Dotty Attie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dotty Attie
Doğum1938 (85-86 yaşında)
Pennsauken, New Jersey
MilliyetAmerikan
EğitimGüzel Sanatlar Fakültesi, Filedelfiya Üniversitesi (1959)
Tanınma nedeniResim, baskı, fotoğraf
ÖdüllerBeckmann Bursu (1960)

Dotty Attie (d. 1938, Pennsauken, New Jersey), Amerikalı ressam ve grafikerdir. 1960'lardan beri eserlerini dünya çapındaki müzelerde ve sergilerde sergiliyor.

Eğitim ve ilk çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Attie, resim çizmeye ilgili olduğuna karar verdiği için, erken yaşta sanata olan ilgisini keşfetti. Onu Filedelfiya'daki sanat derslerine gönderen ve en önemlisi ona Jean-Auguste-Dominique Ingres 'in eserlerinin açıklamalarını içeren sanat kitapları sağlayan babasından büyük derecede etkilenmiştir. Yine de onun en sevdiği hala yaşamakta olan sanatçı Gerhard Richter olmaktadır.

Attie, eğitimine 1959'da Güzel Sanatlar Fakültesi Lisans Mezunu olduğu Filedelfiya Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde devam etti. Üniversitedeyken Attie öncelikle Soyut Ekspresyonist bir ressamdı, ancak tuvallerinde çoğu kez gerçekçi bir şekilde fotoğrafların benzerlerini yarattı. Filedelfiya Sanat Üniversitesi’ndeki zamanından sonra Attie, eğitimine 1960'ta Brooklyn Müzesi Sanat Okulu'nda ve 1967'de Sanat Öğrencileri Kulübü'nde burs alarak devam etti.

Feminizm ve A.I.R. sergisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Attie'nin 1960'lı yıllardaki çalışmaları dikkat çekti ancak A.I.R Sergisine katıldıktan sonra çok daha fazla tanınmaya başladı. 1972'de kâr amacı gütmeyen bir kooperatif sergisi ve özellikle kadın sanatçıların çalışmalarını ön plana çıkaran ilklerden biri olan A.I.R'yi kurdu. İlk mensup sanatçı olarak Attie, grubun bir sergi alanı seçmesine ve üye kazanmasına yardımcı oldu. Attie, 1972'de galerisinde ilk kişisel sergisini açtı. Kısa süre sonra, resim çizmeye olan ilk tutkusunu yeniden keşfetme özgürlüğünü hissetti. Daha sonra o, serginin uluslararası bir varoluş kurmasının ayrılmaz bir parçasıydı ve Paris, Japonya ve İsrail'deki sergileri sağlamlaştırmayı sağladı.

Hâlâ A.I.R üyesi olan Attie, kişisel tarzını sağlamlaştırmaya başladı; ki kariyeri boyunca oldukça tutarlı kaldı, o genellikle var olan resimleri tekrar çizdi, mesela üstat tabloları ve 20. yüzyılın başındaki siyah-beyaz fotoğrafları ve onun eserleri genellikle bir hikâye yaratan metin içerirdi. Bu nedenle, bazı eserleri başkalarından veya Caravaggio, Gustave Courbet, Thomas Eakins ve Ingres'in eserlerinden kopyalanan küçük resimler içerir. Bu resimlerden bazıları eskiden gölgede kalmış özelliklerine yeni bakış açısı getiren, ilk eserlerinin arka planından alındı Bu, metnin kısa bölümleriyle eşleşen ayrı bir ölçüde özellik üretir; ki bu baştan başa sinemaya ait bir özellik yaratır. Metin ve resimler birbiriyle ilişkilidir, ancak sanatçı tarafından bırakılan boşlukların izleyicinin doldurmasına izin verme net bir anlatıya katkıda bulunmaz. Ayrıca, onun çok panelli tabloları, sanat tarihinde vücudun tasvirlerini keşfeder ve sanat dünyasındaki cinsiyet önyargısını eleştirir. Ünlü tabloları yeniden analiz ederek, daha önce fark edilmemiş kadınları ilk bakışta boyadıkları erkek bakışlarına indirgeyen bu eserlerdeki gizli duyguları vurguluyor. Attie, bazen tanınmış eserleri titizlikle yeniden boyadı ama onları parçalayarak veya başka değişikliklerle sundu, onun eserleri özgünlük ve üreme kavramlarını ele aldı.

Attie'nin çalışması genellikle onun feminizm kimliğiyle nitelendirilir. O, feminizmin, "bir kadının yapmayı seçtiği şey ile toplumsal ve ailevi standartlar tarafından kabul edilebilir olanın arasında hiçbir engelin olmadığı" anlamına geldiğini açıkladı. Zayıflıkları vurgulanan manipüle edilmiş kadın tasviri içeren, genellikle cinsel doğanın ahlak dışı eylemlerini belirten eserlerinde bu görüşler mevcuttur.

