis.com. Erişim tarihi: 2 Aralık 2007. 
  247. ^ "The Sheffield Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2007. 
  248. ^ "Fortune Araames". Emporis.com. Erişim tarihi: 2 Aralık 2007. 
  249. ^ "Fortune Araames". SkyscraperPage.com. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2007. 
  250. ^ "El Matador Tower". Emporis.com. 22 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2007. 
  251. ^ "El Matador Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2007. 
  252. ^ "Mag 220 Tower". Emporis.com. 10 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2007. 
  253. ^ "Mag 220 Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2007. 
  254. ^ "Arabian Crowne". Emporis.com. 6 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. 
  255. ^ "Arabian Crowne". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. 
  256. ^ "The Plans for the 1.55-Mile-High Skyscraper in, You Guessed It, Dubai". gizmodo.com. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2013. 
  257. ^ "One Park Avenue". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. 
  258. ^ "Burj Al Fattan". Emporis.com. 7 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. 
  259. ^ "DIFC Tower 1". Emporis.com. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012. 
  260. ^ "Dynamic Architecture Building". Emporis.com. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. 
  261. ^ "P-17". Emporis.com. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012. 
  262. ^ "Hard Rock Hotel". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012. 
  263. ^ "Signature Towers Office". Emporis.com. 15 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  264. ^ a b c "Signature Towers". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2007. 
  265. ^ a b "The Circle". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. 
  266. ^ "Sheikh Hasher Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012. 
  267. ^ "Signature Towers Hotel". Emporis.com. 14 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  268. ^ "G-Tower". Emporis.com. 30 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2008. 
  269. ^ "G-Tower". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2008. 
  270. ^ "Signature Towers Residential". Emporis.com. 11 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012. 
  271. ^ "Saba Tower 4". Emporis.com. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012. 
  272. ^ "Saba Tower 4". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012. 
  273. ^ "The old...turned new". Gulf News. 25 Ekim 2001. 23 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 
  274. ^ "Dubai Museum". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 
  275. ^ "World Trade Center". SkyscraperPage.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]