Doğa belgeseli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Namibya'da Yaban Hayatı Belgeseli yapımı

Doğa belgeseli, insan toplulukları dışındaki doğal hayatın bazen olduğu gibi bazen de kurgulanmış olarak izleyiciye gösterildiği belgesel film veya dizi türüdür. Bu yapımların ana konusunu bitkiler ve hayvanların doğal yaşamları ile doğanın işleyişi oluşturur. Her ne kadar bu yapımlarda insanoğlunun yaşamı konuya dahil edilmese de bazen insanın doğal yaşamla olan etkileşimleri de izleyiciye sunulur.

Bu yapımlar sinema gösteriminden daha çok geniş kitlelere yayın yapan televizyon kanalları, belgesel yayını yapan kanallar ve internet yayın platformlarında gösterilmek için hazırlanır. Son yıllarda gelişen çekim kalitesine paralel olarak çekilen belgesellerin de görsel kalitesi artmış, eskiye oranla daha fazla bir izleyici kitlesi oluşmuştur.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Robert J. Flaherty'nin 1922 yapımı Nanook of the North filmi ilk uzun metraj belgesel olarak bilinir. Daha sonra Walt Disney Yapım şirketi tarafından çekilen, 1948'den 1960'a kadar kısa süreli on dört bölüm halinde televizyonda gösterilen True-Life Adventures isimli belgesel dizisi doğa belgesellerinin televizyonda düzenli aralıklarla gösterildiği ilk dizilere öncülük etmiştir. Bu dizinin ilgi çeken bölümlerinden ikisi James Algar’ın yazıp yönettiği The Living Desert (1953) ve The Vinishing Prairie isimli bölümlerdi.