Dover Boğazı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dover Boğazı
İngiltere üzerinde Dover Boğazı
Dover Boğazı
Dover Boğazı
Avrupa üzerinde Dover Boğazı
Dover Boğazı
Dover Boğazı
Genel Bilgiler
Ülke(ler)Büyük Britanya, Fransa
Koordinatlar51°0′K 1°27′D / 51.000°K 1.450°D / 51.000; 1.450
Ada(lar)Manş Adaları, Wight Adası
Yerleşim(ler) (sahil)Le Havre, Saint-Malo, Southampton, Portsmouth, Plymouth
Ayırdığı topraklarBüyük Britanya← →Avrupa
TürBoğaz
Bağladığı sularManş Denizi→ ←Kuzey Denizi
Ortalama derinlik46 m (151 ft)
En dar yeri34 km (21 mi)
Wikimedia Commons
Harita
Harita
Fransa'da İngiliz kıyıları

Dover Boğazı, Manş Denizi'nin en dar yeri. İngiltere kıyısında Dover şehri, Fransa kıyısında Calais şehri bulunmaktadır.[1] İngilizler tarafından Dover, Fransızlar tarafından Calais Boğazı (Pas de Calais) olarak adlandırılmaktadır.[1]

Dover'ın beyaz uçurumları

Bu boğaz Manş Denizi ile Kuzey Denizi'ni birleştirir. Boğazın genişliği 32 kilometredir. 72 m derinliğindedir. Dover Boğazı'nın her iki kıyısı aralarındaki bağlantı ancak buzul devrinden sonra bozulmuş olan yüksek tebeşir kayalarıyla çevrelenmiştir. Dover Boğazı'nda kuvvetli gel-git akımları görülür. Bu akımların dalga boyu 5-6 metreyi, hızı saatte 5 deniz milini bulur. Dover Boğazı, Kuzey Denizi ile Atlantik Okyanusu arasındaki ulaştırmanın hemen bütün yükünü çeker.

1805'ten beri altından tünel geçirilmek üzere birçok projeler hazırlanmışsa da, bunlar İngiliz Millî Savunma Bakanlığı'nın karşı koyması yüzünden gerçekleştirilememiştir. Fakat bu proje son yıllarda Fransızlar tarafından tekrar tekrar ele alındı. İngiltere'yle ortak olarak yapımına başlanan tünel ulaşıma açılmak üzeredir (1993). Dover Boğazı Doğu Avrupa'yı, Batı Avrupa kıyılarıyla, Afrika'yla birleştiren önemli bir geçittir. Bu bakımdan dünyanın en hareketli boğazlarından biridir.

Boğazı yüzerek ilk defa 1875 senesinde Mattew Webb adlı bir İngiliz geçmişti. 1926 senesinde ise Amerikalı Gertrude Ederle adındaki bir kadın geçti. Balonla ise 1785'te Jean Pierre Blanhard ve John Jefferies geçti. 1909'da Fransız pilot Louis Bleriot tarafından uçakla geçildi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]