Ödüller ve tanınma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dotty Attie, sanat eserleri için çeşitli bağışlar aldı, birisi 1976-77 yıllarında the Creative Artist Public Service Grant ve bir diğeriyse 1976-77 ve 1983-84 yıllarında kazandığı National Endowment for the Arts Grant

Sonraki uğraşları[değiştir | kaynağı değiştir]

En son sergisi New York'taki P.P.O.W sergisinde yapıldı. Would Mother Say (2009) (Anne Ne Der, 2009), masum olduğu halde, yetişkinler tarafından kışkırtıcı veya utanç verici olarak yorumlanabilecek eylemlerde bulunan çocukları nitelendirdi; Her esere iki metin paneli eşlik eder. Yakın zamanda, The Lone Ranger (2013) (Maskeli Süvari 2013), Would Mother Say'i takip ederek sunuldu ve atı öpen bir oğlanın fotoğrafı yer alıyordu. Attie'ye göre, o küçük çocuk Maskeli Süvari olarak yetişti. Attie, "Yaptığımız işlerin tamamı gizli benliklerimiz hakkında, bir bölümümüzün bunu diğerleriyle paylaşmak istemediğini ’’ dile getirdi ve bu, onun Maskeli Süvari için ilham kaynağıydı. Gösterinin ana fikri şudur: "Küçük bir çocuk bir şey yaparsa, bir kahraman olmak için büyür, ancak küçük kızlar da aynı şeyi yaparlar, hepsi fahişe olurlar." 2013'te "En Kötü Durum Senaryoları" adlı bir dizi resim üzerinde çalışıyordu. Atti'nin resimleri Modern Sanat Müzesi, Whitney Amerikan Sanat Müzesi, Brooklyn Müzesi'nin koleksiyonlarındadır. Sanat dünyasındaki sayısız onurun yanı sıra, 2013'te Ulusal Akademiye dahil olması gibi, Attie, kadın liderliğindeki bağımsız dörtlü Dotty Attie, adıyla anılan Portland, Oregon'da bulunan, 2013'te kurulan bir punk rock grubuna sahip olmakla alışılmadık bir üne sahiptir; Attie grubun tişörtülerini giyerek fotoğraf çektirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

""Biyografi: Dotty Attie"". .P.P.O.W Sergisi. 4 Kasım 2014. 28 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

""Biyografi: Dotty Attie"". Brooklyn Müzesi. 20 Mayıs 2013. 28 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

""Ulusal Akademisyenler"". . Ulusal Akademi. 3 Aralık 2014. 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

""SOLO Spotlight: Dotty Attie"". Park, Rebecca. Broad Strokes: 21. Yüzyılda NMWA'nın Blogu . Ulusal Kadın Sanat Müzesi . 20 Mayıs 2013. 5 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

"İlk Hareket: J.'den Arkeolojik Bir Macera ve Dünya Armand Turu," Wadsworth Atheneum , 1 Ocak 1980.

""Maskeli Saplantı Ressam Dotty Attie için 18 Soru"". .Cooper, Ashton. Bloun Sanat Bilgileri . Lousie Blouin Medya. 13 Mart 2015. 11 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

""Elizabeth A. Sackler Feminist Sanat Merkezi: Feminist Sanat Merkezi: Dotty Attie"". 10 Ekim 2014. 23 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

""Tarih"". . A.I.R Sergisi. 21 Temmuz 2014. 24 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Swartz, Anne K. "AIR Sergisi" Amerikan Sanat Ansiklopedisi, Joan M. Marter tarafından düzenlendi. Oxford: Oxford University Press, 2011.

"Yahudi Kadın Arşivi: Gannit Ankori ve Ziva Amishai-Maisels tarafından "Amerika Birleşik Devletleri Sanatı"". 9 Aralık 2014. 4 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

"Aloft mid AIR"". Lovelace, Carey. 4 Kasım 2014. 24 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

""SOLO Spotlight: Dotty Attie"". . Broad Strokes: Ulusal Sanat Müzesi Kadın Müzesi'nde . 2010-08-12 . Alındı 2017-11-11 . 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

"1980'lerde Sanat, Sevgi ve Siyaset"". Çağdaş Sanat Müzesi, Chicago . 21 Mayıs 2013'te elden geçirildi . 16 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

"Bell, Tiffany. "Dotty Attie" Sanat Dergisi (1 Ocak 1979)". 

""Feminist Sanat Alanı Merkezi: Dotty Attie"". Sackler, Elizabeth1. Brooklyn Müzesi. 6 Mart 2015 tarihinde alındı. 23 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Wilson, Aimee. "Dotty Attie, Maskenin Arkasında" Amerika'da Sanat (18 Kasım 2013).

""Ranger Games"". Symonds, Alexandria. 11 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

""18 Questions for Mask-Obsesed Painter Dotty Attie"". Cooper, Ashton.Blouin Sanat Bilgileri . Louise Blouin Medya . 13 Mart 2015 tarihinde alındı. 11 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

""Dottie Attie"". 3 Aralık 2014'te alındı . 30 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.