DragonFly BSD

Vikipedi, özgür ansiklopedi
DragonFly BSD
Dosya:DragonFly BSD Logo.svg
DragonFly BSD 6.2.1 UEFI boot loader
Geliştirici(ler)Matthew Dillon
İşletim sistemi ailesiUnix benzeri (BSD)
Paket yöneticisipkg
Kaynak türüAçık-kaynak
LisansBSD[1]
Çekirdek türüHibrit çekirdek[2]
Platform desteğix86-64
Kullanıcı alanıBSD
Kullanıcı arayüzüUnix shell
Web sitesidragonflybsd.org
Dil sayısıİngilizce

DragonFly BSD, FreeBSD 4.8'den çatallanmış özgür ve açık kaynaklı Unix benzeri bir işletim sistemidir. 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında bir Amiga geliştiricisi ve 1994 ile 2003 arasında FreeBSD geliştiricisi olan Matthew Dillon, Haziran 2003'te DragonFly BSD üzerinde çalışmaya başladı ve 16 Temmuz 2003'te FreeBSD posta listelerinde duyurdu.

Dillon DragonFly'ı, FreeBSD 5'te iş parçacığı ve simetrik çoklu işleme için benimsenen tekniklerin düşük performans ve bakım sorunlarına yol açacağı inancıyla başlattı. FreeBSD projesinde bu beklenen sorunları düzeltmeye çalıştı. Fikirlerinin uygulanması konusunda diğer FreeBSD geliştiricileriyle olan anlaşmazlıklar nedeniyle, kod tabanını doğrudan değiştirme yeteneği sonunda iptal edildi. Buna rağmen, DragonFly BSD ve FreeBSD projeleri hata düzeltmelerini, sürücü güncellemelerini ve diğer iyileştirmeleri paylaşarak hala birlikte çalışıyor.

FreeBSD 4.x serisinin mantıksal devamı olması amaçlanan DragonFly, hafif çekirdek iş parçacıkları (LWKT), bir çekirdek içi ileti geçiş sistemi ve HAMMER dosya sistemi uygulayarak FreeBSD'den önemli ölçüde ayrıldı. Birçok tasarım konsepti AmigaOS'tan etkilenmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "DragonFly BSD License", DragonFly BSD, 10 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 17 Ocak 2015 
  2. ^ Dillon, Matthew (22 Ağustos 2006), "Re: How much of microkernel?", kernel mailing list, 22 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 14 Eylül 2011