Down by Law (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Down by Law
Film Afişi
YönetmenJim Jarmusch
YapımcıAlan Kleinberg
SenaristJim Jarmusch
OyuncularTom Waits
John Lurie
Roberto Benigni
MüzikJohn Lurie
Tom Waits
KurguMelody London
StüdyoPolyGram Pictures
Island Pictures
Black Snake
DağıtıcıUniversal Pictures
CinsiSinema filmi
RenkSiyah beyaz
Yapım yılı1986
Çıkış tarih(ler)i20 Eylül 1986 ABD
Süre107 dak
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Hasılat$1,435,668[1]

Down by Law, Jim Jarmusch'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği 1986 tarihli bağımsız film. Siyah beyaz olarak çekilen filmin başrollerinde Tom Waits, John Lurie ve Roberto Benigni bulunmaktadır.

Yönetmen filmde; kendine has espri anlayışı ve bakış açısıyla hapishanede yolları kesişen birbirinden farklı üç kişi üzerinden adalet,arkadaşlık, insan ilişkileri gibi konulara değiniyor.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film Zack (Tom Waits), Jack (John Lurie) ve Roberto (Roberto Benigni)'nun hapishane dışındaki hayatlarını anlatarak başlıyor. DJlik yapan Zack ve kadın satıcısı olan Jack bir şekilde işlemedikleri suçlardan ötürü kendilerini demir parmaklıklar ardında bulurlar. Daha sonra aralarına cinayet suçlamasıyla hapise düşmüş bir İtalyan olan Roberto'da katılır.

Birbirlerine karşı soğuk ve mesafeli davranan Zack ve Jack'ın aksine Roberto yarım yamalak İngilizcesiyle ikisiyle de iletişime geçmeye çalışmaktadır. Roberto'nun çabalarıyla aralarındaki buzları eriten üçlü bir süre sonra hapisten kaçmayı başarırlar. Kader arkadaşlığı yapan bu garip üçlü peşlerine takılan güvenlik kuvvetlerini atlatmak için işbirliğine devam ederler. Filmin sonunda yolları gene ayrılan üçlüden Bob; kaçışları sırasında tanıştıkları bir kadına aşık olup onunla yaşamaya başlarken, Zack ve Jack farklı yönlere giderler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör/Aktris Rolü
Tom Waits Zack
John Lurie Jack
Roberto Benigni Roberto
Nicoletta Braschi Nicoletta

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2013. 
  2. ^ "Festival de Cannes: Down by Law". festival-cannes.com. 9 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2009. 
  3. ^ "Down by Law (1986)" 10 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. rottentomatoes.com. Erişim: 2010-10-27.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]