Dosya:Inca road system map-tr.svg

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tam çözünürlük(SVG dosyası, sözde 1.188 × 1.833 piksel, dosya boyutu: 1,17 MB)


Özet

Açıklama
English: Inca road system. Among the many roads and trails constructed in pre-Columbian South America, the Inca road system (El Camino Inca) of Peru was the most extensive. Traversing the Andes mountains and reaching heights of over 5,000 m (16,500 feet) above sea level, the trails connected the regions of the Inca Empire from the northern provincial capital in Quito, Ecuador past the modern city of Santiago, Chile in the south. The Inca road system covered approximately 22,500 km (14,000 mi) and provided access to over three million km² of territory.
Türkçe: İnka yolları İnka mimarisinin en önemli unsurlarından biridir. İnka yol sisteminin tüm uzunluğu 20.000 km'nin üzerindedir. Ancak İnkalar tekerleği icat etmedikleri için bu yollar tamamen yürüyüş amaçlı olarak yapılmış yollardı. Bu yol sistemi biri sahil boyunca diğeri ise And dağları içlerinde olmak üzere iki ana yoldan oluşmaktadır. Bu yollar, İnka yöneticilerinin imparatorluğun değişik bölgelerine yaptığı ziyaretlerde kullanılmakla birlikte hem yolların üzerindeki askeri amaçlı depolara eşya ve yiyecek gibi malzemeleri taşıyan lama kervanları tarafından hem de imparatorluğun değişik bölgelerindeki isyanları bastırmak ya da savaşlara katılmak için bir yerden bir yere intikal eden askerler tarafından kullanılmaktaydılar. Aynı zamanda posta amaçlı olarak iletişimi sağlayan ve İnka dilinde chasqui olarak adlandırılan koşucular (ulaklar) tarafından da kullanılmaktaydı. Sıradan insanların İnka yollarını kullanmaları için mutlaka resmi bir izin belgesine gereksinimleri vardı.
Tarih
Kaynak self-made from the images on this and this and this pages and mainly from the image in the book Inca Road System by John Hyslop.
Yazar Manco Capac
Diğer sürümler
 
Bu W3C belirsiz vektörel grafik Inkscape ile oluşturuldu .


Bu dosyayı çevir

Bu SVG dosyası, yetenekli herhangi bir SVG düzenleyicisi veya metin düzenleyicisi kullanılarak dilinize çevrilebilen gömülü metin içerir. Daha fazla bilgi için SVG dosyalarını çevirme hakkında bakın.

Lisanslama

Ben, bu işin telif sahibi, burada işi aşağıdaki lisans altında yayımlıyorum:
w:tr:Creative Commons
atıf benzer paylaşım
Bu dosya, Creative Commons Atıf-Benzer Paylaşım 3.0 Taşınmamış lisansı ile lisanslanmıştır
Şu seçeneklerde özgürsünüz:
  • paylaşım – eser paylaşımı, dağıtımı ve iletimi
  • içeriği değiştirip uyarlama – eser adaptasyonu
Aşağıdaki koşullar geçerli olacaktır:
  • atıf – Esere yazar veya lisans sahibi tarafından belirtilen (ancak sizi ya da eseri kullanımınızı desteklediklerini ileri sürmeyecek bir) şekilde atıfta bulunmalısınız.
  • benzer paylaşım – Maddeyi yeniden karıştırır, dönüştürür veya inşa ederseniz, katkılarınızı orijinal olarak aynı veya uyumlu lisans altında dağıtmanız gerekir.

Altyazılar

Bu dosyanın temsil ettiği şeyin tek satırlık açıklamasını ekleyin.

Bu dosyada gösterilen öğeler

betimlenen

21 Nisan 2008

Dosya geçmişi

Dosyanın herhangi bir zamandaki hâli için ilgili tarih/saat kısmına tıklayın.

Tarih/SaatKüçük resimBoyutlarKullanıcıYorum
güncel14.32, 14 Mayıs 200814.32, 14 Mayıs 2008 tarihindeki sürümün küçültülmüş hâli1.188 × 1.833 (1,17 MB)Manco CapacEkvator Türkçeleştirildi
11.00, 14 Mayıs 200811.00, 14 Mayıs 2008 tarihindeki sürümün küçültülmüş hâli1.188 × 1.833 (1,17 MB)Manco Capac{{Information |Description= {{en|Inca road system. Among the many roads and trails constructed in pre-Columbian South America, the '''Inca road system''' (El Camino Inca) of Peru was the most extensive. Traversing the [[:

Küresel dosya kullanımı

Aşağıdaki diğer vikiler bu dosyayı kullanır: